Gündem
  • 11.4.2013 13:21

Troleybüs lastikçiliğinden DİSK’in zirvesine

Hükümet'in 'Ulusal istihdam stratejisi' adı altında kıdem tazminatlarını kaldırmayı, fona devretmeyi hedefleyen, bölgesel asgari ücret öngören, esnek çalışma ve özel istihdam büroları içeren hazırlığını hayata geçirmesine izin vermeyeceklerini belirten Beko, taşeron işçileri örgütlemeye, sendikalı olması için çalışmalar yapacaklarını söyledi. Beko, "Önümüzdeki dönemde taşeron cumhuriyetini yıkacağız" dedi.

İzmir Basma Fabrikası'nda 1975'de işçi olarak çalışmaya başlayan Kani Beko, 1976'de DİSK'e bağlı Tekstil-İş iş yeri temsilciliğiyle sendikacılığa ilk adımını attı. Beko, 1977 yılında ise İzmir Büyükşehir Belediyesi kuruluşu ESHOT'un Güzelyalı'daki troleybüs atelyesinde lastikçi olarak işe başladı. Burada DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası örgütlenmesini yaptı.

Beko 1980 darbesinde gözaltına alındı. DİSK'in kapatılması nedeniyle bir süre Türk-İş bağlı Belediye-İş Sendikası'nda sendikacılık faaliyetlerini yürüttü. Beko, 1992'de eylem yapılınca işten atılan ESHOT işçilerinin işe dönmek için İzmir'den Ankara'ya yürüyen belediye işçilerinin önderleri arasında yer aldı. Daha sonra da açlık grevleri ve ölüm oruçlarıyla işçilerin görev dönmesini sağladı.

DİSK'in 1992 yılında yeniden kurulmasıyla birlikte Genel-İş'in örgütlenme çalışmalarını yürüttü. Beko, 1995 yılından itibaren Genel-İş Ege Bölge Sekreteri, Ege Bölge Temsilcisi ve daha sonra ise DİSK Ege Bölge Temsilcisi oldu. Pek çok eyleme, direnişe katıldı.

Beko'ya, 2004 yılında Genel-İş Sendikası Genel Sekreterliği görevi verildi. Bu süreçte de İzmir Büyükşehir Belediyesi'ndeki bazı ihalelerle ilgili Beko da önce gözaltına alınıp, bırakıldı. Sendikal çalışmalarını Ankara'da sürdürmeye başlayan Beko, 9 yıl yürüttüğü görevin ardından geçen 5 Nisan'da yapılan Genel Kurulu'nda DİSK Genel Başkanı seçildi.

1 MAYIS'A HAZIRLIK

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, DHA'ya, göreve başlar başlamaz öncelikle 1 Mayıs'ta işçi sınıfına yakışan bir kutlama yapmak için hazırlıklara başladıklarını açıkladı. Beko, "Konfederasyonlar biraraya gelerek 1 Mayıs birlik, dayanışma ve mücadele gününü Taksim ve tüm alanlarda en iyi şekilde kutlamak için çalışma başlattık. 1 Mayıs 1977'de katledilen 36 arkadaşımızın katillerinin bulunması talebimizi meydanlarda bir kez daha haykıracağız" dedi.

"TAŞERON CUMHURİYETİNİ YIKACAĞIZ"

Kani Beko, Hükümetin 'Ulusal istihdam stratejisi' adı altında kıdem tazminatlarını kaldırmayı, fona devretmeyi hedefleyen, bölgesel asgari ücret öngören, esnek çalışma ve özel istihdam büroları içeren hazırlığını hayata geçirmesine izin vermeyeceklerini açıkladı. Beko, "Kıdem tazminatları kaldırılırsa tüm işçi konfederasyonları olarak tüm işçilerle birlikte genel grev yapmanın doğru olduğuna inanıyoruz" dedi.

Kamu kuruluşlarının özelleştirildiğini, şimdi de taşeronlara teslim edildiğini belirten Beko, o günden bu yana iş kazalarının iş cinayetlerine dönüştüğünü savundu. Bu nedenle taşeron işçileri örgütlemeye sendikalı, sigortalı yapma konusunda çalışmalar yapacaklarına dikkat çeken Beko, "Önümüzdeki dönemde taşeron cumhuriyetini yıkacağız" dedi.

SENDİKALAR ALEYHİNE KISITLAMALAR

Toplu İlişkiler Yasası'nda getirilen sendikaların aleyhine iş kollarına getirilen barajlar nedeniyle 2018 yılında işçilerin toplu iş sözleşmesi yapacak sendika bulamayacaklarını dile getiren Beko, asgari ücretli 5 milyon işçiye, 2018 yılında böyle devam ederse 5 milyon işçi daha katılacağını söyledi. Beko, asgari ücretle çalışanlar, iş güvencesi olmayanlar için de mücadele edeceklerini söyledi.

İZMİR'İ ÇETİN GÜNLER BEKLİYOR

Kani Beko, kendisinin de işçi olduğu, İzmir'de sendikacılık yaptığı dönemlerde işçilerin kadrolu olduğunu belirterek, bugün işçilerin büyük çoğunluğunun İZELMAN gibi her ne kadar belediyeye bağlı olsa da taşeron şirkette istihdam edildiğini söyledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi, ESHOT ve İZSU gibi kurumların İZELMAN'dan hizmet satın aldığını belirten Beko, en son kriz yaşanan ihale kapsamındaki 650 İZELMAN işçisinin deneyimli, İzmirliye çok hizmetleri olan kişiler olduğunu açıkladı.

Krizi Ankara'da olmasına karşın yakından izlediğini, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun 650 işçinin Nisan ayı sonunda iş akitlerinin feshedileceğini, tazminatlarının verileceğini açıkladığını belirten Beko, "Buna izin vermeyeceğiz. İşlerinden olmalarına izin vermeyeceğiz. İhaleyi kazanan diğer şirket yetkilisi ise 'Çağrı yaparsam 1000 kişi de getiririm' açıklaması yapmış. Sanıyorum önümüzdeki dönem çok çetin günler bizi bekliyor. Ben inanıyorum ki 650 arkadaşımız işinden olmayacak. Çalışmaya devam edecekler. Biz de sağduyulu davranarak bu arkadaşlarımızı işinden, ekmeğinde etmemek için Genel-İş Sendikası ve İzmir Büyükşehir Belediyesi işçi arkadaşlarımızla iş barışını sağlayarak yolumuza devam edeceğiz" dedi.

"İZELMAN İŞÇİLERİNİN EKMEĞİ İÇİN NE GEREKİYORSA YAPARIM"

Sorunu İzmir'de Genel-İş Sendikası ve Büyükşehir Belediyesi yöneticilerinin çözeceğine inandığını belirten Kani Beko, ancak daha da sıkıntıya girmesi durumunda memleketi olan İzmir'e gelebileceğini, çözüm için katkıda bulunacağını söyledi. Beko, "İZELMAN'daki işçi arkadaşlarımın birçok kez ekmeğini yedim. Ekmeğimde alınterleri var. Bu nedenle İZELMAN'daki işçi arkadaşların işi ve ekmeği için ne gerekiyorsa yaparım. Ben İzmirliyim. İzmir'deki işçilerle birlikte ekonomik, demokratik, siyasi sosyal haklar için hayatımı koydum. İzmir'deki işçi arkadaşlarımla, İzmirli olmakla gurur duyuyorum" dedi.

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 16:22

İLGİLİ HABERLER