Dünya
  • 14.10.2019 23:59

Trump kirli ittifakı duyurdu: Türkiye ile onlar savaşsın

Trump kirli ittifakı duyurup skandal bir çıkış yaptı: Türkiye ile onlar savaşsın

ABD Başkanı Donald Trump, Barış Pınarı Harekatı'na ilişkin skandal çıkışlarını sürdürüyor. Trump, yaptığı yeni açıklamayla Esed ile YPG arasındaki anlaşmayı resmen duyurdu.

ABD Başkanı Donald Trump, "DAEŞ halifeliğinin yüzde yüzünü yendikten sonra askerlerimizin çoğunluğunu Suriye'den çıkardım. Bırakın Suriye ile Esad, YPG'yi korusun ve kendi toprakları için Türkiye ile savaşsın" açıklamasında bulundu.

YPG ile Esad’ın Anlaşmasının Detayları Ortaya Çıktı

ANLAŞMANIN DETAYLARI ORTAYA ÇIKTI

Anlaşmanın detaylarına yönelik belirsizlikler devam ederken farklı basın organlarında, terör örgütünün, Suriye ordusuna 5. Kolordu olarak dahil olacağı, yeni anayasada özerkliğin verileceği, ordunun yalnızca sınırlar değil şehir merkezlerine de gireceği, petrol tesislerinin Şam hükumetine verileceği ve hava sahasının Türk uçaklarına kapatılacağı iddia edildi.

ESAD’IN MÜNBİÇ VE KOBANİ’YE GİRECEĞİ İDDİA EDİLMİŞTİ

Türkiye’nin icra ettiği Barış Pınarı Harekatı’nda ABD hükumetinin Suriye’nin kuzeyinden bütünüyle çekilme kararı vermesinin sonrasında, Esad’ın idaresindeki Suriye ordusunun 48 saat içerisinde Münbiç ve Kobani’ye gireceği öne sürülmüştü.

SDG İLE ESAD ANLAŞTI

Rusya’nın Suriye’deki kuvvetlerinin sözcüsü, bir Rus kanalına gerçekleştirdiği açıklamada “ABD bölgeden askerlerini çeker çekmez Rus ve Suriyeli askerler Kobani ve Münbiç’e gidecek” demişti. Suriye’deki muhaliflere yakın olan İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de SDG’nin Rusya ile bir anlaşma yaptığı ve bu iki şehri Suriye ordusuna vereceği doğrultusunda doğrulanmış haberler aldıklarını açıklamıştı.

TÜRKİYE MÜNBİÇ’İ İSTİYOR

Fırat’ın batı tarafındaki ve Türkiye ile ÖSO’nun (yeni ismiyle Suriye Milli Ordusu) idare ettiği Cerablus’un hemen güneyinde yer alan Münbiç, uzun zamandır ABD ile Türkiye arasında anlaşmazlık meselesiydi. ABD askerleri şehir merkezinde Münbiç Askeri Konseyi’yle, şehir kırsalında da TSK ile ortak devriye yapıyordu. Türkiye ABD’den kontrolün TSK’ye bırakılmasını uzun süredir istiyor ve Münbiç Yol Haritası ismi verilen sürecin uygulanmadığını bildiriliyordu.

Güncellenme Tarihi : 14.10.2019 22:55

İLGİLİ HABERLER