Gündem
  • 20.1.2021 17:26

Trump korkutarak gitti!.. Bir şekilde gere döneceğim

Dünya izliyor! Trump Beyaz Saray'dan ayrıldı, veda konuşmasını yaptı... İşte tarihi yemin töreninin tüm detayları..

Dünya izliyor! Trump Beyaz Saray'dan ayrıldı, veda konuşmasını yaptı... İşte tarihi yemin töreninin tüm detayları

ABD'de tarihe geçecek bir gün yaşanıyor... Tüm dünya geçen yıl 3 Kasım'da ABD'nin 46'ncı Başkanı seçilen Joe Biden'ın Beyaz Saray'a çıkmasını beklerken, bugün görevdeki son gününü devirmek üzere olan Başkan Donald Trump da First Lady Melania Trump ile birlikte az önce Beyaz Saray'dan helikopterle ayrıldı. Florida'daki malikanesine geçmeden önce Maryland'deki Joint Base Andrews Hava Üssü'nde bir konuşma yapan Trump, burada da ayrıştırıcı üslubundan izler taşıyan ifadeler kullanmayı ihmal etmedi. Joe Biden'ın yemin törenine katılmadan Washington DC'yi terk eden ve bu tavrıyla da tarihe geçen Trump, "Başka bir şekilde döneceğiz" dedi.

ABD'de Joe Biden'ın yemin töreni, Kovid-19 salgını ve güvenlik kaygılarının gölgesi altında gerçekleşiyor. Biden yemin etmeye hazırlanırken tarihin en tartışmalı ABD başkanı olarak tarihe geçen Donald Trump kendisini bekleyen helikoptere binerek Beyaz Saray'dan son kez ayrıldı.

Melania Trump'la birlikte kendisini izleyen gazetecilere el sallayarak helikoptere binen Trump için başkanlık devri kapanırken dünya bu tarihi anlara canlı yayında şahitlik etti.

Biden'ın yemin törenine katılmayarak da tarihe imza atan Trump'ın konuşmalarının hiçbir kısmında başkanlığı elinden alan Joe Biden'ın adını telaffuz etmediği dikkatlerden kaçmadı. Trump sürekli olarak 'Yeni yönetim' ifadesini kullandı.

Washington'da olağanüstü güvenlik önlemlerinin alındığı ve katılımın çok sınırlı tutulacağı bu törenle ilgili merak edilenleri derledik:

Beyaz Saray'dan ayrılan ABD Başkanı Trump, helikopterinin önünde şu ifadeleri kullandı:

Amerikan halkını seviyorum, Umarım uzun soluklu bir veda olmaz.

Trump daha sonra Andrews Havaüssünde şu ifadeleri kullandı:

Yaptıklarımızı gördüğünüzde bizi hatırlayın. Ekonomimiz, müthiş bir ilerleme kaydetti. Salgın tüm ülkeler gibi bizi de etkiledi ancak kimse kendisini kurtaramadı. Biz ise tıbbi bir mucizeye imza atarak 9 ayda aşı ürettik.

Tarihteki en büyük vergi indirimini başardık. Vergilerinizi yükseltmek istiyorlar. İstihdam yarattık. Şimdiden veriler çok iyi halde. Hisse senedi piyasası da salgın başlangıcından daha yüksek seviyelerde.

Her zaman sizin için mücadele edeceğim. Yeni yönetime başarı ve şans diliyorum. Başarılı olacaklarını biliyorum çünkü iyi bir temel bırakıyoruz.

Bu sadece şimdilik bir veda, ama bir şekilde geri geleceğiz. Başkan yardımcısı Pence’e ve Kongre’ye teşekkür ediyorum, Kongre ile iyi çalıştık. Güzel bir hayat yaşayın, yakında görüşürüz.

Donald Trump'ın eşi Melania Trump ise şu ifadeleri kullandı:

Teşekkürler. Hem aklımdasınız hem dualarımızdasınız. Tanrı bu müthiş ulusu kutsasın.

TRUMP'TAN BIDEN'A MEKTUP 

CNN' International'ın haberine göre ABD Başkanı Donald Trump Beyaz Saray'dan ayrılırken halefi Joe Biden'a bir mektup bıraktı. Mektubun içeriği henüz bilinmiyor. 

O ANLARDA BIDEN KİLİSEDEYDİ

Trump'ın Beyaz Saray'a veda ettiği ve konuşma yaptığı anlarda yeni başkan Joe Biden eşi Jill Biden ile Washington'daki kilisedeki ayine katıldı.

TRUMPTAN İMALI MESAJ

ABD Başkanı Donald Trump, Joe Biden’ın yemin töreni öncesinde Beyaz Saraydan helikopteriyle ayrıldı. Trump ayrıldıktan sonra yaptığı konuşmasında "Sadece hoşça kalın demek istiyorum. Umarım uzun süreli bir veda olmaz, birbirimizi tekrar göreceğiz. Hepinize çok teşekkür ederim ifadelerini kullandı.

BİDEN TRENLE GELMEDİ

ABD’nin 46’ıncı başkanı Joe Biden’IN yemin törenine damga vuran ilkler yaşandı. Joe Biden’ın Delaware eyaletine bağlı Wilmington kentinden Amtrak treniyle Washington’a gelmesi planlandı ancak, güvenlik kaygıları nedeniyle bu plan iptal edildi. Biden başkent dışındaki askeri bir üsse yemin töreninden bir gün önce öğleden sonra uçakla geldi. 36 yıllık senato kariyeri boyunca tren yolculuğunu tercih etmesiyle bilinen Joe Biden başkan yardımcısı olarak görevdeki son gününde Washington’dan ayrılırken da memleketine trenle dönmüştü.

TÖRENE KATILAMAYANLARI TEMSİLEN 200 BİN BAYRAK

ABD’de 400 bin kişinin ölümüne yol açan kovid-19 salgını da yemin töreninin formatının değiştirilmesine yol açtı. Normal koşullarda, yüzbinlerce kişi yemin töreni kutlamalarına katılmak ve tarihi devir teslime tanık olmak üzere başkent Washington’a gelirken, bu kez yalnızca 2 bin kişi törenlere katılacak. Washington D.C’de National Mall olarak bilinen ulusal parkta bu kez binlerce kişi toplanamayacak. Normal koşullarda kutlama sahnelerinin yaşandığı meydan ABD Kongresine saldıran gruplardan kaynaklanan tehdit yüzünden halka kapalı. Milyonlarca Amerikalı ülkede iktidarın devrine ilk elden tanık olamayacak. Öte yandan, töreni izlemek üzere parkta bulunamayacak olanları temsil etmek üzere alana 200 bin ABD bayrağı yerleştirildi. Yeni göreve gelen başkan ve ailesinin geleneksel olarak yaptığı geçit töreni de bu yıl sanal ortamda gerçekleşecek.

YILDIZLAR YEMİN TÖRENİ İÇİN BAŞKENTE GELDİ

Lady Gaga yemin töreninde ulusal marşı söyleyecek. Daha önceki yıllarda da müzisyenler Beyonce Knowles ve Jackie Evancho bu görevi icra etmişti.

Salı günü ünlü yıldız ABD Kongre binasından bir fotoğrafını paylaşarak bütün ABD'liler için dua ettiğini söyledi. Törende bir performans sergileyecek olan Jennifer Lopez de Ulusal Muhafız askerleriyle bir pozunu paylaştı.

TRUMP HALEFİNİN YEMİN TÖRENİN KATILMAYACAK DÖRDÜNCÜ BAŞKAN OLACAK

ABD’nin yeni başkanı Joe Biden ve yardımcısı Kamala Harris’in yemin törenini Yüksek Mahkeme Başkanı John Roberts yürütecek. Koronavirüs önlemleri yüzünden büyük kalabalıklar törene katılamayacak.

6 Ocak günü Trump destekçileri tarafından Kongre binası işgal edildiği için güvenlik önlemleri daha sıkı bir şekilde artırıldı. Donald Trump törene katılmıyor, böylece halefinin yemin törenine katılmayacak dördüncü ABD başkanı olacak.

Trump, dün ABD başkanı olarak geçirdiği son gününde yayımladığı video mesajında yeni yönetim için dua edilmesini istedi.

 

Güncellenme Tarihi : 20.1.2021 17:33

İLGİLİ HABERLER