Dünya
  • 24.2.2020 22:37

Trump ve eşi çorapla görüntülendi

Dünyanın anbean izlediği tarihi ziyarette ABD lideri geleneksel çıkrığın nasıl çalıştığını inceledi, kurşun geçirmez cam platformun ardından 100 bin kişiyi selamladı.

Tüm dünyanın merakla beklediği tarihi ziyaret için ABD Başkanı Donald Trump Türkiye saatiyle gece yarısı Air Force One uçağına bindi.

Aynı saatlerde dünyanın diğer tarafında hummalı bir hazırlık vardı, insanlar havalimanı yolu üzerinde toplanmaya başladı.

Dünyanın en büyük kriket stadyumunun açılışı için Hindistan'a giden Donald Trump ve eşi First Lady Melania Trump'a, kızı ve damadı da eşlik etti.

Trump'ın konvoyu, Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin talimatıyla havalimanı-stadyum güzergahında inşa edilen duvarın önünden geçti.

Bir haftadır dünyanın gündeminden düşmeyen duvar, Trump etraftaki fakir evleri görmesin diye alelacele dikilmişti.

Reuters'a konuşan bir belediye yetkilisi, yetkililerin şimdiden söz konusu güzergah için 4.2 milyon dolar harcadığını söylemişti.

ABD liderini selamlamak isteyenler ise, yol boyunca sıralandı, sevgi gösterilerinde bulundu. Hatta çatılara çıkanlar bile vardı.

Trump ve Modi'nin konvoyu, stadyum'dan önce Hindistan'ın ulusal kahramanı Mahatma Gandhi'nin inzivaya çekildiği evi ziyaret etti.

Donald Trump ve First Lady Melania Trump'ın eve ayakkabılarını çıkararak girdiği görüldü

Trump burada Hindistan'ın Charkha adlı geleneksel çıkrığının nasıl çalıştığını ilgiyle izledi. Hindistan Başbakanı Modi, konuklarıyla Mahatma Gandhi'nin evinin önünde bir süre oturdu.

Konvoy daha sonra 100 bin kişinin hınca hınç doldurduğu stadyuma ulaştı, Trump ve beraberindekiler etrafı kurşun geçirmez camla çevrili kürsüye çıktı.

Stadyumu dolduran kalabalığın Trump ve Modi maskeleri takması gözlerden kaçmadı.

Trump, "ABD, Hindistan'a 3 milyar dolar tutarında askeri helikopter sağlayacak. Hindistan'a en iyi, en korkulan askeri ekipmanları sağlamak istiyoruz" dedi.

110 bin seyirci kapasiteli Motera Stadyumu, Hint Başbakanı Modi'nin memleketi Ahmedabad kentinde.

Stadyum bugünkü açılışla birlikte Avustralya Melbourne'deki stadyumdan dünyanın en büyüğü unvanını aldı.

Ziyaret nedeniyle alarm durumuna geçen Hint yönetimi, diğer kentlerden 12 bini aşkın polisi Ahmedabad'daki törenler için görevlendirmişti.

Hintli yetkililer, Trump'ın ziyaretinin yaklaşık 800 ila 850 milyon rupiye (11-12 milyon ABD doları) mal olacağını geçen hafta açıklamıştı.

Trump'ın ziyaretinin kesinleşmesiyle birlikte havalimanından stadyuma kadar uzanan 20 kilometrelik 18 ayrı yol genişletildi veya yeniden inşa edildi.

Trump ve Modi maketlerinin yakıldığı gösterilerde, bazı protestocular gözaltına alındı.

Trump, geçen hafta yaptığı açıklamada Hindistan'da çok büyük bir ticari anlaşma üzerinde çalıştıklarını ancak bunun zaman alacağını söylemişti.

ABD lideri, anlaşmanın imzalanmasının Kasım ayındaki başkanlık seçimlerinden önce gerçekleşmeyebileceğini de eklemişti.

Hindistan, ABD'nin Çin'den sonraki ikinci büyük ticari ortağı. 2018 yılında taraflar arasında 142 milyar dolarlık ticaret gerçekleşti. Geçen yıl ise ABD tarafı 23 milyar dolarlık bir açık verdi.

Yeni Delhi yönetimi, özelikle silah alımında geleneksel ticaret ortağı Rusya yerine son yıllarda Washington ile yakınlaşmış durumda.

Hindistan, son olarak ABD'li Lockheed Martin firmasından 2.6 milyar euro karşılığında 24 helikopter almaya karar verdi.

 

Trump ve Modi'nin stadyumdaki gövde gösterisi sürerken, Hindistan'ın diğer şehirlerinde ABD ve Trump aleyhine gösteriler vardı.

 

Güncellenme Tarihi : 24.2.2020 22:55

İLGİLİ HABERLER