Dünya
  • 10.11.2016 00:05

Trump'ın İngiltere'ye girişi yasaklanacak mı?

Donald Trump'ın 'Müslümanların Amerika'ya girişi yasaklansın' açıklamasına tepki olarak İngiltere'de 'Trump'ın İngiltere'ye girişi yasaklansın' imza kampanyası başlatılmış hükümet 3 saat boyunca bunu görüşmüştü. Şimdi gözler seçimi kazanan Trump'ın olası bir İngiltere ziyaretinde neler olacağına çevrildi.

Cumhuriyetçi Parti'nin adayı Donald Trump ABD'nin 45'inci Başkanı oldu. İngiliz Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Trump'ın İngiltere'ye alınmaması gerektiği şeklinde bir demeç bile vermişti.

Donald Trump'ın, Birleşik Krallık'a girişinin yasaklanması talebiyle8 Aralık 2015'te başlatılan imza kampanyasına 575 bin 563 kişi destek verdi. Trump'ın bazı vekiller tarafından "nefret figürü" olarak tanımlandığı ve 3 saat süren tartışmada birçok İngiliz siyasi, Trump'ın ülkeye girişine yasak getirilmemesi gerektiğini belirterek, hatta Trump'ın ülkeye davet edilerek, Birleşik Krallık'taki çok kültürlü, çok uluslu ve çok inançlı yaşamın kendisine gösterilmesi gerektiğini belirtmişti.

İngiltere İçişleri Bakanlığı'nın geçmişte Trump'ın ifadelerine benzer olarak, ulusal güvenlik çerçevesinde nefret içerikli söylemlerde bulunan kişilerin ülkeye girişine yasak koyduğu biliniyor.

İmza kampanyasının açıklama bölümünde, nefret söylemi yayanlara yönelik yasalar kapsamında, Trump'ın Birleşik Krallık'a girişinin yasaklanması için İngiliz hükümetine çağrı yapılıyor. Trump geçen ay başında başkanlık seçimi için yürüttüğü kampanya sırasında konuşmasında, göçmen ya da turist olarak ABD'ye gelmek isteyen Müslümanların ülkeye alınmaması için çağrıda bulunmuş, Londra ile ilgili olarak da, "Bazı radikalleşmiş bölgelere polis de girmeye korkuyor" ifadelerini kullanmıştı.

Trump'ın sözleri Birleşik Krallık genelinde tepki çekerken, Dönemin İngiltere Başbakanı David Cameron, Trump'ın sözlerini "bölücü, sorunların çözümüne yardımcı olmaktan uzak ve düpedüz yanlış" diye nitelendirmişti.

Güncellenme Tarihi : 10.11.2016 00:36

İLGİLİ HABERLER