Dünya
  • 7.8.2018 13:00

Trump'tan zehir zemberek sözler

ABD Başkanı Donald Trump, İran'a uygulanmaya başlayan yaptırımların ardından Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "İran'la iş yapan, ABD ile yapamayacak" ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Donald Trump, İran'a yönelik yaptırımların uygulamaya sokulmasının ardından Twitter hesabından bir açıklama yaptı.

"Bunlar uygulanmış en sert yaptırımlar" ifadelerini kullanan Trump, yaptırımların Kasım ayında artarak başka bir seviyeye geçeceğini söyledi.

Trump, "İran'la iş yapan, ABD ile yapamayacak. Dünya barışı istiyorum, daha azını değil" ifadelerini kullandı.

Hangi ambargolar geri döndü?

Trump'ın Türkiye saatiyle 07:00'de devreye giren başkanlık emriyle geri getirdiği ambargolar şöyle;

ABD Doları banknotlarının İran hükümeti tarafından satın alınması

İran'ın altın ve diğer değerli metallerle ticaret yapması

Grafit, alüminyum, çelik, kömür ve sanayide kullanılan bilgisayar yazılımları

İran riyaliyle yapılan havaleler

İran'ın devlet tahvilleriyle ilgili faaliyetler

İran'ın otomotiv sektörü

ABD Başkanı Donald Trump, ülkesini İran'la 2015'te imzalanan nükleer anlaşmadan geri çekmesinin ardından, Tahran'a yönelik yaptırımları tamamen yeniden uygulamaya koyacağını söyledi.

İran'ın otomotiv sektörü, altın ve diğer önemli metallerle ticaretini hedef alan ambargolar Türkiye saatiyle sabah 07:00'de yürürlüğe girdi.

Trump nükleer anlaşmadan neden çekildi?

Trump, anlaşmayı "korkunç, tek taraflı" diye tanımlamıştı.

Trump anlaşmada, İran'ın nükleer programına yönelik kısıtlamalara süre konmasının kabul edilemez olduğunu, uzlaşmanın İran'ın balistik füze programını ele almadığını ve Tahran yönetiminin Suriye ve Yemen dahil komşu ülkelerdeki "kötücül davranışlarını" durdurmadığını söylüyor.

Anlaşmadan sadece ABD çekildi ve diğer imzacı ülkeler uzlaşmaya bağlı kalacaklarını açıkladı. Ancak ABD'nin çekilmesinin ardından İran'ın para birimi değerinin yarısını kaybetti.

ABD Başkanı açıklamasında "Çok sayıda uluslararası şirketin İran pazarından çıkmaya niyetli olmasından memnunum ve bazı ülkeler İran ham petrolü ithalatını durduracaklarını ya da azaltacaklarını belirttiler. Tüm ülkelere İran'a bir seçim yapmak zorunda olduğunu açıkça göstermek için benzer adımlar atma çağrısında bulunuyoruz; ya tehditkar, istikrarsızlaştırıcı davranışlarınızı değiştirin ve küresel ekonomiye entegre olun ya da ekonomik tecrit yolunda devam edin." dedi.

Trump ayrıca ambargoları delen bireyler ve kurumların "ağır sonuçlar yaşama" riski altında olduğu uyarısında da bulundu.


 

Güncellenme Tarihi : 7.8.2018 13:08

İLGİLİ HABERLER