Gündem
  • 31.7.2008 09:55

TSK'NIN SİLAHLARI HİZBULLAH'TA ÇIKTI!

Şırnak’ta, 2001’de Hizbullahçılarda LAV silahı, roketatar ve ağır makineliler çıktı. Dava sırasında Jandarma, “Silahlar bizim, dava bitince iade edin” dedi. Dönemin alay komutanı, Ergenekon firarisi emekli Tuğgeneral Ersöz’dü.

Hizbullah’ta ordu silahı çıktı, hesabı sorulmadı!
 
Ergenekon soruşturması kapsamında aranan emekli Tuğgeneral Levent Ersöz’ün Şırnak Jandarma Alay Komutanlığı’nı yürüttüğü 2001 yılında, bir Hizbullah operasyonunda ele geçen çok sayıda ‘vahim nitelikte’ silahın, sonradan, askeriyeye ait olduğu ortaya çıkmıştı.

Roketatar, lav silahı

2001 Ocak ayında Şırnak’ın İdil ilçesinde gerçekleştirilen Hizbullah operasyonunda 13 kişi gözaltına alındı. Bu kişilerin gösterdikleri yerlerde yapılan aramalarda altı el bombası, beş lav silahı, üç roketatar, iki biksi ağır makinalı tüfek, bir A -3 makinalı tüfek, 20 Kalaşnikof tüfek, bir G-3 piyade tüfeği ele geçirildi. İdil kırsalında PKK’lılarla çatışmaya girmek, köy girişlerinde silahlı nöbet tutmak ve Kuran dersi adı altında çocuklara siyasi eğitim vermek suçlarından tutuklanan sanıklar hakkında kapatılan Diyarbakır 3 No’lu Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde dava açıldı.

Sanıklar kendilerine komplo kurulduğunu, silahların güvenlik güçleri tarafından evlerine bırakıldığını iddia edince, mahkeme Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı kanalıyla Alay Komutanlığı’ndan silahlarla ilgili bilgi istedi. Seri numaralarında yapılan inceleme sonucu silahların Şırnak Jandarma Alay Komutanlığı envanterine kayıtlı olduğu tespit edildi.

Bunun üzerine Şırnak İl Jandarma Alay Komutanlığı’nca 13 Nisan 2001 günü Diyarbakır 3 No’lu DGM Başkanlığı’na gönderilen yazı ortalığı karıştırdı. Şırnak İl Jandarma Alay Komutan Yardımcısı sıfatıyla Albay Nevzat Alyanak imzasını taşıyan ve Jandarma Genel Komutanlığı’nın iki mesaj emrini içeren ‘gizli’ ibareli belgede, ‘sanıkların gösterdikleri yerlerde ve evlerinde yapılan aramalarda ele geçen vahim nitelikteki silahların ordu malı olduğu, Silahlı Kuvvetler envanterine kayıtlı olması nedeniyle işlemlerin bitirilmesinden sonra kendilerine iade edilmesi’ talep edilerek şöyle denildi:

“1 - Şırnak İl Jandarma Komutanlığı’nca icra edilen operasyonlarda ele geçirilen ve tahkikat için teslim edilen aşağıda cins, miktar ve kayıtları yazılı silahlar ordu malı olup, Şırnak İl Jandarma Alay Komutanlığı envanterindedir.

2 - Söz konusu silahların adli işlemlerinin bitimine müteakip 173 No’lu birlik Mal Saymanlığı’na iade edilmek üzere Şırnak İl Merkez Jandarma Komutanlığı’na teslim edilmesini arz ederim.”

Silahlar alaya iade

Yapılan yargılama sonucunda 13 sanıktan bir kısmı ‘örgüt üyesi olmak ve örgüte yardım ve yataklık etmek’ suçundan üç-yedi buçuk yıl arasında hapis cezasına çarptırıldı ve cezalarını tamamlayıp serbest kaldı. Davada sanıklar hakkında ele geçen silahlarla ilgili herhangi bir işlem yapılmadı ve silahlar askeriyeye iade edildi.

Söz konusu sanıkların yakalandığı ve silahların ele geçtiği tarihte Şırnak Alay Komutanlığı görevini Ergenekon soruşturmasının firari sanığı olan ve Rusya’nın önde gelen Rosoboron Export adlı silah şirketine danışmanlık yaptığı belirtilen emekli Tuğgeneral Levent Ersöz yürütüyordu.

(RADİKAL)

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 07:26

İLGİLİ HABERLER