Gündem
  • 20.5.2013 21:03

TÜBİTAK bombayı uçurdu!..

TÜBİTAK’ın geliştirdiği “Kanatlı Güdüm Kiti” ile uçaktan serbest düşüşle atılan tüm bombalar artık hedefe uçarak gidiyor.

Edinilen bilgiye göre, 1950’li yıllarda üretilen 500 kiloluk MK-83 bombalarına “Kanatlı Güdüm Kiti” takıldı ve hedefler 100 kilometre uzaktan başarıyla vuruldu. Bu sayede artık eski sayılan Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterindeki bombalar çok daha düşük bir maliyetle akıllı bombaya dönüştü.

YAKLAŞMADAN VURUYOR

Kanatlı Güdüm Kiti, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın kullandığı 500 ve 250 kilogramlık bombaların üzerine takılıyor ve bomba, kanatları sayesinde uçarak nokta atışıyla hedefi vuruyor. Böylece bombalara her türlü hava koşulunda uzak mesafelerden de atılsa hassas vuruş yeteneği kazandırılıyor. Bu da uçakların tehlikeli bölgeye yaklaşmadan görevlerini eski tip bombalarla dahi güvenli bir şekilde yapmalarını sağlıyor.

ARAYIP BULACAK

TÜBİTAK Savunma Sanayi Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) yetkilileri, eski tip bombalara da takılabilen bu kanatların şu anda kullanımda olduğunu söyledi. TÜBİTAK SAGE mühendislerinin bu kanatlara ek olarak “Lazer arayıcı başlık” da eklemek için çalışmalara devam ettikleri öğrenildi. Çalışmalar tamamlanınca eski tip bombalar hareketli hedefleri de vurabilecek.
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:10

İLGİLİ HABERLER