Bilim
  • 31.7.2008 02:08

TÜBİTAK'TAN ÖDÜL GETİREN PROJE...

Baç, mikroekonomi alanında kurumlarda yolsuzluk ve rüşvet gibi yetkilerin kötüye kullanımını engellemeye yönelik denetim, ödül ve ceza sistemi tasarımı konularındaki uluslararası düzeyde nitelikli çalışmaları nedeniyle ödüle layık bulundu. Prof. Mehmet Baç'ın bu ödüle uzanan hikayesinde, Türkiye'ye ders olacak nitelikte bir unsur gözlerden kaçmadı.

BUGÜN'e çalışmanın öyküsünü anlatan Prof. Baç, "1992 yılında Türkiye'ye döndüm. Gümrüklerde malımı çekmek ihtiyacım oldu. Türkiye'deki yolsuzluk ve rüşvet işinin boyutunu burada görmüş oldum. Bunun üzerine rüşvetin denetimi üzerine çalışmaya başladım" dedi.

Projesinde rüşveti önlemeye yönelik ödül ve ceza mekanizmaları üzerinde duran Mehmet Baç, "Rüşveti, rüşvete bulaşabilen denetim mekanizmalarıyla denetlemek çok zor. Ancak çok yüksek ödüller verirseniz denetçiler rüşveti reddedip rapor verirler. Yüksek cezaların rüşveti özendirdiği gibi bir tespit de var elimizde. Bu yüzden insan unsurunun bulunmadığı denetim sistemine geçmek gerekli. Özellikle kamera sistemi çok etkili" diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 07:27

İLGİLİ HABERLER