Ekonomi
  • 24.8.2009 00:03

TÜKETİCİLERDEN AVEA'YA DAVA...

Tüketiciler Birliği Başvuru Merkezi, Avea'nın “her yöne sınırsız” tarifesinde yaptığı değişikliklerin tüketici aleyhine olduğu gerekçesiyle yargıya götürmeye hazırlanıyor.

Tüketiciler Birliği Başvuru Merkezi Başkanı Aydın Ağaoğlu, yaptığı açıklamada Avea'nın “her yöne sınırsız 55 TL” diyerek, başlattığı kampanyayla abone sayısını artırdığını hatırlatarak, şunları söyledi:

“Tüketici Kanunu'nun 12. maddesini ihlal etmiş olmakla birlikte tüm vergiler dahil fiyatını açıklamamıştır. Bu tarifeyi seçenler ise, aylık ücretin 55 TL değil, 67 TL ve sınırsız denilen tarifenin de on bin dakika ile sınırlı olduğunu sözleşme anında öğrenmişlerdir.”

O dönemde Tüketiciler Birliği'nin şikayeti üzerine sözkonusu operatörün yanıltıcı reklam verdiği nedeniyle 60 bin TL para cezası verildiği ifade eden Ağaoğlu, şöyle devam etti:

“Bu şekilde 'her yöne sınırsız' denilerek aldatılan, diğer operatörlerin abonesi on binlerce tüketici de mevcut aboneliğini sonlandırarak, numarasını Avea'ya taşımıştır. Ancak evdeki hesabın çarşıya uymadığını gören Avea şimdi de Tüketici Kanunu'nun 4/A 6. maddesini yok sayarak, 40 bin tüketicinin tarifesini yasalara aykırı şekilde değiştirmiştir.

Tarife kapsamında her yöne on bin dakika görüşme olanağı verilmişken, 24 Temmuz'dan itibaren 'makul kullanım esasları' gibi soyut bir tanımlama ile tüketicilere verilen süre taahhütleri avea tarafından iptal edilmiş, aboneler her yöne sınırsız bin tarifesine aktarılmıştır. Literatürde yeri olmayan makul kullanım esasları ile tüketiciler cezalandırılırken, taahhütlerinden dönen avea tüketici haklarını bir kez daha ihlal etmiştir. Avea abonesi on binlerce tüketicinin onayı olmaksızın tarife geçişi yapılmaktadır. Üstelik birçok aboneden çeşitli miktarlarda ara ödeme istenmesi, yüksek bedelli faturalar düzenlenmesi, hatların kapatılması tüketicileri çileden çıkartmıştır.”

Ağaoğlu, Tüketiciler Birliği olarak bu hukuksuzluğu mağdur edilen tüketicilerle birlikte yargıya taşımak için gerekli çalışmalarını başlatıldığını açıkladı.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:34

İLGİLİ HABERLER