Dünya
  • 23.1.2020 00:22

Tüm dünya panikte! Giriş çıkışlar kapatıldı

KAYNAK : YENİ AKİT

Dünyayı sarsan 'Koronavirüs' olayında sıcak gelişme. Koronavirüsün ilk görüldüğü kent olan Wuhan şehri giriş çıkışlara kapatıldı. Şehirdeki havalimanı ve tren istasyonu da devre dışı. İşte dünyayı sarsan olaydan son bilgiler.

Çin'den yayılıp ABD'den Tayvan'a, Japonya'dan Güney Kore'ye birçok ülkede görülen virüsten hayatını kaybedenlerin sayısının hızlıca artmasından sonra Çin, koronavirüsün ortaya çıktığı kentin dünya ile bağlantısını kesti.

Pekin yönetimi, yaklaşık 9 milyon insanın yaşadığı Wuhan şehrine giriş çıkışları durdurdu.

Wuhan’daki havalimanı ve tren istasyonu da devre dışı kalırken, metro, feribot ve diğer uzun mesafe ulaşım araçları da bir günlüğüne askıya alındı.

Şimdiye kadar 17 kişiyi öldüren koronavirüsü, halihazırda 440 kişide daha tespit edilmiş durumda.

İnsandan insana bulaşabilen salgındaki vakalar son olarak ABD’de görülmüştü.

İngiltere'den vatandaşlarına koronavirüs uyarısı

İngiltere, vatandaşlarından ölümlere neden olan yeni tip koronavirüsün (nCoV) görüldüğü Çin'in Wuhan kentine gerekli olmadıkça seyahat etmemelerini istedi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, virüsün insandan insana bulaştığına ilişkin haberlerin de içinde yer aldığı bazı tıbbi bilgiler ve Çin makamlarının değerlendirmeleri ışığında zorunlu seyahatler hariç Wuhan'a gidilmemesi tavsiyesinde bulunuldu.

Açıklamada ayrıca Çin'e seyahat eden İngiliz vatandaşlarını dikkatli olmaları ve hükümetin internet sayfasında yayımlanan seyahat uyarılarını kontrol etmeleri yönünde uyardı.

17 kişi hayatını kaybetmişti

Çin'in Wuhan kentinde şiddetli akut solunum yolu sendromuyla (SARS) yüzde 80 benzerlik taşıyan yeni tip koronavirüs tespit edilmişti.

Çinli yetkililer, aralık ayında ortaya çıkan virüsün, şimdiye kadar tespit edildiği kişi sayısının 444'e ulaştığını ve virüs nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısının 17'ye yükseldiğini açıklamıştı

Virüs, seyahat eden yolcular aracılığıyla ülke sınırlarını da aşmıştı. Çin ana karası dışında Hong Kong, Tayvan, Güney Kore, Japonya, Tayland, Avustralya ve ABD'de de virüs tespit edilen kişiler tedavi altına alınmıştı.

Salgının kaynağı ne?

Nottingham Üniversitesi'nden Profesör Jonathan Ball, "Geçmişteki salgınları düşünecek olursak, eğer bu yeni bir koronovirüs ise bir hayvan barınağından kaynaklanmış olmalı" diyor.

Mevcut vakalar, Wuhan'daki Güney Çin Deniz Ürünleri Toptan Pazarı ile ilişkilendiriliyor.

SARS, misk kedisinden insana bulaşmıştı. 2012'de ortaya çıktığından beri, 2 bin 494 hastadan 858'inin ölümüne yol açan Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS) ise insanlara çöl devesinden bulaştı.

Uzmanlar, hastalığın Çin'de ortaya çıkmasına, nüfusun çokluğu ve yoğunluğu ile virüsleri taşıyan hayvanlarla insanların yakın temasının neden olduğunu söylüyor.

Virüsün belirtileri

Ortaya çıktığı yerden dolayı "Vuhan virüsü" diye de adlandırılan yeni koronavirüs, solunum, hapşırma ve öksürme durumlarında hava yoluyla bulaşıyor.

NCoV'in ilk belirtileri yüksek ateş, boğaz ağrısı, öksürük, nefes darlığı, solunumda zorluk ve ishal şeklinde ortaya çıkarken ileri safhalarda zatürre ve böbrek yetmezliğine neden oluyor, nihayetinde ölümle sonuçlanıyor.

 

Güncellenme Tarihi : 23.1.2020 00:23

İLGİLİ HABERLER