Eğitim
  • 5.1.2010 03:16

TÜM DÜNYADAN ÖĞRENCİ ÇEKECEK PROJE...

KKTC'de, internet ve bilişim teknolojileri aracılığıyla uzaktan üniversite eğitimi (e-eğitim) verilmesi için çalışma başlatıldı. ''Akdeniz Araştırma ve Bilim Üniversitesi'' olarak faaliyete geçecek yeni oluşum için ön izinler alındı.

TBMM İdare Amiri Orhan Erdem, eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Element Eğitim Teknolojileri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Eşkinat, emekli Büyükelçi ve projenin KKTC Koordinatörü Çavlan Süerdem'in de aralarında bulunduğu kurucular heyeti, bugün Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer ve Başbakan Derviş Eroğlu ile görüştü.

Heyetin ziyareti sırasında KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar, Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Kemal Dürüst ile Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun da hazır bulundu.

''TÜM DÜNYADAN KKTC'YE ÖĞRENCİ ÇEKECEK BİR PROJE''

Ziyareti sırasında açıklama yapan eski Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, kurulmasını planladıkları üniversite için eğitimin en çağdaş ve modern olanını seçtiklerini belirtti.

KKTC'de eğitim konusunda başarılı çalışmalar yapıldığını, yeni ve en gelişmiş yöntemlerle kurulacak üniversitenin buna daha da katkı sağlayacağını ifade eden Güler, planlanan üniversitenin hayata geçmesiyle KKTC'nin tanıtımı ve işsiz gençlerin istihdamı için başarılı bir adım atılmış olacağına inandığını sözlerine ekledi.

Element Eğitim Teknolojileri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Eşkinat da, proje hakkında bilgi verdi. ''Tüm dünyadan KKTC'ye öğrenci çekecek akademik bir üniversiteyi adaya kazandırmak amacıyla projeye başladıklarını'' belirten Eşkinat, ilk etapta 20 milyon avro değerinde ön yatırım yapılacağını anlattı.

100 KİŞİLİK İSTİHDAM

Proje için KKTC'yi seçmelerinin nedeninin kurucuların ''Kıbrıs sevdalılarından'' oluşması olduğunu kaydeden Eşkinat, KKTC hükümetinin projeye gösterdiği ilgiden de memnuniyetini dile getirdi.

Son teknoloji kullanılarak yapılacak üniversite için ilk etapta 100 kişilik istihdam planlandığını, zamanla bu sayının çoğalacağını belirten Eşkinat, sektördeki personelin iyileştirilmesi için de burslar vermeyi düşündüklerini söyledi. İlk etapta 50 kişiye verecekleri bursların 8 ay olarak planlandığını anlatan Eşkinat, bu kurslara katılanların bir kısmının da istihdam edileceğini belirtti.

Üniversitenin uluslararası boyutta faaliyet göstermesini hedeflediklerini anlatan Eşkinat, ilk hedeflerinin Türkiye'den değil 3. ülkelerden öğrenciler olacağını, bu hedefle güçlü bir akademik program oluşturduklarını söyledi.

''MEVZUAT ENGELİ YOK''

Oluşumlarını engelleyen herhangi bir faktör olup olmadığı konusunda KKTC yasalarını ve mevzuatı derinlemesine incelediklerini anlatan Eşkinat, üniversitenin kurulması için herhangi bir engelin olmadığını, KKTC hükümeti ve halkından tek istediklerinin destek ve dua olduğunu belirtti.

Projenin tamamen kendi öz kaynaklarından oluşturulacağını ifade eden Eşkinat, ''önemli bir akademik açılım olan projenin başka ülkelere kaptırılmaması için ciddi çalışılması gerektiğini'' söyledi.

Eşkinat, projenin gelecek eğitim yılına hazır olmasının hedeflendiğini belirtti.

''ÖN İZİN ALINDI''

Emekli Büyükelçi ve projenin KKTC Koordinatörü Çavlan Süerdem de, projenin hayata geçirilebilmesi için tüm kural ve mevzuatlara en ciddi şekilde uyduklarını kaydetti.

Süerdem, proje için ilk açılış izninin Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Kemal Dürüst tarafından verildiğini belirterek, projenin hayırlı olmasını temenni etti.

BOZER VE EROĞLU'NDAN DESTEK

KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer, heyeti kabulünde, ''KKTC'ye önemli, onurlu ve şerefli bir iş için geldiniz'' diyerek, KKTC'nin kalkınması için bu tür yatırımların önemli olduğuna dikkati çekti.

Üniversitenin kurulması için kısa zamanda sonuç alınmasını temenni eden Bozer, ''İnanmak başarmanın yarısı, günün sonunda muvaffak olacağız'' dedi.

Başbakan Derviş Eroğlu da, proje için KKTC'nin seçilmesinin önemli olduğunu ifade ederek, ekibin çok güçlü ve değerli olduğunu, başarılmaması için bir sebep bulunmadığını kaydetti. Yasalar temelinde projenin hızlandırılıp hayata geçirileceğini belirten Eroğlu, KKTC'nin dışardan gelecek yatırımlara çok ihtiyacı olduğuna işaret etti.

Eğitim alanında da özel sektörden ve dışardan gelecek yatırımların devreye girmesinin önemine vurgu yapan Eroğlu, güçlü, sorunlarını en aza indirmiş, ekonomik anlamda kendini geliştirmiş bir KKTC'ye ihtiyaç olduğunu, bunun müzakere masasında da KKTC'nin elini güçlendireceğini sözlerine ekledi.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 11:27

İLGİLİ HABERLER