Gündem
  • 31.10.2012 18:56

Tunceli’de PKK’ya karşı "yürek"li bir ses

BURHAN KARADUMAN
MALATYA (İHA) - Kahramanmaraş'ta 12 Eylül askeri darbesi sonrası işkenceyle öldürülen kardeşi öğretmen Ali Ekber Yürek için açlık grevi yapmak isterken, PKK'nın Tunceli'nin Ovacık ilçesindeki saldırısında ölen 2 sivilden birisinin yakını olması üzerine eylemini sonlandıran Mehmet Yürek, PKK'ya sert tepki gösterdi.
Annesi 87 yaşındaki Fecire Yürek ile birlikte gittiği Kahramanmaraş’ta, eylemini erteleyerek Tunceli’ye dönerken Malatya’ya uğrayan Mehmet Yürek, İHA muhabirine konuştu. Yürek, "32 yıl önce 12 Eylül darbecileri ve işkenceciler tarafından katledilen kardeşimin soruşturmasında 2 yıl 2 ay, 26 aydır bir ilerleme olmadığı için 87 yaşındaki annem ile birlikte açlık grevine gittik. Açlık grevini başlatacağımız saatte, bir yeğenimin PKK tarafından Dersim, Munzur Vadisi'nde havaya uçurulduğunu, paramparça edildiğini öğrendim. Eylemi Başsavcı ile de görüşerek yılbaşına kadar erteleyerek geldik. Bu ve buna benzer eylemler çok yapıldı. Araçlar yakıldı, insanlar öldürüldü, kaçırıldı, sürgün edildi. Orada PKK'ya bir çağrı yaptım, dedim ki; 'sizden hassaten rica ediyoruz, öldürmekle, insan kaçırmakla bir yere varamazsınız. Bu sizin yaptığınız, sivil halka, sivil topluma zulümdür. Şu anda silahlı bir güç olarak biz toplumu susturmuşsunuz. Bu yolla bir yere gidilemez. Bu yanlıştır, bu halka zulüm edemezsiniz. Bu yoldan biran önce dönün’ dedim" ifadelerini kullandı.

"SIRAMIZI BEKLEMİYORUZ, BİZİ DE VURUN"
Yürek, sözlerinin devamında şunları söyledi:
"Bu nedir? Halk olarak biz sizinle savaşmayız. Şimdi 87 yaşındaki annemi, öle yeğenimin annesi Hatice'yi ve başka gelecek insanlarla Dersim dağlarını dolaşacağım. Bu eylemi kim yaptıysa, o eylemi yapanların yanına gideceğim. Bizi de vursunlar, biz onlar gibi silahlı mücadele vermeyiz. Siz halka rağmen, bu halkı silahla baskı altında tutup işkence yapacaksanız, çocuklarımızı öldürecekseniz, sıramızı beklemiyoruz, bizi de öldürün. Göğsümüz açık. PKK kampları neredeyse, dağda, taşta arayacağız, gelin bizi de öldürün diyeceğiz. Bu karardayım. Cenazemizi kaldıralım, taziyemizi geçirelim, ondan sonra bunu yapacağım."

"TOPLUM LİDER İÇİN ÖLMEZ"
Cezaevlerinde açlık grevinde bulunan KCK’lılara ve PKK’lılara da seslenen Yürek, "Bize getireceğiniz, kuracağınız Kürt devletinin, sizin o kıymetli canlarınızın yanında hiçbir değeri yoktur. Artık bu açlık grevini bitirin. Koşullarınız yerine getirilmiş. Bir tek liderinizin sorunu kalmış. Lider için kendinizi kurban etmeyin. Toplumlar liderlere kurban olmazlar. Lider topluma kurban olduğu zaman o toplumun lideri olur. Olay budur. Bu eylemi sonlandırın. Sizin canlarınız, bize getireceğiniz özgürlükler ve devletlerden daha önemlidir" şeklinde konuştu.
Emekli öğretmen olan Mehmet Yürek, aynı zamanda gazeteci ve yazarlık yönüyle de biliniyor.

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 11:33

İLGİLİ HABERLER