Sağlık
  • 21.11.2019 21:39

Tüp Bebek Tedavisinde Erkek İnfertilitesinin Değerlendirilmesi

Tüp bebek tedavisinde yola çıkarken infertil çiftlerin yaklaşık %30-40’ında erkek infertilitesi izlenmektedir. Erkeklerde infertilite insidansı %7’dir ve bu olguların çoğunda neden bozulmuş spermlerden kaynaklıdır. Yaşlaşık %40 olguda sebep bulunamamaktadır. Nedeni saptansa bile ancak %30’unda tedavi edilebilir. Büyük bir kısmında yardımcı üreme teknikleri kullanmak gerekecektir.

Tüp bebek tedavisinde yola çıkan çiftte erkekte yüksek ateş, viremi veya diğer akut infeksiyonlar gibi organizmanın genel direncini bozan hastalıklar, testis fonksiyonunu da bozarak, sperm kalitesinide olumsuz etkilerler. Spermdeki bu hasar ise hastalığın geçirilmesinden 2-3 ay kadar sonra izlenebilmektedir. Ayrıca sperm üretimini olumsuz etkileyen hastalıklar arasında, diyabet, kanser, infeksiyon, ve genetik hastalıklar örneğin kistik fibrozis gibi hastalıklar açısından da hastanın özgeçmişi ve soygeçmişi konusunda da hasta dikkatlice dinlenip sorgulanmalıdır.

Tüp bebek tedavisine başlarken ayrıca geçirdiğiniz ameliyatlar, cerrahi bir öykünüz var ise de mutlaka hekiminize bildirmelisiniz. Orşiopeksi, prostat mesane ameliyatları gibi… Ayrıca testis travması gibi bir durumda var ise lütfen atlamayınız. Geçirdiğiniz her anı hekim ne kadar iyi bilir ise tedaviniz için izleyeceği yol da o kadar doğru olacaktır.

Daha önce vermiş olduğunuz spermiyogram testlerinizin sonuçları, kan tetkikleriniz, eşiniz ile birlikte görmüş olduğunuz tüp bebek tedavisi süecinizi de hekiminize anlatmalısınız.

Ayrıca tüp bebek tedavisi için yola çıkarken Korunmasız ilişki süreçleriniz, daha önceki korunma metodlarınız, haftada kaç defa cinsel birliktelik olduğu gibi sorularda aslında sizlerin tedavisi ve tanısı için altın metodlardandır. Örneğin ayda iki ya da üç kere birliktelik sağlayan ve son üç aydır korunmasız zamanları olan bir çift ile haftada üç defa birlikteliği olan ve bir yıldır korunmasız ilişkileri olmasına rağmen bebek sahibi olamayan çiftin arasındaki fark aslında çok büyüktür.

Ereksiyon probleminizin olup olmadığını da çekinmeden mutlaka hekiminizle paylaşmalısınız. Bu durumda öncelik ereksiyon problemini ekarte etmek olacaktır. Eğer cinsel ilişki düzeninizde herhangi bir sorun varsa tüp bebek tedavisinden daha önce cinsel ilişkilerinizi düzene koymak hedef olacaktır. Gerekli bilgileri sizlere anlatmak ve gerekli bilgileir vererek daha doğru bir cinsel yaşam düzenlemek birincil hedefimizdir. Cinsel ilişki esnasında kullanılan kayganlaştırıcılar sperm motilitesinin de doğru orantıda azaltacağı yönünde araştırmalar yapılmıştır. Bu nedenle bebek isteyen çiftlerimizde cinsel birlikteliklerinde olabildiğince kayganlaştırıcı kullanmamalarını tavsiye ediyoruz. Ya da kullanacak isek bitki özlü yağlar kullanılabilir. Sadece cinsel ilişki yönünde bile yapılan düzeltmeler sonucunda pozitif olumlu dönüşler alabilmekteyiz. Bu nedenle Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç kliniği olarak herhangi bir çekinmede bulunmayıp yaşantınızın tamamını bizlere aktarmanızın sizin için en iyi yol olacağı konusunda sizleri uyarmak isteriz.

Soy geçmişinden kastımız ise ailede olan kistik fibrozis ya da farklı kronik veya genetik hastalıkların olup olmadığı en doğru şekilde aktarmanızda önemli bir rol oynayacaktır.

Aynı zamanda çocukluk çağında geçirmiş olduğunuz hastalıklar da erkek infertilitesinde tanı koyarken oldukça büyük yollar gösterecektir.

Güncellenme Tarihi : 21.11.2019 21:40

İLGİLİ HABERLER