Ekonomi
  • 15.8.2009 13:47

TURİZMCİLERDE RAMAZAN SANCISI

ÖNÜMÜZDEKİ cuma günü başlayacak Ramazan ayının sezona denk gelmesi turizmciyi kaygılandırdı. Bodrum, Marmaris, Kuşadası, Didim ve Ayvalık’taki turizmciler, tatilci sayısında yaşanacak düşüşe karşı hazırlıklarını yaptı. Kampanyalı tatil paketleri hazırlanırken, özel indirimler gündeme geldi.

Bodrum Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (BODER) Başkanı Halil Özyurt, Ramazanda iç turizmi hareketlendirmek amacıyla yüzde 20- 40 oranında indirime gidileceğini açıkladı. Özyurt, şöyle dedi:

“Bodrum Ticaret Odası, Bodrum Yarımadası Tanıtma Vakfı ve Bodrum Belediyesi ile birlikte, tanıtım ve indirim kampanyalarını seri şekilde duyurup, Ramazan ayında tatili cazip hale getirecek bir hafta on günlük paketler hazırlayacağız. Pansiyon ve 4- 5 yıldızlı otellerde yüzde 20- 40 oranında indirimler olacak.”

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Bodrum Yürütme Kurulu Başkanı Sevinç Gökbel de Ramazan ayında turist sayısında ciddi düşüş olacağını tahmin ettiklerini, bunu en az zararla atlatmanın yollarını aradıklarını vurguladı. Gökbel, “Bodrum iç piyasa için çok önemli bir merkez. Ama bu düşüşü başka kanallarla dengelemeye çalışacağız. Bu fiyatlar anlamında olabilir. Başka pazarlara daha çok yoğunluk vererek olabilir. Turizmde çeşitlilikten bahsediyoruz. Yeni ürünleri ortaya koymaktan bahsediyoruz. Neden Ramazan ayını turizm sezonunda cazip hale getirmeyelim. Önümüzdeki yıllarda yine Ramazan ayı turizm sezonunu ortasına gelecek bu nedenle Ramazanı bahane etmek değil bu aya özel paketler, tatil olanakları sunmamız gerekiyor” diye konuştu.

BAYRAM SONRASI AÇIK KAPATILIR

Ayvalık Otelciler ve Pansiyoncular Derneği (AYOP) Başkanı Seval Özdemir, “Ayvalık iç piyasa için önemli bir merkez. Geçen yıllardaki deneyimlerimizden de biliyoruz ki, Ramazan ayındaki konaklama oranı yüzde 90'lardan yüzde 60'lara düşecektir. Bu düşüşleri başka kanallarla dengelemeye çalışacağız. Bu de başka pazarlara yoğunluk kazandırılarak sağlanabilir” dedi. Bayram ve sonrası için şimdiden rezervasyonlar almaya başladıklarını kaydeden Özdemir, bayramdan sonra açığı kapatmayı beklediklerini belirtti.

DÜŞÜŞ SADECE İLK HAFTA OLUR

Kuşadası Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Celal Coşkun da tüm tesislerde Ramazan ayı ile ilgili özel çalışmalar yapıldığını duyurdu. Coşkun, şunları söyledi:

“Normal fiyatların ötesinde indirimler söz konusu. Ramazanın ilk haftasında düşüş bekliyoruz, sonraki günlerde doluluklar normal seyrine girer. Otellerde genellikle oruçlu misafirler için iki alternatif sunuluyor. Dileyen misafirlere özel iftar yemeği hazırlanır, dileyen misafirler iftarını açtıktan sonra açık büfe ve çeşitli seçeneklerin sunulduğu yemek saatini bekler. Tercih şansı var.”

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Kuşadası Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Bülent İlbahar ise, Ramazan ayı için tüm otel ve acentelerde çalışmalar yapıldığını anlatırken, “Yerli turiste yönelik çok büyük promosyonlar var. Eylül'de yüzde 60 arasında doluluk olur” dedi.

MARMARİS UMUTLU

Güney Ege Turistik Otelciler Birliği (GETOB) Başkanı İlhan Açıkgöz, Marmaris’te de Ramazan ayı hazırlıklarının tamamlandığını söyledi. Açıkgöz, bütün otellerin Ramazan için hazırlığını yaptığını, her bütçeye uygun oteller bulunduğunu, Marmaris ve İçmeler, Turunç, Bozburun, Selimiye, Armutalan gibi turistik beldelerinde Ramazan ayında 5 bin Türk müşteri beklediklerini söyledi.

Didim Turizm Derneği Başkanı Deniz Atabay ise, turist sayısında dramatik bir düşüşü beklemediklerini anlatırken şöyle konuştu:

“Ramazan'ın Ağustos ayına gelmiş olması elbette esnafın işlerinin düşmesine neden olacak. Ancak, okulların Ramazan'dan sonra açılacak olması sebebiyle yazlıkçıların memleketlerine dönmeyeceğini düşünüyorum. Bu da esnaf için bir nevi olumlu durumdur. İşlerde dramatik bir düşüş beklemiyoruz. Oruç tuttuğu için gündüz harcama yapmayan vatandaşlar, gece mutlaka dışarı çıkacaktır.”

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:45

İLGİLİ HABERLER