Sağlık
  • 3.10.2008 10:17

TÜRK ARMUDU ZEHİRLİ ÇIKTI İDDİASI

Almanya'nın Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Baden-Württemberg eyaleti Tarım Bakanı Peter Hauk (CDU), Türkiye'den ithal edilen armutların zararlı olduğu gerekçesiyle yasaklanmasını istedi.

Hauk, özellikle böceklerden koruma amacıyla armutların içine sıkılan "amitraz" adlı ilacın, Almanya'da uzun zamandır, Avrupa Birliği genelinde ise 2008 yılının başından bu yana yasak olduğunu ve sağlığa ciddi zarar verdiğini vurguladı. Armutların sadece Almanya'ya değil, Avrupa Birliği ülkelerine de girmesinin engellenmesi için Almanya'nın çaba göstermesi gerektiğini savunan Bakan Peter Hauk, armudun içinde bulunan bu ilacın halsizliğe ve konuşma bozukluğuna yol açtığını kaydetti.

Peter Hauk, Türk armutlarının sadece kendi eyaleti olan Baden Württemberg değil, Almanya çapında dağıtıldığından hareket ettiğini belirterek, Alman hükümetinden Türk armudunun ihracının yasaklanmasını da talep etti. Hauk şöyle konuştu: "Türkiye'den gelen armutlar üzerine yapılan 17 testte de, amitraz değerlerinin yüksek olduğu tespit edildi. Amitraz değeri kilo başına 0.05 miligram sınırının çok üzerinde, kilo başına 2.9 miligram dolaylarında. Bu nedenle Stuttgart ve geniş çevresinde en az 3.8 ton armuda el konuldu ve imha edildi."

(Sabah)

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:47

İLGİLİ HABERLER