Asayiş
  • 27.7.2013 20:08

Türk Büyükelçiliği'ne canlı bombalı saldırı: 1 Şehit

Somali'de Türk Büyükelçiliği'nin ek binasına bombalı saldırı düzenlendi. 3 intihar bombacısının öldüğü saldırıda, 1 özel harekat polisi de şehit oldu.

Somali'nin başkenti Mogadişu'da Türk Büyükelçiliği çalışanlarının kaldığı ek bina önüne araçla gelen 3 saldırgandan ikisi çıkan çatışmada öldürüldü, diğerinin üzerindeki bombayı patlatması sonucu saldırgan ve bir polis öldü, biri polis 3 kişi yaralandı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Gümrükçü, Mogadişu'daki Türk Büyükelçiliğinin ek binası önüne araçla gelen 3 intihar bombacısının binadaki polisler tarafından fark edildiğini, çıkan çatışmada 2 saldırganın etkisiz hale getirildiğini belirtti. Üçüncü saldırganın üzerindeki bombayı patlattığı bilgisini paylaşan Gümrükçü, olayda binada görevli 1 polisin hayatını kaybettiğini biri polis 3 kişinin yaralandığı söyledi.

Yaralıların binanın yakınındaki hastaneye kaldırıldığını belirten Gümrükçü, Türkiye'den ambulans bir uçağın yola çıktığını ifade etti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Mogadişu Büyükelçisi Kani Torun'la görüştüğünü söyleyen Gümrükçü, Davutoğlu'nun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da konuyla ilgili bilgi aktardığını kaydetti.

Saldırıda yaralanan 3 kişinin binada görevli özel harekat polisleri olduğu belirtildi


Somali'nin başkenti Mogadişu'da Türk Büyükelçiliği çalışanlarının kaldığı ek bina önünde meydana gelen saldırıda yaralanan üç kişinin polis olduğu bildirildi.

Dışişleri Bakanlığı kaynakları, büyükelçilik çalışanlarının kaldığı ek binaya yönelik saldırıda yaralanan 3 kişinin, saldırganlarla çatışmaya giren görevli polisler olduğunu belirtti. Dışişleri kaynakları yaralı 3 özel harekat polisinden birinin durumunun ciddiyetini koruduğu bildirdi.

Mogadişu'da Türk Büyükelçiliği çalışanlarının kaldığı ek bina önüne araçla gelen 3 saldırgandan ikisi çıkan çatışmada öldürülmüş, diğerinin üzerindeki bombayı patlatması sonucu saldırgan ve 1 özel harekat polisi şehit olmuştu. Saldırıda 3 polis de yaralanmıştı.

Saldırıyı El-Kaide bağlantılı Eş-Şebab örgütü üstlendi

Mogadişu'da Türk Büyükelçiliği ek binasına düzenlenen terör saldırısını El-Kaide bağlantılı Eş-Şebab örgütü üstlendi

Somali'nin başkenti Mogadişu'da Türk Büyükelçiliği ek binasına düzenlenen terör saldırısını, El-Kaide'yle bağlantılı Eş-Şebab örgütünün üstlendiği belirtildi.Şebab örgütü sözcüsü Ali Tıri, örgüte bağlı internet sitesi "Somalimemo"da yayımlanan açıklamasında, Türkiye'nin Mogadişu Büyükelçiliği ek binasına düzenlenen bombalı saldırıyı, Şebab militanlarının planlı bir şekilde düzenlediğini ve patlamanın Türk yetkililer tarafından yönetilen hastanenin girişinde meydana geldiğini ifade etti.

Somali'nin başkenti Mogadişu'da Türk Büyükelçiliği çalışanlarının kaldığı ek bina önünde düzenlenen terör saldırısında, 3 saldırgan ölürken, 1 polis şehit olmuş, 3 kişi yaralanmıştı.
 

YARALI POLİSLER TÜRKİYE'YE GETİRİLİYOR

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Somali'nin başkenti Mogadişu'da Türk Büyükelçiliği ek binasına bombalı araçla düzenlenen intihar saldırısına ilişkin, "Büyükelçiliğimize bugün bir terör saldırısı gerçekleşti. Bir polisimiz şehit oldu, 2 polisimiz de yaralandı. Şu anda yaralı polislerimizi ve şehit polisimizi almak için bir ambulans uçağı hareket etmek üzere" dedi.

Başakşehir Belediyesi tarafından Sular Vadisi'nde düzenlenen ramazan etkinliğine katılan Bozdağ, etkinlik öncesinde basın mensuplarına, büyükelçiliğe yapılan saldırıyı değerlendirdi.

Gerçekleşen saldırıda bir polisin şehit olduğunu, 2 polisin de yaralandığını belirten Bozdağ, yaralı polisleri ve şehit polisi Türkiye'ye getirmek için bir ambulans uçağın hareket etmek üzere olduğunu söyledi.

 

- "Hayati tehlikeleri yok"

 

Bozdağ, yaralılara orada bulunan sağlık ekiplerince ilk müdahalenin yapıldığını, sağlık durumlarının iyi olduğunu ve hayati tehlikelerinin bulunmadığını kaydederek, yaptıkları görüşmeler sonucunda yaralı polisleri Nairobi'ye götürttüklerini dile getirdi.

Ambulans uçak gidene kadar yaralıların Nairobi'de olacağını ifade eden Bozdağ, şöyle devam etti:

"Çünkü uçağın oraya gitmesi 6,5 saat sürüyor. Bu nedenle zaman kaybını önlemek için güvenli bir ortamda olmalarını istedik. Oradaki Türk yetkilileri de çalışmalarını sürdürüyor. Şehidimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Bu bir terör saldırısıdır. Yapanları da failleri de lanetliyoruz. Türkiye, Mogadişu'da insani ve vicdani görevini yapmak için bulunuyor. Oradaki insanların yaşayabilmeleri için uğraş veriyor. Bombalı aracın patlamasından sonra intihar saldırısı gerçekleştirmek isteyen 3 kişi de etkisiz hale getirilmiştir. Bu kişiler içeriye saldırmaya çalıştıkları zamanda gerekli müdahale yapılarak etkisiz hale getirilmişlerdir."

Bozdağ, Somalili makamların da gerekli araştırmaları sürdürdüğünü vurgulayarak, "Orada insani amaçla bulunan çok sayıda vatandaşımız var. Burada bulunan terör grupları zaman zaman bu tür saldırılarda bulunuyorlar. Gerekli detaylar, yapılan araştırmalar sonucunda belirlenecek. Şu ana kadar olayı üstlenen bir terör örgütü yok" ifadelerini kullandı.

ŞEHİT POLİSİN EVİNDE YAS

Somali'nin başkenti Mogadişu'da Türk Büyükelçiliği'nin ek binasına düzenlenen bombalı saldırıda şehit olan Amasya Emniyet Müdürlüğünde görevli özel harekat polisi Sinan Yılmaz'ın(42) evinde büyük üzüntü yaşanıyor. Sağlık ekiplerinin de hazır bekletildiği şehit polis memurunun evi haberinin duyulması ile birlikte ziyaretçi akınına uğradı.

Amasya Valisi Abdil Celil Öz, Somali'nin başkenti Mogadişu'da Türk Büyükelçiliğinin ek binasına düzenlenen bombalı saldırıda şehit olan Amasya Emniyet Müdürlüğünde görevli özel harekat polisi Sinan Yılmaz'ın evine taziye ziyaretinde bulundu.

Öz, Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Haluk Yıldızdan ve İl Emniyet Müdürü Cemil Bayazıd ile evli ve 3 çocuk babası şehit Yılmaz'ın Bahçeleriçi Mahallesi'nde bulunan evine giderek taziyelerini iletti.

Sağlık ekiplerinin hazır bekletildiği şehidin evi, haberin duyulmasının ardından taziye ziyaretine gelenlerle dolup taştı.

Amasya Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat bölümünde görevli 42 yaşındaki Yılmaz'ın 18 yıldır teşkilatta çalıştığı, Somali'ye ise 3 aylığına geçici olarak gönderildiği ve Mogadişu'daki Türk Büyükelçiliğinde 3 haftadır görev yaptığı öğrenildi.

Tokat'ın Erbaa ilçesi nüfusuna kayıtlı Yılmaz için cenazesinin Türkiye'ye getirilmesinin ardından Amasya Emniyet Müdürlüğünde tören yapılması bekleniyor.
 

DAVUTOĞLU'NDAN GEÇMİŞ OLSUN MESAJI

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Somali'deki Türk Büyükelçiliği ek binasına yönelik saldırıda şehit olan polise rahmet diledi, yaralı polisler için ambulans uçağın gönderildiğini bildirdi.

Bakan Davutoğlu, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından paylaştığı mesajda, Somali'de tarihi görev yapan Türk Büyükelçiliği'ne gerçekleştirilen intihar saldırısında bir emniyet görevlisinin şehit olduğunu belirtti.

Şehit polise Allah'tan rahmet dileyen Davutoğlu, "Daha önceden alınan güvenlik önlemleriyle daha fazla şehit vermemiş olmamız tek tesellimiz. Yaralı polislerimiz için de ambulans uçağımızı gönderiyoruz. Başta büyükelçimiz Kani Torun olmak üzere diplomatından sağlık görevlisine, emniyet mensubundan sivil toplum gönüllülerine, TİKA çalışanlarına kadar bayrağımızı kahramanca temsil eden herkese geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Aziz milletimiz duaları ve tüm imkanları ile sizin yanınızdadır” ifadesini kullandı.

-"Mısır'da demokrasiye vurulan darbe tüm Ortadoğu'yu etkiler"-

Mısır'daki gelişmelerle de ilgili paylaşımda bulunan Davutoğlu, "Mısır'da dün geceden beri cerayan eden elim hadiseleler ise yüreğimizi yakıyor" ifadesine yer verdi.

İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ve diğer muhataplarıyla görüşmeleri sürdürdüğünü belirten Davutoğlu, açıklamasında, "Mısır'ın geleceği ve selameti için bu cinayetlerin bir an önce durması ve siyasi normalleşmenin başlaması gerekiyor. Mısır'da demokrasiye vurulan darbe tüm Ortadoğu'yu etkiler. Mısır'ın ayağa kalkması ise tüm Ortadoğu'nun ayağa kalkmasıdır. Bu bilinçle tüm yetkilileri sağduyuya davet ediyorum.Mısırlı kardeşlerimiz bugüne kadar olduğu gibi yarın da bizi yanlarında bulacaktır" değerlendirmesini yaptı.

İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri İhsanoğlu, saldırıyı kınadı.


 İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Somali'nin başkenti Mogadişu'da Türk Büyükelçiliği ek binasına yapılan ve 1 Türk güvenlik görevlisinin şehit olduğu saldırıyı kınadı.

İİT Genel Sekreteri İhsanoğlu yaptığı açıklamada, Mogadişu'da meydana gelen ve bir Türk güvenlik görevlisinin şehit olmasıyla sonuçlanan intihar saldırısının büyük üzüntüyle öğrendiğini bildirdi.

Saldırıyı şiddetle kınayan İhsanoğlu, açıklamasında "Somali'ye Türkiye'den büyük bir özveriyle yapılan insani yardımın daha iyi koordinasyonunun yapıldığı ve bu ülkede açılmış olan ender büyükelçiliklerden biri olan Türkiye Cumhuriyeti Somali Büyükelçiliğine yapılan saldırıyı şiddetle kınıyor, şehit polise rahmet ve acılı ailesine de mübarek ramazan günlerinde sabır diliyorum” ifadelerini kullandı.

Saldırıda yaralanan diğer görevliler için acil şifalar dileyen İhsanoğlu, bölgede terör faaliyetlerinin sona ermesi için teşkilat olarak ellerinden gelen tüm yardımı yaptıklarını ve bundan sonra da yapmaya devam edeceklerini belirtti.
 

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ricciardone, Türk Büyükelçiliği ek binasına yönelik saldırıyı kınayarak, şehit polisin ailesine ve yakınlarına başsağlığı dileğinde bulundu

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis J. Ricciardone, Somali'deki Türk Büyükelçiliği ek binasına yönelik saldırıyı kınayarak, olayda şehit olan polis memurunun ailesine ve yakınlarına başsağlığı diledi.

Yaptığı yazılı açıklamada, Mogadişu'daki Türk Büyükelçiliğine düzenlenen saldırıdan duyduğu üzüntüyü dile getiren Ricciardone, yaşamını yitiren polis memurunun ailesine ve yakınlarına başsağlığı diledi, saldırıda yaralananların bir an önce iyileşmelerini ümit ettiğini bildirdi.

"Hiçbir siyasi sebep ya da dinin terörizmi haklı gösteremeyeceğini" vurgulayan Ricciardone açıklamasında, "Birleşik Devletler terörün her türlüsünü en güçlü şekilde kınamakta, bu trajik kayıp ile karşı karşıya kalan dost ve müttefik Türk halkının ve Türk hükümetinin yanında yer almaktadır" ifadesine yer verdi.
 

 

VİDEO İÇİN LÜTFEN LİNKİ TIKLAYINIZ..
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 13:07

İLGİLİ HABERLER