Sağlık
  • 28.2.2016 12:02

Türk doktorlar Balkanlar'da bir ilki gerçekleştirdi

3. Türkiye-Kosova Sağlık Haftası etkinlikleri kapsamında Kosova’nın başkenti Priştine’de bulunan Türk doktorlar büyük başarılara imza atmaya devam ediyor. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Kliniği, İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Uğur Koçer ve ekibinde bulunan Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Kliniği Başasistanı Op. Dr. Koray Gürsoy gerçekleştirdikleri ameliyat ile doğuştan sağ kulağı olmayan Başkim Raşiti isimli hastaya kendi kaburgalarından aldıkları dokularla kulak yaptılar. Yaklaşık 5 saat süren ameliyatta Türk hekimler, hastanın kaburgasından aldıkları dokuları diğer sağlam kulağının kalıbına uyacak şekilde şekillendikten sonra ameliyatla hastanın sağ kulak bölgesine yerleştirdiler.

Kosova’da ilk defa yapılan bu ameliyat sonrası kulağına kavuşan Başkim Raşiti, Türk doktorlara teşekkür etti. Raşiti, “Ben çok şanslı bir hastayım çünkü Türk doktorlara rast geldim ve bu ameliyat gerçekleşmiş oldu. Size minnettarım ve çok teşekkür ediyorum” diyerek duygularını dile getirdi. Kulak ameliyatı yapılan Başkim Raşiti’nin annesi Lumnije Raşiti, “Biz bunu size ödeyemeyiz ama Allah bu iyiliğin karşılığını size en güzel şekilde verir. İnşallah dünyadaki tedavi bekleyen bütün çocukların böyle bir şansı olur” diyerek teşekkürlerini iletti.

Kosova tarihinde ilk defa böyle bir ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Uğur Koçer çok sevinçli ve gururlu olduklarını ifade etti. Türkiye’de bu tarz ameliyatları çok sık yaptıklarını belirten Koçer, “Hastanın doğuştan sağ kulağının kepçe bölümü eksik. Hasta Kosova’da ve etraf ülkelerde bu ameliyatı yaptıracak imkanı ve hekimi bulamamış. Bu ameliyatı Türkiye’de çok sık yapıyoruz. Ameliyat için ön hazırlık yapıp planladık. Ekibimde bulunan Operatör Doktor Koray Gürsoy ve ben Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesinin plastik cerrahi ekibiyiz ve görevli olarak buraya geldik. Öncelikle kulak olmadığı için kulağı oluşturacak oluşumu yine hastanın kendisinden almamız gerekiyordu. Hastanın kaburgasından üç kostayı alarak diğer sağlam kulağının kalıbına uyacak şekilde şekillendirdik ve kendi dokusundan kulak oluşturduk. O kadar sevinçliyiz ve gururluyuz ki Kosova’da ve Balkanlarda ilk defa bu ameliyatı yapmak bizim ekibimize kısmet oldu. İnşallah bu ameliyat burası için bir başlangıç olacak. 6 ay ya da 9 ay sonra da bu yaptığımız kulağın ikinci bölüm ameliyatını yapacağız. Onda da kulağın arka tarafındaki derinliği ve desteği sağlayacağız” dedi.
Öte yandan, Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç, Türkiye’den gelen doktorların çalışmalarını yerinde izleyerek bilgi aldı. Kulak ameliyatı yapılan hastanın ailesi ile görüşen Büyükelçi Kılıç, yapılan ameliyatın son derece başarılı geçtiğini belirterek hasta yakınlarına moral verdi. Hastanın yakınlarının duygulandığı ve Büyükelçi Kılıç’a sarılarak teşekkür ettiği görüldü.

MUSTAFA VERGİVEREN

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 16:00

İLGİLİ HABERLER