Yaşam
  • 1.7.2009 15:10

'TÜRK ERKEĞİ' ARAŞTIRMASINDA İLGİNÇ SONUÇLAR

Özel olarak düzenlenen sağlık TIR'ı ile 25 il 13 ilçede 66 bin 700 erkek üzerinde yapılan tarama sonucunda sertleşme sorunu en az görülen kentler İzmir, Antalya ve Trabzon olarak sıralandı.

Ortaköy'de bulunan Esma Sultan Yalısı'nda gerçekleşen basın toplantısında sonuçları açıklayan Türk Androloji Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu, taramanın ortalama 48 yaş erkekler üzerinde yapıldığını söyledi. İstanbul Şişli'den Ocak ayında yola çıkan TIR'ın çalışmasını geçtiğimiz günlerde tamamladığını belirten Kadıoğlu, tüm erkekleri kilo, boy, bel çevresi kalınlığı, yüksek tansiyon, tokluk şekeri, vücut kitle endeksi ve ereksiyon sertlik derecesi testlerinden geçirdiklerini belirtti.

Kadıoğlu, “Erkeklere sertleşme sorununun diğer hastalıklarla ve sağlıklı beslenme ile ilgisini göstermek istedik. Sertleşme sorununun hipertansiyon, vücut kitle endeksi artışı ve kan şekeri yüksekliğiyle doğrudan ilişkisi vardır” diye konuştu. Prof.Dr. Kadıoğlu, yapılan taramalar neticesinde bel çevresi kalın erkeklerde sertleşme sorununun yüzde 12 oranında daha fazla görüldüğünü kaydetti. Tansiyon yüksekliği olan erkeklerde sertleşme sorununun sağlıklı erkeklere göre yüzde 20 oranında daha fazla görüldüğünü belirten Prof.Dr. Kadıoğlu, obez erkeklerde de bu oranın yüzde 15 daha fazla olduğunu ifade etti. Kadıoğlu tüm bu veriler neticesinde Türkiye'deki her 3 erkekten 2'sinde sertleşme sorunu bulunduğunu söyledi. Basın toplantısının sunumunu ünlü spor yorumcusu Ümit Aktan yaptı.

Toplantıya Türk Androloji Derneği Başkanı Prof.Dr. Önder Yaman, Bayer Bölüm Direktörü Dr. Oğuz Mülazımoğlu, Bayer Türkiye Müdürü Dr. Sebastian Guth, ve Bayer Erkek Sağlığı Ürün Müdürü Sinan Aktan katıldı. Türk Andoroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Önder Yaman, “Çok önemli ve büyük bir projeyi Bayer firmasının desteğiyle gerçekleştirdik. Hayatı boyunca tansiyon ve şeker ölçüm aleti görmemiş erkeklerle karşılaştık. Erkek sağlığının ve cinsel hayatlarının çok basit kontrollerle daha verimli olacağı konusunda bilgiler aktardık.

Önümüzdeki yıllarda projeyi genişletmek istiyoruz” diye konuştu. Bayer Bölüm Direktörü Dr. Oğuz Mülazımoğlu ise, 50 bin erkeği ve 14 ili hedeflediklerini, ancak projenin 25 ile ve 66 bin 700 erkeğe ulaştığını ve çok mutlu olduklarını söyledi. Mülazımoğlu, “Türk erkeğinin sağlığına katkıda bulunabildiysek ne mutlu bize” diye konuştu. Bayer Türkiye Müdürü Sebastian Guth da, projeyi gerçekleştirmekten çok büyük mutluluk duyduklarını ifade etti.

ARAŞTIRMA SONUÇLARI

Sertleşme sorunu en az görülen üç il İzmir, Antalya, Trabzon olduğu bildirildi. Sertleşme sorunu en çok görülen üç il Konya, Adana, Gaziantep olarak sıralandı. Türk erkeğinde yaşa bakılmaksızın üç erkeğin ikisinde sertleşme problemi çıktı. Sertleşme problemi; hipertansiyon, vücut kitle indeksi artışı, kan şekeri yüksekliği ile ilişkili olduğu vurgulandı.

ERKEK SAĞLIĞI HARİTASI

Ortalama yaş:48
Ortalama boy: 175 cm
Ortalama Kilo: 86
En kilolu iller: Konya, Gaziantep, Adana
En az kilolu iller: Mersin, Trabzon, Antalya
En uzun boylu iller: İzmir, Bursa, Balıkesir
En kısa boylu iller: Rize, Ordu, Trabzon
Bel çevresi en geniş iller: Konya, Adana, Kayseri
Bel çevresi en kısa iller: Antalya, Trabzon, Zonguldak
Kan basıncı en yüksek iller: Trabzon, Samsun, Rize
Kan basıncı en düşük iller: Giresun, Antalya, Ordu
Açlık kan şekeri en yüksek iller: Şanlıurfa, Adana, Balıkesir
Açlık kan şekeri en düşük iller: Antalya, Nevşehir, Giresun
Tokluk kan şekeri en yüksek iller: Gaziantep, Şanlıurfa, Adana
Tokluk kan şekeri en düşük iller: Giresun, Antalya, Nevşehir
VKİ en yüksek iller (obez): Konya, Adana, Gaziantep
VKİ en düşük iller: Rize, Ordu, Giresun.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:33

İLGİLİ HABERLER