Yaşam
  • 24.7.2009 12:14

TÜRK 'HACI' ADAYLARINA YAŞ MÜJDESİ!

Domuz gribine karşı alınacak önlemleri görüşmek için Mısır'da toplanan Arap ülkeleri sağlık bakanları, 65 yaşından büyükler ile 12 yaşından küçüklerin bu yıl hacca gelmemesi yönünde tavsiye kararı aldı.

Domuz gribine karşı alınacak önlemleri görüşmek için Mısır'da toplanan Arap ülkeleri sağlık bakanları, 65 yaşından büyükler ile 12 yaşından küçüklerinbu yıl hacca gelmemesi yönünde tavsiye kararı aldı. Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Fikret Karaman, Türkiye için kısıtlama olmadığını açıkladı.

Arap ülkelerinin sağlık bakanları, domuz gribi salgını sebebiyle hac ziyaretine yaş sınırı getirilmesine karar verdi. Mısır'ın başkenti Kahire'de gerçekleştirilen toplantının ardından açıklama yapan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü İbrahim el Kerdani, yaşı 65'in üzerinde olanların, 12 yaşından küçüklerin ve kronik hastalıkları bulunan kişilerin hacca gelmemeleri yönünde karar aldıklarını söyledi.

Kerdani, kararın, Suudi Arabistan dahil olmak üzere, ilgili ülkelerin sağlık bakanları tarafından onaylanması gerektiğini vurguladı. Suudi Arabistan Sağlık Bakanı Abdullah el Rabia da alınan kararla hac ve umre ziyaretçilerinin toplam sayısına kısıtlama getirilmediğini belirterek, "Hiçbir ülkenin yüzdesini değiştirmeyeceğiz. Belli kuralları değiştirdik." ifadesini kullandı.

Mısır'dan gelen haber, bu yıl kutsal topraklara gidecek hacı adayları arasında paniğe sebep oldu. Hacı adaylarını rahatlatan açıklamayı ise Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Fikret Karaman yaptı. Zaman'a konuşan Karaman, 65 yaş üzerindekilerle 12 yaş altındakilerin hacca gitmesinin yasaklanması gibi bir durumun şu an için söz konusu olmadığını dile getirdi.

Hacı adaylarının endişe etmesine gerek olmadığını söyleyen Karaman, Suudi Arabistan'ın aldığı kararın tavsiye niteliğinde ve hacı adaylarına dönük olduğunu vurguladı. Tavsiye kararının daha önce de duyurulduğunu belirten Karaman, "Suudi Arabistan daha önce de böyle bir açıklama yapmıştı. Bu bir istişari karar. Burada yaşlı, çocuk, hamile ve kronik hastalığı olan kişilerin hacca gelmemesi isteniyor. Ülkelere dönük bağlayıcı bir karar değil. Hacı adaylarına dönük tavsiye niteliğinde bir karar." dedi. Diyanet, hac organizasyonunda yaşlı ve hastalarla ilgili tedbirleri de alıyor. Her yıl yüzlerce doktor, kutsal topraklara götürülüyor.

Türkiye'de domuz gribi vaka sayısı 133'e ulaştı

İlk 24 Nisan 2009'da gündeme gelen 'domuz gribi' hız kesmeden yayılmaya devam ediyor. Şu ana kadar dünya genelinde 136 ülkede 100 bin vaka tespit edilirken hastalıktan dolayı 500 civarında kişi hayatını kaybetti. Salgına karşı en hazır ülkelerden biri olan Türkiye'de tespit edilen vaka sayısı 133'e çıktı. Bunların 34'ünün yerli olduğunu ifade eden Sağlık Bakanlığı yetkilileri, "23 vaka ayaktan, 4 vaka ise hastanede takip edilmekte olup, genel durumları iyidir. Vakaların temaslıları da tespit edilerek takip altına alınmaktadır. Diğer bütün vakalar şifa ile sonuçlanmıştır." denildi. Yetkililer, Türkiye için esas problemin sonbaharda yaşanacağı uyarısında bulunuyor. Çünkü güz ayları, grip dönemi. Dünyada aşı çalışmaları devam ederken Sağlık Bakanlığı, piyasaya çıkması planlanan aşıyı 10 milyon kişiye ücretsiz uygulayacağını duyurdu. İlaç firmalarıyla ön anlaşma yaptıklarını belirten Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, "Piyasaya çıkar çıkmaz aşıyı Türkiye'ye getireceğiz. Öncelikle riskli grupları aşılayacağız." açıklamasında bulunmuştu.

(zaman)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:07

İLGİLİ HABERLER