Gündem
  • 29.9.2014 16:54

Türk hacı adaylarının Kabe gözyaşları

Özlem duydukları Kabe’ye kavuşmanın mutluluğunu yaşayan Türk hacılar uzun süre gözyaşı döktü. Hac görevini yapmak üzere dünyanın her noktasından 3 milyon hacı kutsal topraklara geldi. Hacı adaylarının büyük bir bölümü Medine-i Münevvere ziyaretinin ardından Kabe’nin bulunduğu Mekke’ye geçerken bir bölümü de direkt Mekke’ye geldi.

KABE’DE İNSAN SELİ

Türkiye’den de son hacı kafilesi ile beraber 57 bin hacı adayının ayak bastığı Mekke’de Kurban Bayramı’nın yaklaşması neden ile Kabe’de insan seli yaşanıyor.

Türkiye’den gelen son hacı kafilesi dün Kabe’yi ziyaret ederek tavaf yaptı yaptı. Kabe’ye üç yüz metre yakında kalan hacı adayları otel çıkışında, Kabe’ye yine çok yakın mesafede bulunan diğer Türk kafilesi ise özel servislerle geldikleri Mescid-i Haram’a en yakın noktada toplanarak rehberlerinden bilgi aldı, Telbiye duası (Lebbeyk Duası) okuyarak Mescid-i Haram’a yürüdü.

TÜRK HACI ADAYLARI GÖZYAŞLARINA BOĞULDU

Mecdid-i Haram avlusunda dualar edildikten sonra ihram içinde bulunan hacı adayları gözleri yerde Mescid-i Haram’a girdi. Rehberlerin Kabe-i Muazzama’nın en uygun bir noktada görüldüğü yerde hacı adaylarını ikazı ile gözler Kabe’ye yönelince gözyaşları adeta sel oldu. Yıllardır özlem duydukları Kabe’yi karşılarında gören hacı adayları uzun süre gözyaşı döktü. Hacı adayları Kabe’ye karşı ilk dualarını okudu, Umre yapacak olan hacı adayları niyet ettikten sonra, namazlarını kıldı ve Kabe-i Muazzama’yı gruplar halinde tavaf etti. Cennetten inen Hacer-i Esved taşının bulunduğu köşeden 7 Şavt (Kabe’nin etrafında bir dönüş) olarak yapılan tavafın ardından hacı adayları, Safa ve Merve tepeleri arasında ‘Sa’y’ (koşmak, hızlı yürümek) yaptı. Zaman zaman yorgun düşen hacı adayları zemzem çeşmelerinden zemzem içerek ferahladıktan sonra yollarına devam etti.
Kâbe'nin doğu tarafındaki "Safa" tepesinden başlayan Sa’y’da hacı adayları ‘Merve’ tepesine 4 gidiş, Safa tepesine de 3 dönüş yaparak Sa’ylarını tamamladı. Dualarını yapan hacı adayları saç traşının ardından ihramdan çıkarak Umre vazifelerini tamamladı.

KALACAĞINIZ YER VE İMKANLARI İYİ ARAŞTIRIN

Kabe’yi görmenin coşkusunu yaşayan Türk hacı adayları, “Bu anlatılamayacak bir duygu, tüm kardeşlerimizin buraya gelmesi için dua ettik. Gözyaşlarımıza hakim olamadık. Yıllardır özlem duyduğumuz Kabe’yi tavaf etmek nasip oldu. Buraya gelecek olan hacı adayları araştırma yapsın. Burada zaman çok hızlı ilerliyor. Kalacakları yerleri ve imkanları iyi belirleyerek ibadet için daha fazla zaman ayırabilirler. Biz çok memnunuz, Allah herkese nasip etsin” dedi.

ARAFAT’TA ‘VAKFE’DE BULUNACAKLAR

Hacı adayları Arefe’den bir gün önce yani Perşembe günü Mina’ya gidecekler. Mina çadırlarında bir gün konaklayarak 5 vakit farz namazı kılacak. Hacı adayları Cuma sabahı Arafat çadırlarına intikal etmiş olacak ve burada ‘vakfe’de bulunacak.
Hacılar güneş batana kadar Arafat’ta bulunacak; güneş battıktan sonra ise Müzdelife’ye hareket edip, Cuma’yı Cumartesiye bağlayan gece Müzdelife’de kalacak. Hacılar, sabah namazı ile beraber Müzdelife vakfesini yapıp Mina’ya şeytan taşlamaya gidecekler.
Şeytan taşlama ibadeti 3 gün sürecek. Ayrıca bayramın üçüncü gününe kadar haccın farzı olan ‘tavaf’ ve ‘say’ını yaptıktan sonra hac vazifesini yerine getirmiş olacaklar.
Galip ERAYDIN – MEKKE / DHA

 

Bu video Adobe Flash Player'ın son sürümünü gerektirmektedir.

Adobe Flash Player'ın son sürümünü indirin.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 01:26

İLGİLİ HABERLER