Spor
  • 30.6.2010 17:18

TÜRK HAKEMLİĞİNDE DEVRİM

İSTANBUL - Merkez Hakem Kurulu ve TFF Hukuk Müşavirliği tarafından yaklaşık 1 yıldır hazırlıkları sürdürülen MHK Talimatı, TFF Yönetim Kurulu tarafından kabul edilerek yürürlüğe girdi.
TFF'nin resmi internet sitesinde yayınlanan yeni talimatın en önemli konu başlıklarından birini ''Profesyonel Hakemlik, Profesyonel Eğitimcilik ve Profesyonel Kurul Üyeliği'' konusu oluşturuyor.
Avrupa'nın birçok ülkesindeki ve UEFA'daki talimatların detaylı incelenmesi ile oluşturulan ve birçok yenilik içeren yeni MHK Talimatı ile birlikte, MHK ile ilgili mevcut 8 talimat ve iç talimat tek bir talimat altında toplandı.
Yeni MHK Talimatı, ''Merkez Hakem Kurulu, Bölgesel Hakem Kurulu ve İl Hakem Kurulu'', ''Hakem, Gözlemci, Mentör ve Eğitimciler'' ile ''Son Hükümler'' olmak üzere 3 bölümden oluşuyor.
''Bölgesel Lig'' ve ''Ulusal Lig'' ayrımına gidilerek görev bölümlerinin açıkça belirtildiği yeni talimatta, ayrıca MHK üyelerinin bölgeleri ile ilgili dosyalarda karara katılamaması öngörülerek bağımsızlığın sağlamlaştırılması amaçlandı.

-PROFESYONEL MÜSABAKA İCRA KURULU OLUŞTURULDU-

Talimat ile birlikte kurulan Profesyonel Müsabaka İcra Kurulu, profesyonel ligdeki müsabakalar ile ilgili tüm atamaları yapmaya yetkili olup, MHK Başkanı'nın başkanlığında toplam 3 kişiden oluşacak.
Bu kurulun başkan ve üyeleri tam günlü olarak çalışacak ve profesyonel bir şekilde görevlerini ifa edecek.

-PROFESYONEL HAKEMLİK GELDİ-

Yeni talimatta ''Profesyonel Hakemlik, Profesyonel Eğitimcilik ve Profesyonel Kurul Üyeliği'' oluşturuldu.
Hakemlerin profesyonel statüye geçişleri ile ilgili olarak, MHK'nın tavsiyesi ile Yönetim Kurulu'nun onayı öngörüldü. Profesyonel hakemliğin şartları ve uygulaması ile ilgili olarak ayrıca bir çalışma yapıldı. Bu sistem ile birlikte, tam zamanlı olarak hakemlerin görev yapması ve kendilerini daha iyi bir şekilde geliştirebilmeleri sağlanacak.
Yeni talimatta ayrıca, profesyonel eğitimciler için yol açılırken, bu şekilde hakemliği meslek edinmiş kişilerin ileride yine bu yolda ilerleyebilmeleri ve tecrübelerini aktarabilmeleri öngörüldü.

-MHK YAPILANMASI DEĞİŞTİ-

Yeni MHK yapılanmasında, komisyon, kurul ve alt-kurul şeklindeki yapılanma yerini ''Sorumlu Üye'' şeklindeki yapılanmaya bıraktı.
MHK içerisinden ''Eğitim ve Planlamadan Sorumlu Üyeler'', ''Mentör ve Yetenekli Hakemlerden Sorumlu Üyeler'' ve ''Gözlemcilerden Sorumlu Üyelerin'' atanması yapılacak.
MHK içinde görev yapan Hakem İşleri Müdürü'nün görev alanı, diğer ülkelerde olduğu gibi genişletilirken, bu görevi yapan kişiye, hakem raporlarını inceleyerek görüşlerini sunma görevi verildi.
MHK üyelerinin başkanlık edeceği Bölgesel Hakem Kurulları'nın üye sayısı toplam 3 kişi ile sabitlenerek bu kurullarının etkinliğinin artırılması planlanlandı. Bölgesel Hakem Kurulları ise oluşturulacak Bölgesel Lig'lere hakem, gözlemci ve mentör atamalarını yapma hakkına sahip olacak.
Ayda en az 2 kere toplanacak olan İl Hakem Kurulları'nın atama yetkileri tüm HİF müsabakalarını da alacak şekilde genişletildi. İHK'lar il düzeyindeki hakem, gözlemci ve mentörlerin gelişmeleri ve kadro geçişleri için ilk basamak ve ön bilgiye sahip kurul olarak görev yapacak.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 06:21

İLGİLİ HABERLER