Gündem
  • 22.6.2014 17:43

Türk-İş, binlerce kişiyle Soma mitingi gerçekleştirdi

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) ve Türkiye Maden İşçileri Sendikası, 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği Manisa'nın Soma ilçesinde 'İş Cinayetlerine, Özelleştirmelere ve Taşeronlaşmaya Hayır' mitingi düzenledi. Mitingine Türkiye'nin dört bir yanından gelen vatandaşlar destek verdi. Mitingden önce 300 Evler mevkiinde toplanan maden şehitlerinin yakınları, maden işçileri ve binlerce vatandaş, buradan Beşyol Maden Heykeli'ne, oradan da Cengiz Topel Meydanı'na kadar yürüdü. Ellerinde Türk Bayrağı ve dövizlerle yaklaşık 2 kilometre yürüyen maden işçileri ve vatandaşlar, yürüyüş boyunca 'Soma uyuma, madencine sahip çık', Gün gelecek devran dönecek, Susma haykır, taşerona hayır', 'Her yer Soma her yer direniş', 'direne direne kazanacağız', Taşeron gidecek, devlet gelecek', 'Madenciler burada katiller nerede', 'Soma'ya verilen sözler tutulsun' sloganları attı. Yürüyüşe katılan maden işçileri, faciada hayatını kaybeden 301 maden işçisinin üzerinde isimlerinin yazılı baretleri giyerek önde yürüdü. Mitinge Yatağan enerji ve maden işçileri de katıldı. Yürüyüşe Somalılar da destek verdi.

Yürüyerek Cengiz Topel Meydanı'na gelen maden işçileri ve mitinge destek veren vatandaşlar, burada madenciler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşı'nı okudu. Ardından meydandaki kalabalık hep birlikte Andımızı okudu. Meydanda kurulan platforma çıkarılan maden şehidi çocukları, şehit olan madencilerin hatırası için gökyüzüne siyah güvercin bıraktı. Mitinge CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay da destek verdi.


“ÖLÜM OCAKLARINI İSTEMİYORUZ”Soma Cengiz Topel Meydanı'nda düzenlenen miting de konuşan Türkiye Maden İşçileri Sendikası 1 Nolu Şube Ali Gökmen, Ali Gökmen,ölüm ocakları istemediklerini söyledi. Gökmen, "Türkiye’nin dört bir yanından, iş cinayetlerine,özelleştirmeye, talana, yolsuzluğa, taşerona bizimle birlikte hayır demek için bu alana gelmiş sendikamız üyesi, kardeş sendikalarımızın üyesi, emekçi kardeşlerim, alanımızı doldurarak, bize destek verdiğinizi. Türkiye Maden İş Sendikası Ege Bölgesi Şubeleri adına hepinizi sevgiyle, saygıyla selamlıyor, mitingimize hoş geldiniz diyorum.Hoş geldiniz, iyi ki geldiniz, bize destek verdiniz. Sesimiz birlikte çok daha yüksek ve gür çıkacak. Sesimizi hükümet duyacak. Gözünü kar hırsı bürümüş işverenler duyacak, dünya alem duyacak." dedi.
Kömür ocaklarının Soma’da hayatın kaynağı olduğunu dile getiren Gökmen, "İş veriyor, ekmek veriyor. Soma ekonomisine can veriyor. Hükümetin özelleştirme uygulamaları işverenlerin gözü dönmüş kar hırsı, Soma’ya hayat veren bu ocakları 301 canımızı bizden alan ölüm ocaklarına dönüştürdü. Hükümetin özelleştirme uygulamalarına işverenin gözü dönmüş kar hırsına, kurban verdiğimiz 301 canımızı veren bu ocakları 301 canımızı, şehitlerimizi rahmetle anıyorum" diye konuştu.

Gökmen şöyle devam etti: "Bu son olsun diyoruz, ölüm ocakları istemiyoruz. Biz bu ocaklar iş, ekmek, hayat üretsin istiyoruz. İstemekle kalmıyoruz, bir daha asla bu cinayetlere izin vermeyeceğimizi haykırıyoruz. Bunun için bugün binlerce emekçi, emek dostu bu alana toplandık. Katliamın baş sorumlularının tehditlerine rağmen toplandık. Baskılara rağmen toplandık. Hiçbir baskıya boyun eğmedik, asla da eğmeyeceğiz. Biz diyoruz ki, hükümetin özelleştirme uygulamalarının, işverenlerin azgın kar hırsının kurbanı olmak istemiyoruz. Özelleştirme, rödevans, taşeron ölümdür. Özelleştirme istemiyoruz. Özelleştirme değil, kamulaştırma istiyoruz. Arkadaşlarımızın kamuda istihdamını istiyoruz. Sağlıklı, güvenli çalışma ortamları, insanca ücret istiyoruz. Biz bu taleplerimiz yerine gelinceye kadar, mücadele edeceğiz, haykıracağız, gerekirse yürüyeceğiz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.Ey hükümet, ey iş verenler. Bizim haklı ve güçlü sesimize kulak verin. Yaşasın haklı ve onurlu mücadelemiz."

MİLLETVEKİLİ ÖZGÜR ÖZEL, “MADENLER DERHAL KAMULAŞTIRILMALI”
CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel de taşeron, alt işveren, dayıbaşı ve özel şirket eliyle maden işletilmesinin sonlandırılmalı ve madenlerin derhal kamulaştırılması gerektiğini söyledi. Özel, "Ben bunun takipçisi olacağım. Size söz veriyorum. Bunda önce olduğu gibi bundan sonra sizlere verilen sözlerin tutulmasının takipçisi olacağız. Birilerinin faciadan üç gün sonra söz verip 40 gün sonra dönmelerine izin vermeyeceğiz." dedi.Polis tarafından geniş güvenlik önlemlerinin alındığı miting, konuşmaların ardından olaysız şekilde sona erdi.

 

VİDEOYU İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ...

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 03:59

İLGİLİ HABERLER