Gündem
  • 31.5.2004 12:21

TÜRK KADIN KAHRAMANI NENE HATUN'U DA DİLENDİRMİŞİZ YA, YAZIKLAR OLSUN BİZE!...

YUSUF ZİYA ERARSLAN
ANKARA -Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi'nde muhafaza edilen dilekçede, 1877 yılında Erzurum'a kadar ilerleyen Ruslar'a karşı şehrin savunmasında büyük kahramanlıklar gösteren Nene Hatun'un ömrünün son günlerini sefalet içinde geçirdiği belirlendi.

Ölümünün 48. yılında memlemeti Erzurum'da bile unutulan Nene Hatun, 18 Ağustos 1943 tarihinde Reisicumhur Milli Şef İsmet İnönü'ye yazdığı dilekçede şu ifadeleri kullanmış:
"Bizler, 293 Osmanlı-Rus harbinin Erzurum civarındaki Aziziye tabiyasında vuku bulan meşhur savaşın kahramanıyız. O tarihi günde Türk kahramanlık ve hamasetinin sembolü olan bizler, bu çok eski düşmanımızı vatanın harimi ismetinden sökerek atmış ve göklere kadar çıkan zafer dasitanını yaratmıştık. Bu ulu güne layıkı derecede kıymet ve ehemmiyet verildiği halde, maalesef biz canlı timsallerine gereken kadirşinaslık gösterilmiyor. Aziziye zaferi, tarihin pek az kaydettiği bir mucizedir. Bu mucizenin yarattığı varlık sayesindedir ki, vatanımızın en mühim bir parçası ve parkın müstesna bir kilidi mesabesinde bulunan güzel Erzurum'u müstekreh düşmanın mülevves çizmesiyle çiğnenmesinden kurtarmış ve ahlafa ebedi bir yadigar bırakmıştır. Bu ölmez zaferin yadigarı bizler, her birerlerimiz doksanar, yüzer yaşındayız . Hiçbir sığınacak yerimiz ve tutunacak hiçbir desteğimiz yoktur. Belediyeden ayda 4 lira maaştan başka bir şey görmüyoruz. Geçen sene birer meccani elemek veriyorlardı, bu sene o ekmeğimizi de kestiler. Şimdi aç ve muhtaç bir vaziyetteyiz ve dileniyoruz da. Bizlere icabeden nakti ve fiili yardımın yapılarak bu çetin ve acıklı vaziyetten kurtarılmaklığımızı yüksek ve derin saygılarımızla diler ve arz ederiz".
Nene Hatun Türk tarihinin kadın kahramanlarının önde gelen isimlerinden biri. Türk kadınının kahramanlık sembollerinden olan Nene Hatun, 1857 yılında Erzurum'da doğdu. 1877- 1878 Osmanlı Rus Savaşı sırasında Ruslar, Erzurum'a kadar gelmişlerdi. Şehrin savunması sırasında Erzurumlular'ın kadınlı erkekli yaptığı mücadele tarihin şanlı sayfaları arasında yer aldı. Aziziye Tabyası'nı geri almak için taş, sopa, kazma, kürekle, gırtlak gırtlaga yapılan mücadeleye Nene Hatun da 3 aylık küçük kızını ve oğlunu evde bırakarak katılmıştı. Savaş sırasında 20 yaşında olan Nene Hatun'un Çanakkale Savaşı sırasında oğlu şehit oldu. 1955 ylında 'anneler annesi' seçilen Nene Hatun, aynı yıl 22 Mayısta tarihinde doksan sekiz yaşında hayata vedi etti. Nene Hatun, Ruslar'dan kurtarmak için savaştığı Erzurum Aziziye Tabyası'na defnedildi.

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:18

İLGİLİ HABERLER