Gündem
  • 30.5.2013 09:11

Türk : 'Kürtlerin büyük beklentileri var'

MARDİN bağımsız milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi Başkanı Ahmet Türk, Kürtler'in samimiyet, ciddiyetini ortaya koyduğunu, büyük beklentiler içerisinde olduğunu, hükümet cephesinde ne yapılacağına dair topluma mesaj verilmediğini söyledi. Türk, Kürt sorunu çözülmeden Türkiye'nin bölgesel güç olamayacağını anlattı.

Türk, Amerikalı yetkililere, Kürtler’in barış süreciyle ilgili görüşlerini aktardıklarını, sürecin sağlıklı ilerleyebilmesi için herkesin hakem olması gerektiğini söylediklerini anlattı. Ahmet Türk, "Yarın çözümsüzlük üzerinde bir tartışma çıktığı zaman, bu çözümsüzlüğün nedeni Kürtler midir, yoksa devletin politikası mıdır?" diye sorulacağını, bunun çok iyi ve doğru algılanması, doğru izlenmesi gerektiğine inandıklarını söyledi. Mardin Milletvekili Ahmet Türk, şöyle konuştu:

"Şimdi bugüne kadar olabildikçe ABD ve Batı, Kürtler'i tek taraflı mahkum ederek sanki ‘çözüm istemeyen Kürtler’miş’ gibi bir yaklaşım içindeydi. Bu nedenle diyoruz ki; 'Gelin çözümsüzlüğün nedeni Kürtler midir, yoksa devletin politikaları mıdır, bunun biz ortaya çıkmasını istiyoruz’. Tarafsız bir gözle herkesin bakması. Ayrıca tabii ki barış süreçlerinde ABD gibi çok önemli, Ortadoğu'da etkin rolü olan bir devletin de bir katkı yapabileceğine inanıyoruz. Katkı sunmak ve çözümün aktörleri ayrı şeylerdir. Bence çözümün aktörleri, içerdeki dinamikler, içerdeki güçler, Kürtler ve Türkler olmalı."

Ahmet Türk, Kürt sorunu çözülmeden Türkiye’nin Ortadoğu’da güçlü bir oyuncu olamayacağını, Ortadoğu’daki sancıların bilincinde olan insanlar olarak, Kürtler'in de Türkler'in de bir barış atmosferine ihtiyacı olduğunu anlatırken, "Barış olmadan, Kürtler'le barışmadan, Kürt halkıyla dostane ilişkiler geliştirmeden, Kürt halkının hakkını hukukunu tanımadan Türkiye'nin Ortadoğu'da çok önemli bir aktör olamayacağını artık kendileri de görüyor. Kürt meselesi çözülmeden Ortadoğu'ya istikrarın kolay kolay gelmeyeceğini artık görüyorlar. Kürtler de Ortadoğu bataklığında demokratik yöntemlerle sorunun çözümü konusunda çok önemli bir aşamaya geldiklerini görüyoruz" diye konuştu.

Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, ABD'ye 3'üncü kez geldiğini Amerikalı yetkililerin bu ziyaretlerinde kendilerini daha dikkatli dinlediğini, çok farklı bir yaklaşım içinde olduklarını gördüklerini bildirirken, şöyle dedi:

"Yani gerçekten Kürtler ne düşünüyor, bu konuda önerileri, tavsiyeleri nedir, büyük bir dikkatle ve çok kalabalık bir grupla, mesela Dışişleri Bakanlığı'nda yaptığımız görüşmelerde, 13-14 masada çalışan insanlar da o toplantıda yer aldı. Bu da gerçekten artık Kürtsüz bir Ortadoğu olmayacağını, Kürtler tatmin olmadan Ortadoğu'ya demokrasinin gelmeyeceğinin fark edilmesidir. Şimdi şu örneklere bakmak lazım. Örneğin Suriye’de Kürtler'i, Dürzileri, Süryaniler'i, Ermeniler'i dışlayarak, olmaz. Ben bu düşüncemi ifade ettiğimde baktım ki mesela Amerikalılar da aynı düşünce içindedir."

Ahmet Türk, Kürt sorununun artık sadece Türkiye ile sınırlı olmadığını, Suriye'deki Kürtler baskı altında tutulması, kimliksel, kültürel isteklerinin gözardı edilmesi halinde huzursuzluğun yarın Türkiye'ye de yansıyabileceğini, Türkiye'deki sürecin sekteye uğraması durumunda bulunun Suriye, Irak, İran'a yansıyacağını söyledi. Türk, "Mesele sadece bir Türkiye meselesi, bir PKK olayı değil. Ortadoğu'da yaşayan, dört ayrı parçada yaşayan 40 milyon Kürt'ün, bugün talepleri gündeme gelmiştir. Şimdi bu talepler karşısında inkar edici, reddedici politikalarla Kürtler'in üzerine gelirseniz, eğer Türkiye'de gelirseniz, Suriye'deki Kürt huzursuz olur, diğeri huzursuz olur. Bu artık iç içe bir meseledir, büyük bir meseledir" diye konuştu.

Ahmet Türk, Ankara'nın sürdürdüğü resmi olmayan görüşmelerin ardından Abdullah Öcalan'ın 21 Mart'taki Nevruz'da ateşkes ilan ettiğini, örgütün silahlı unsurlarını Türkiye dışına çekmeye başladığını, elinde tuttuğu askerleri bıraktığını ifade ederken, "Kürtler'in beklentisi büyük. Evet Kürt tarafı bu samimiyetini, ciddiyetini ortaya koydu, ama hükümet cephesinde çok da gözle görülür bir şey yok. Bırakın bazı adımları, yani bu konuda ne yapacaklarına dair topluma yansıttıkları bir mesaj bile yok. Umut ediyorum ki, bu çekilme süreci tamamlandığı zaman, yavaş yavaş bu konuda nelerin yapılacağı konusunda yeni bir diyalog, bir tartışma veyahut görüşme zemini daha güçlü bir şekilde ortaya çıkar” dedi.

Mardin bağımsız milletvekili Ahmet Türk, demokrasinin yanında olduklarını, demokratik cephenin içinde olduklarını, hak-özgürlükler konusunda her ilerici adımı destekleyeceklerini, sistem olarak Başkanlığı desteklediklerini kaydederken, "Yarın yerellerde nasıl değişiklikler olacak, valiler halk tarafından seçilecek mi, bütün bunları tartışıyoruz. Ama başkanlık sistemi sadece başkan olacak kişinin yetkilerini arttırıyorsa, biz bunu bir demokratik durum olarak değerlendiremeyiz ve buna destek veremeyiz. Bu konuda da düşüncemizi çok açık söylüyoruz” diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 14:54

İLGİLİ HABERLER