Gündem
  • 30.11.2007 10:33

TÜRK MÜTEAHHİTİN İHALE RÜŞVETİ FBI’A TAKILDI

Türk inşaat şirketi Kiska’nın New York’taki inşaat ihalelerini kazanmak, hakedişlerini artırabilmek için belediyede iki üst düzey görevliye rüşvet verdiği ortaya çıktı

New York Belediyesi’nde yaşanan rüşvet skandalı dün Amerika’yı salladı. Rüşvet aldığı tespit edilen iki üst düzey görevlinin FBI tarafından yakalanmasıyla sonuçlanan skandalın başrolünde ise Türkiye’nin en önemli inşaat firmalarından Kiska’nın New York operasyonundaki üst düzey yöneticisinin olduğu ortaya çıktı.

Habere geniş yer veren New York Times gazetesine göre, skandalın ortaya çıkmasına neden olan olaylar dizisi ilk kez 2006 yılının sonlarına doğru FBI tarafından tespit edildi. Kiska, Harlem Nehri üzerindeki ‘Third Avenue Bridges’ köprüsünün ihalesini 118 milyon dolar karşılığında aldı. Belediye ile yapılan sözleşmede “Şirkete işleri hızlı bitirmesi istenirse ya da yeni masraflar çıkması durumunda ekstra ödeme yapılabilir” maddesi yer alıyordu. Kiska, geçen ay sona eren köprü inşaatı sırasında ihale bedelinin üzerine 16.5 milyon dolar daha ekstra ücret talep etti. Ancak bu ekstra ödeme belediye tarafından kabul edilmedi.

Köprü projesinin başındaki Türk yetkili, daha önce “küçük bir miktar rüşvet verdiği” belediye çalışanı Uday Shah’ı arayarak, bu işi çözmesini rica etti. 19 yıldan beri New York Belediyesi’nde inşaat mühendisi olarak görev yapan 46 yaşındaki Uday Shah, Kiska yöneticisini patronuyla buluşturabileceğini söyledi. 

İşi hallederim ama...
Ancak bu sırada devreye FBI girdi. Köprü projesinin başındaki Kiska yöneticisi, 2006 yılının Eylül ayında tutuklandı. Kiska yöneticisi tutuklandıktan sonra FBI ile anlaşma yaptı. FBI, bu anlaşma ile belediyedeki rüşvetçi görevlileri suçüstü yakalama planı yaptı. FBI, Türk yöneticinin üzerine dinleme cihazı yerleştirerek daha önce belirtilen bir restoranda rüşvet pazarlığı yapmasını istedi. Beklenen buluşma Kasım başında Long Island’daki bir restoranda gerçekleşti. Shah, “Bu işi çözmek için elimden geleni yapacağım. Böylece belediye tarafında da dostlarınız olacak” dedi.

Ardından kendisini patronuyla buluşturma sözü verdi. Birkaç gün sonra Manhattan’da bir başka restoranın masasında 37 yıldır belediyenin köprü onarım biriminde üst düzey bir mevkide görev yapan Balram Chandiramani, Shah ve Kiska yöneticisi bir araya geldi. Kiska, yöneticisinin üzerinde yine dinleme cihazı bulunuyordu. Chandiramani, “Belediye’nin bu tür taleplerde nasıl bir pazarlık stratejisi uyguladığını çok iyi biliyorum. Size en az 6.5 milyon dolar ödemelerini sağlayabilirim. Ama bana 200 bin dolar elden, 200 bin dolar Dubai’deki hesabıma havale şeklinde 400 bin dolar ödemeniz gerekir. Uday’a da 50 bin dolarlık ödeme yapacaksınız. Ben de bunun karşılığında belediyede kim ’ikna edilecekse’ hepsini halledeceğim. Bu işi tek başınıza yapmaya kalkarsanız 2.5 milyon dolardan fazlasını alamazsınız” dedi.

Ödemeleri durduruldu
İki çalışan bu görüşmenin ardından FBI tarafından kıskıvrak yakalandı. 10 yıl hapis cezasıyla yargılanacakları ortaya çıkınca işlerine son verildi. Chandiramani’nin belediyedeki 40’ıncı yılı için hazırlanan ödül töreni de iptal edildi. Ancak her ikisi de kendileri için belirlenen 500 bin dolarlık kefaleti yatırarak tutuksuz yargılanma hakkı kazandı. Hakim New York’u terk etmemeleri konusunda ikiliyi uyardı. New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg ise, “Kiska ile iş ilişkilerimizi dondurduk. Yapmamız gereken 2.7 milyon dolarlık ödemeyi de yapmayacağız” açıklamasını yaptı.

Kiska: Rüşvete karışan kişiyle ilişiğimiz kesildi
KİSKA yönetimi, Amerikan basınında çıkan rüşvet skandalı ile ilgili VATAN’a kısa bir açıklama yaptı. Açıklamada “2007 Mart ayında görevinden ayrılan Amerika’daki kuruluşumuzun başkan vekillerinden biri ile ilgili spekülasyonların Amerikan basınında yer aldığını biz de yeni duyduk. Olayın ayrıntılarına ulaşmaya çalışıyoruz” denildi.

 Kağan Gürsel: İşlerimizin yüzde 40’ı New York’ta
Kİska İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Kağan Gürsel’in kısa bir süre önce yaptığı açıklamalara göre geçen yılki cirosu 200 milyon dolar olan Kiska, işlerinin yüzde 60’ını Türkiye’de, yüzde 40’ını New York’ta yapıyor. Şirket, New York’ta 1 milyar dolarlık altyapı projesine imza attı. Kiska, son olarak New York Manhattan’daki tren yolunu parka çevirme projesini aldı. Highline tren yolunun parka çevrilmesi projesinin iki etabını kazanan Kiska, havada asılı park inşa edecek. Projenin tutarı 70 milyon dolar. İhale Mart 2006’da yapıldı. Eylül 2006’da inşaat başladı. İlk etap bitmek üzere. İkinci bölümün Aralık 2008’de bitirilmesi planlanıyor.

Şirket, bu projeden önce Manhattan-Bronx’u birbirine bağlayan 3. Avenue Bridge’ı inşa etti. Kağan Gürsel, bu büyük projeyi şöyle anlatmıştı: “Köprünün birleşme yerlerini Alabama’da yaptırdık. Yüzdürerek New York’a getirdik. New York Times’a da kapak oldu. Köprüyü yerine oturturken de suların çekilmesini bekledik.”

Halen Dolmabahçe Tüneli’ni yapıyor
Kİska Grubu, Türkiye’de altyapı projeleri ağırlıklı çalışıyor. Grubun bugüne kadar üstlendiği Dicle, Akyar, Mumcular barajları, Kınık Tüneli gibi onlarca projeyle yurtdışındaki taahhütlerin değeri 3 milyar doların üzerinde. Kiska, Orta Doğu’da taahhüt işleri yaptıktan sonra yurtdışı ayağını 1980’lerde Amerika’ya kaydırdı. Yurtiçinde son olarak Makyol’la İstanbul’daki Dolmabahçe-Kağıthane, Ihlamur-Akatlar tünellerinin ihalesini kazandı. Bu projelerin ilk etabı 2008 yılının ortasında bitecek. Şirketin bugüne kadar tamamladığı projeler arasında ise Aydın-Denizli otoyolu, Ankara-Pozantı otoyolu, Abdi İpekçi Spor Salonu gibi projeler de bulunuyor.

 Patron Oğuz Gürsel vergi rekortmeni
TÜRKİYE’NİN vergi rekortmenleri arasında olan şirketin patronu Oğuz Gürsel, Türkiye’nin en zengin aileleri listesinde 34’üncü sırada. Gürsel, taahhüt işlerini yürütürken turizm grubunu kızları Bike ve Ardıç ile oğlu Kağan Gürsel’e bıraktı. Turizmde hedef grubun markası olan The Marmara’yı 40 otelden oluşan bir zincir haline getirmek. Bu arada Oğuz Gürsel’in projesi olan Antalya’daki ’dönen otel’, dünyada ilk. Sahildeki tüm manzarayı yakalayabilmek için geliştirilen projede suyun kaldırma gücünden faydalanılıyor. Dönme hızı ayarlanabilen ve ortalama 1 saat 40 dakika ile 3 saat 10 dakikada tam tur yapan Antalya The Marmara’da konaklayanlar deniz manzarasıyla yatıp, dağ manzarasıyla uyanıyor. Taksim The Marmara, Bodrum The Marmara ve The Marmara Manhattan da gruba ait.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 15:26

İLGİLİ HABERLER