Türk SİHA'larında müthiş gelişme!... Vurulmadan vuracağız

4 dk okuma
Türk SİHA'larında müthiş gelişme!... Vurulmadan vuracağız

Hızlı Özet

Aslında basit bir güncelleme haberi gibi görünse de bu durum arka planda çok farklı değişkenleri tetikleyen, son derece kritik bir gelişme olarak kabul edilebilir. Peki uzayan menzilin sahaya yansımaları nasıl olur ve Türk SİHA’larının etkinlik gücü ne kadar değişir?






Türk SİHA'ları için müthiş haber! Diğer ülkelerin planları suya düştü



Türk SİHA'larına güç katacak MAM-L füzesinin lazer güdümlü versiyonunda menzil 15 kilometreye yükseltildi. Uzmanlar bir süre sonra Türk SİHA'larının ‘oyun kurucu' olarak anılacağını ifade ederek, 'Türk SİHA'ları, onlara karşı savunma yapacak ülkelerin harekat planlarını sil baştan değiştirecek bir güce kavuşuyor.' diye konuştu.



Savunma sanayiinin gururu olan ve gerek ülke genelinde gerek dünya çapında çok büyük ses getiren Türk SİHA’larının başarısında yerli/milli mühimmatların katkısı tartışılmaz.



İhtiyaçlara göre üretilen, sahadan geri dönüşlerle sürekli geliştirilen bu mühimmatların içinde şüphesiz MAM-L füzesinin ayrı bir yeri var. MAM-L kullanıldığı hemen her yerde sağladığı yüksek vuruş kabiliyeti, maliyet etkin üretimi ve Türk SİHA’ları ile sağladığı uyumla öne çıkan bir mühimmat.



GÜNCELLEME GELDİ MENZİL UZADI



ROKETSAN tarafından üretilen füzenin menzili; küresel konumlandırma sistemi (KKS) destekli ataletsel navigasyon sistemi (ANS) üzerinden 14 kilometre idi. Ürünün lazer güdümlü versiyonu da 8 kilometre menzil değerine sahipti. ROKETSAN son yaptığı güncelleme sonucunda lazer güdümüyle menzilin 15 kilometreye çıkarıldığını duyurdu.



Aslında basit bir güncelleme haberi gibi görünse de bu durum arka planda çok farklı değişkenleri tetikleyen, son derece kritik bir gelişme olarak kabul edilebilir. Peki uzayan menzilin sahaya yansımaları nasıl olur ve Türk SİHA’larının etkinlik gücü ne kadar değişir?



YENİ DÖNEMİN İŞARET FİŞEĞİ



TRT Haber'in haberine göre, Savunma Politikası Analisti Turan Oğuz, bu adımı önemli bir dönüşümün işaret fişeklerinden olarak kabul etmekle birlikte, uzayan menzil kadar füzenin çoklu başlık kullanmasının da üzerinde durulması gerektiği görüşünde.



Çoklu başlık kavramını detaylandıran Oğuz, “Füzenin başlığında hem KKS/ANS ile hem de gerekirse lazer arayıcı başlıkla yolunu bulabilecek bir sistem var. Biri olmazsa diğerini kullanıyor” diyor.



ÇOK DAHA İLERİ TEKNOLOJİYE SAHİP ÜRÜNLER DE YOLDA



Bu durumun Türk SİHA’larının ana mühimmatı olan MAM-L’leri hemen her hava koşulunda kullanabilme avantajını beraberinde getirdiğini anlatan Oğuz, “Operasyon yapmama ihtimali ortadan kalkıyor. Eskiden yoğun bulut veya kar-yağmur gibi çok zorlu hava koşullarında harekata ara veriyorduk. Şimdi gündüz veya gece, her türlü hava koşulunda hedefleri çok daha hassas bir şekilde vurabileceğiz. Bu noktada bir parantez açalım ve Türk savunma sanayiinin çok daha ileri teknolojili mühimmatlar üzerinde çok yoğun şekilde çalıştığını da aktaralım” dedi.



KISA MENZİLLİ HSS’LERİN ETKİ ALANINDAN ÇIKIYORUZ



“Ancak HSS’deki azami 15 kilometre bilgisi, 15 kilometreden her şeyi vuracağı anlamına gelmiyor” diyen Oğuz, şöyle devam etti:



“Bu ürün ‘en iyi şartlarda maksimum 15 kilometreden hedefi vurur’ olarak yorumlamak daha doğru. Şimdi ROKETSAN’ın 15 kilometrelik menzil güncellemesini bu bilgiyle beraber okuyalım. Türk SİHA’ları bu adımla kısa menzilli HSS’lerin etki alanının dışına çıktı. Onlar bizi vuramadan bizim onları vurabileceğimiz bir ortamdan bahsediyorum. Rusların ve NATO’nun kullandığı kısa menzilli HSS’lerin etki alanından çıkmış olduk.”



YUNANİSTAN İÇİN EGE’DE İŞLER DAHA DA ZORLAŞACAK



Türk SİHA’ları ve MAM-L mühimmatı denince aklımıza genelde Suriye’deki operasyonlar, Libya, Karabağ gibi yerler ya da örgütün sözde lider kadrosundaki isimlere yönelik nokta atışlar geliyor.



Turan Oğuz, aslında işin bir de Mavi Vatan boyutu olduğuna işaret ederek, “Karada hareket eden araçlar varsa denizde de hareket eden gemiler var. Neden bunları göz ardı edelim ki?” dedikten sonra şunları söylüyor:



“Öncelikle şunu net bir şekilde söyleyelim; MAM-L bir savaş gemisini batırmaz. Ancak köprü üstü, radar, silah lançeri gibi noktaları hedef alırsanız gemi muhabere yeteneğini kaybeder ve savaş sahasından çekilmek zorunda kalır.



Peki 15 kilometre menzile ulaşan MAM-L mühimmatlar taşıyan SİHA Ege ve Doğu Akdeniz'de ne ifade eder? Örneğin Yunan donanmasına ait 30’a yakın hücumbot ve gambotun menzili dışına çıkarsınız. Bu da büyük bir taktik üstünlük anlamına gelir.”



TÜRK SİHA’LARI ‘OYUN KURUCU’ OLMA YOLUNDA



Türk SİHA’larının MAM-L ile beraber farklı coğrafyalarda ‘oyun değiştirici’ olduğunu ve bunun dünya tarafından kabul edildiğini hatırlatan Oğuz, Türk mühendislerin aralıksız bir şekilde çok daha gelişmiş sistemler ve yöntemler üzerinde çalıştığını söyledi.



“Bir süre sonra Türk SİHA’lar oyun değiştiricinin de ötesinde ‘oyun kurucu’ olarak anılacak” diyen Oğuz, “Menzili uzayan MAM-L ile her gün daha da gelişen Türk SİHA’ları, onlara karşı savunma yapacak ülkelerin harekat planlarını sil baştan değiştirecek bir güce kavuşuyor” şeklinde konuştu.



KAYNAK: TRT HABER




Bu haber 941 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

7 ülke Türkiye'ye karşı birleşti, İtalya ortak bildiriyi imzalamadı
Gündem

7 ülke Türkiye'ye karşı birleşti, İtalya ortak bildiriyi imzalamadı

Fransa, İsveç, Finlandiya, Almanya, İzlanda, Danimarka ve Hollanda'nın imzasını taşıyan ortak bildiride, Türkiye'deki LGBTİ+ bireylerin durumu ve insan hakları kapsamında değerlendirmeler yapıldı.

Habervitrini13050 Görüntüleme
İşte dolandırıcılık çetesinin İsrailli üyeleri
Gündem

İşte dolandırıcılık çetesinin İsrailli üyeleri

İsrail bağlantılı uluslararası dolandırıcılık şebekesine yönelik operasyonda gözaltı sayısı 201’e ulaştı. Yakalanan şüphelilerden 45’inin 20 farklı ülkenin vatandaşı olduğu belirlendi. Gözaltındaki 9 İsrail vatandaşının kritik rolleri ve hesaplarındaki milyonlarca liralık para trafiği dosyada...

Habervitrini9309 Görüntüleme
Alihan Kuriş soruşturması: CHP'ye oy vermeyenler belirlenip cemaatten aforoz edildi
Gündem

Alihan Kuriş soruşturması: CHP'ye oy vermeyenler belirlenip cemaatten aforoz edildi

Tanık, çevresindeki bazı kişilerin kendilerinden uzaklaştırıldığını, farklı bölgelerdeki yöneticiler arasında kendisi hakkında "itaatsiz" şeklinde değerlendirmeler yapıldığını ve bu durumun başka şehirlerdeki mensuplara aktarıldığını öne sürdü.

Habervitrini11890 Görüntüleme
Yeni Parti’nin ismi değişecek mi? 3 alternatif isim sızdı!
Gündem

Yeni Parti’nin ismi değişecek mi? 3 alternatif isim sızdı!

Özgür Özel tarafından kurulan Yeni Parti’nin isim benzerliği nedeniyle mahkemelik olmasının ardından gözler, Anayasa Mahkemesi’nin kararına çevrildi. Yeni Parti yöneticileri, “AYM'nin bu talebi reddedeceğini düşünüyoruz. Değiştirin kararı verirse planlarımız hazır" açıklamasını yaparken, öne çıkan 3 isim kulislerden sızdı. İşte YENİ Parti için konuşulan 3 alternatif isim…

Habervitrini11695 Görüntüleme