Gündem
  • 30.5.2006 00:25

TÜRKAN ŞORAY'IN SİNEMA REKORU

Yeşilçam'a adım attığı 1960'dan bu yana 220 film çevirerek, dünyanın 'en çok film yapan kadın oyuncu'su rekorunun sahibi olan Türkan Şoray, bu yıl dört yeni proje için kamera karşısına geçecek.

Türkan Şoray, sadece Türkiye'de değil tüm dünyada bir sinema rekorunu elinde bulunduruyor. 46 yılda 220 filmde başrol oynayan Türkan Şoray bu alanda bir dünya rekortmeni. Sultan'ın bu özelliği; sinema yazarı Atilla Dorsay'ın "Dünyada en çok filmde rol alan erkek oyuncu John Wayne'dir. Kadın oyuncu olarak ise dünyada Türkan Şoray'dan daha fazla filmde rol alan yoktur" sözleriyle de doğrulandı.

İLK 20 YILA 196 FİLM

1960 yılında Ertem Göreç'in 'Otobüs Yolcuları' adlı filmiyle oyunculuğa başlayan Türkan Şoray'ın 1960 ila 1980 yılları arasında 196 filmi bulunuyor. 2000'e kadar da 23 filmde başrol oynayan Sultan; son 6 yılda ise sadece Yusuf Kurçenli'nin yönettiği 'Gönderilmemiş Mektuplar' adlı filmde oynadı. Bu yıl 4 yeni yapımda rol almaya hazırlanan Türkan Şoray, rekorunu tazeleyecek. Bu filmlerden ikisi çekim aşamasına geldi. Diğer ikisinin ise ön çalışmaları sürüyor.

HAZİRANDA BAŞLIYOR

Türkan Şoray, Yusuf Kurçenli'nin yönetmenliğinde önümüzdeki ay 'Aşk Beklemez', ağustosta ise Engin Ayça'nın 'Suna' adlı filmlerini çekecek. Yusuf Kurçenli'nin 'Aşk Beklemez'inde Türkan Şoray'a Can Gürzap eşlik edecek. Böylelikle Şoray ile Gürzap birlikte rol aldıkları 1983 yapımı 'Metres'ten 23 yıl sonra yeniden biraraya gelecek. Şoray 'Aşk Beklemez'de zengin, sosyetik bir yazarı canlandıracak. Filmin senaristi Yasemin Zorlu'nun kızı Banu Zorlu ise Şoray'ın kızı olacak. Engin Ayça'nın 'Suna'sında ise sanatçı eczacı karakterine bürünecek. Şoray, 'Suna'da bir sahil kasabasında monoton bir hayat süren Suna adlı kadını oynayacak.

Türk sinemasının 'Sultan'ı Türkan Şoray, 'dünyanın en çok film çeviren kadın oyuncusu' olmasıyla ilgili şunları söyledi:

* Sevdiğim işte dünya rekoruna sahip olmak büyük mutluluk. Sanatçılar Parkı'nda bir heykelim var zaten. 'Başka bir yerlerde olsun ister miyim?' derseniz; elbette isterim. Ne var ki, bu benim tasarrufumda olan bir konu değil.

* Dünyaya bir daha gelsem yine oyuncu olurum. Oyunculuk yapmaktan her zaman büyük keyif aldım ve hala aynı keyfi alıyorum.

* Oyunculuk adına özel hayatımdan çok feragat ederdim, tatillere çıkmazdım. Sürekli çalışırdım. Bütün bir yıl boyunca her gün setlerde olurdum. Şanslıydım çünkü o yıllarda çok film çekiliyordu.

* Hayatım boyunca birçok zevkten mahrum kalarak oyunculuk yapmama değdi. Manevi kazançlarımın hesabını bile yapamam. Çok şükür para da kazandım. Daha ne isteyebilirim ki?

/MEHMET ÇALIŞKAN - SABAH

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 05:07

İLGİLİ HABERLER