Gündem
  • 30.4.2007 20:26

TÜRKİYE, AFGANİSTAN-PAKİSTAN BULUŞMASINA EV SAHİPLİĞİ YAPTI

ANKARA - Türkiye, yıllardır özellikle terörizmle mücadelede bazı sıkıntıları bulunan Afganistan ve Pakistan buluşmasına ev sahipliği yaptı.
     Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ile Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in de katıldığı üçlü toplantıda bir araya geldi.
     Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı toplantının sonunda yayımlanan "Ankara Bildirisi", Sezer tarafından, "üç ülke arasındaki somut işbirliğinin daha da geliştirilmesi yolunda önemli bir adım" olarak nitelendirildi.
     Afganistan ve Pakistan liderlerinin bugüne kadar bir ortak bildiriye imza atmadıklarına, Ankara'daki buluşmada varılan mutabakatın "önemli bir aşama" olduğuna dikkati çeken diplomatik kaynaklar, Karzai-Müşerref buluşması ve görüşmelerden çıkan Ankara Bildirisinin bir ilk olması bakımından anlamlı olduğunu düşünüyor.
     Kaynaklar, buluşmanın gerçekleşebilmesinin, Türk dış politikasının ilave bir manevra alanı yaratmış olmasının sonucu olduğuna dikkati çekiyor ve bu buluşma öncesinde Türkiye'nin ABD dahil ilgili birçok ülkeyle temas kurduğunu, bu ülkelerin tecrübelerine de başvurduğunu belirtiyor.
     Ankara Bildirisinde, taraflar, ikili ilişkilerini, iyi komşuluk, toprak bütünlüğüne saygı ve birbirlerinin iç işlerine karışmama temelinde güçlendirme konusunda mutabık kaldıklarını bildiriyor.
     Tarafların terörizmle mücadelede mutabık kalmasının ve bölgedeki terörizm, uyuşturucu ticareti ve organize suçlar arasındaki bağlantının altının çizilmesinin de bildiride dikkati çeken bir unsur olduğu ifade ediliyor.
     Diplomatik kaynaklar, tarafların Pakistan'daki Afgan mültecilerin ülkelerine düzenli bir biçimde gönderilmelerinin kolaylaştırılması için ortak çalışmayı kararlaştırmalarının da bildiride yer alan önemli bir diğer nokta olarak değerlendiriyor.
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 19:38

İLGİLİ HABERLER