Ekonomi
  • 4.6.2014 15:25

Türkiye dünya üçüncülüğüne yükseldi

TÜRKİYE, e-ticaretin yüzde 6'sına ulaşan mobil cihazlarla alışverişte dünya üçüncülüğüne yükseldi.
Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) kart kullanıcılarının hizmetine sunduğu, BKM Express'in yurtdışı projelerinin tanıtıldığı toplantıda bir sunum yapan BKM Genel Müdürü Soner Canko, Türkiye’de mobil kullanıma yönelik verilerin ve mobil uygulamalardaki gelişmeleri anlattı.

Canko, iki yıl önce, Internet'ten alışveriş yapan kart kullanıcılarının kullanımına sunduğu BKM Express'in kullanıcı sayısının 300 bine ulaştığını, 650'nin üzerinde üye iş yerinin bulunduğunu belirtti.

Soner Canko, e-ticaret pazarının yüzde 45'ine ulaştıklarına dikkat çekerek, "Yıl sonuna kadar üye iş yeri sayısını bine çıkarmayı ve toplam e-ticaret pazarının da yüzde 60'ına ulaşmayı hedefliyoruz" dedi. Türkiye'de mobil cihazlarla yapılan e-ticaretin yüzde 6 olduğunu belirten Canko, küçük görünen bu pay ile Türkiye'nin dünyada mobil cihazlarla en fazla e-ticaret yapılan 3. ülke olduğunu vurguladı.

HER 3 İŞLEMDEN BİRİ MOBİL CİHAZLA YAPILIYOR

Web ve mobil uygulamalar üzerinden gerçekleşen işlemlerinde mobilin payının hızlı artış gösterdiğine işaret eden Soner Canko, mobil uygulaması ile uyumlu üye işyerlerinde her 3 işlemden birinin mobil cihazlardan yapıldığını belirterek şunları söyledi:

"Mobil cihazlarda günün her saatinde kullanım dikkati çekerken, webden yapılan alışverişlerde ise işlemlerin yoğunlukla 11.00-12.00 ve 14.00-16.00 arasında yapıldığı görülüyor. Webden yapılan alışverişlerde ortalama tutar yani sepet büyüklüğü 163 lira olurken, kartlı işlemlerde bu tutar 127 lira."

İSPANYA İLE DIJITAL ORTAKLIK

Canko, BKM Express'in yurt dışına açılarak global bir cüzdan olma yolunda ilk adımını İspanya ile attığını ve bu çalışmanın dünyada bir ilk olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"15 bankaya ait banka kartı ve kredi kartlarının tanımlanabildiği dijital cüzdan BKM Express, İspanya'nın 8 bankasının kartlarını bir araya getiren dijital cüzdan Iupay ile iş birliği yaptı. Bu kapsamda BKM Express kullanıcıları İspanya'nın e-ticaret sitelerinden mevcut BKM Express kullanıcı adı ve şifreleriyle alışveriş imkanına kavuşacak. Aynı zamanda İspanya'nın dijital cüzdanı Iupay kullanıcıları da, Türkiye'de 650'yi aşkın e-ticaret sitesinden alışveriş yapabilecek. Bu işbirliği ile iki ülke arasındaki ödeme sistemlerinin geliştirilmesi ve kart kullanıcılarının global dünyada da kolay alışveriş deneyimini sürdürmesi hedefleniyor."

Avrupa'nın birçok ülkesinden iş birliği teklifleri aldıklarını belirten Canko, bu kapsamda İngiltere ve Fransa ile görüştüklerini belirtti.

"DİĞER ÜLKELERİN E-TİCARET SİTELERİNDEN DE ALIŞVERİŞ YAPABİLECEK"

Türkiye'de aktif mobil bankacılık kullanan kişi sayısının 4 milyon olduğunu vurgulayan Canko, bu rakamın büyük bir hızla arttığını, İspanya ile yapılan anlaşmanın ödeme sistemlerinin global anlamda geliştirilmesi konusunda da büyük önem taşıdığına vurgu yaptı ve şöyle devam etti:

"Türkiye'de ödeme sistemlerinin gelişimi için çalışan BKM'nin bu iş birliği önümüzdeki dönemde farklı uygulamalarla geliştirilecek. BKM'nin yurt dışı iş birlikleri sadece İspanya ile sınırlı değil. Uluslararası kart kuruluşları ile yapılacak projeler sonrasında, BKM Express kullanıcıları diğer ülkelerin e-ticaret sitelerinden de alışveriş yapabilecek ve yurt dışına para gönderme işlemi gerçekleştirebilecek. Böylece BKM Express her anlamda global bir cüzdan olacak."
Gülseli KENARLI / İSTANBUL, (DHA)

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 04:30

İLGİLİ HABERLER