Gündem
  • 25.5.2013 22:46

"Türkiye eksen değiştirmiyor köklerine dönüyor!.."

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış Türkiye'nin eksen değiştirmediğini, yalnızca köklerine döndüğünü söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan selam getirdiğini söyleyen Bağış, "Hz Musa'nın, Allah'ın yardımıyla denizi ikiye ayırdığı ve binlerce yıldan beri ticaret yapılan bir yerdeyiz. Bugünkü ekonomik, sosyal gelişmenin devam etmesini ve Cidde'nin bu muhteşem ülkenin kıyılarında muazzam bir şehir olmasını dilerim. Yesrip ne kadar çirkin ve yozlaşmış bir şehir idiyse, Medine tam tersine bir o kadar kültürlü, medeni ve zarif insanların yeri olmuştur. Peygamberimiz, Yesrip'in ismini değiştirerek Medine yapmıştır ve o tarihten bu yana bu isim medeniyetle bağlantılı olarak kullanılmıştır. Şimdi ise yeni Medineler inşa etmeye başlamamız gerekmektedir" dedi.

-"Türkiye'nin tüm Ortadoğu ülkeleri ile kültürel, tarihi ve ekonomik bağları bulunmaktadır"-

Türkiye'nin ekseninin Arap bölgesine doğru kaymadığını ifade eden Bağış,  "Nasıl ki dünyadaki tüm bölgelerle ilişkilerimiz varsa, eksenlerimizden birisi de buradadır. Türkiye'nin dış ilişkilerini kiminle ve ne zaman yürüteceğini hiç kimse belirleyemez. Türkiye'nin ve Arap bölgesinin siyasi ve ekonomik saikleri birbiriyle örtüşmektedir" diye konuştu.

Bağış, konuşmasına şöyle devam etti:

"Rotamızı Arap dünyasına çevirmekle itham eden çevreler, AB ile ilişkilerimizi ilerletmeyi talep ettiğimizde ise Avrupa'ya ait olmadığımızı söylemektedir. Devlet adamı Winston Churchill'in demiş olduğu gibi, 'Eğer durup da havlayan her köpeğe taş atmaya kalkarsanız, hedefinize hiçbir zaman ulaşamazsınız'. Türkiye'nin deneyimi, diğer bazı ülkelere ilham kaynağı olabilir. Bu deneyim, demokrasi, medeni haklar ve özgürlükler, hukukun üstünlüğüne saygı, sivil toplum, şeffaflık ve cinsiyet eşitliğini sağlamak için sarf edilen çabaya ilişkindir."

Türkiye'nin hem İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) hem de NATO üyesi olan ve Avrupa Birliği ile katılım müzakerelerini yürüten tek ülke olduğunun altını çizen Bağış,  "Biz, hem Doğu ve Batı'yla, hem de Kuzey ve Güney ile diyalog kurabilen bir ülkeyiz. Bir tarafla diyalog halindeyken, diğerinin varlığını göz ardı edemeyiz. AB, Türkiye'yi üyeliğe kabul ederek daha güçlü olacaktır ve böylece yeni fırsatlar ortaya çıkacaktır.  Bu özellikleri ile Türkiye'nin, "medeniyetler çatışması" teorisi karşısında en iyi çare olduğu genel olarak kabul edilmektedir" ifadelerini kullandı. 

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılım sürecinin dünya çapında yakından takip edilen bir konu olduğunu ve küresel ölçekte geniş yankılar uyandırabileceğini dile getiren Bağış, "Türkiye'nin AB üyeliği, Medeniyetler İttifakı sürecinin güçlendirilmesine de önemli ölçüde katkıda bulunacaktır.  Böylece, farklı kültürler ve dinler arasında algılanan kutuplaşmanın "gerçek bir olgu" olmadığı, ancak bazı kesimlerin provokasyonlarıyla 'istenilen bir durum' olduğu açığa çıkacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Egemen Bağış'ın temaslarını tamamlamasının ardından bu gece yarısı Cidde'den ayrılarak Türkiye'ye dönmesi bekleniyor. 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:01

İLGİLİ HABERLER