Ekonomi
  • 17.5.2013 09:01

Türkiye ilk 10 ekonomiye girecek

WASHINGTON - Biden, "Yönetimimizin ilk göreve geldiği anlardan itibaren Başkan Barack Obama, Türkiye'nin sadece ekonomik büyümemiz değil, aynı zamanda istikrar için de bizim açımızdan olağanüstü bir fırsat noktası olduğunu fark etti" dedi.
     Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile katıldığı ABD Ticaret Odası'nın toplantısında konuşan Biden, ABD yönetimi olarak göreve geldikleri andan beri hedeflerinin, Türkiye ile aralarındaki ekonomik ortaklığı genişletmek ve derinleştirmek olduğunu belirtti.
     Biden, bu hedef doğrultusunda, Obama ve Erdoğan'ın 2009 yılında Stratejik ve Ekonomik Ticari İşbirliği Çerçevesi adlı platformu oluşturduğunu hatırlatarak, bu sürecin neticeler üretmeye başladığını kaydetti. Biden, bu neticelerin, henüz gerçek potansiyelin altında olsa da bu kadar kısa zamanda ticaretin yüzde 75 oranında arttığına ve her iki yönlü olarak 1 milyar dolarlık yatırım yapıldığına dikkat çekti.
     Konuşmasında, iki ülke arasındaki karşılıklı yatırımlardan örnekler veren Biden, bu ilişkide hala çok daha yüksek bir potansiyelin, birlikte yapabilecekleri çok daha fazla iş olduğunu dile getirdi.
    
     -"Ekonomilerimiz için muazzam fırsatlar var"-
    
     ABD Başkan Yardımcısı Biden, "Her iki ekonomi için de enerji, eğitim, teknoloji gibi alanlarda muazzam boyutta fırsatlar mevcut" ifadesini kullandı.
     Amerikan şirketleri olarak Türk iş dünyasıyla ilişkilerini artırmak istediklerini ve bu yolda dünyanın geri kalanıyla rekabet etmeye hazır olduklarını söyleyen Biden, konvansiyonel olmayan ve yenilenebilir enerji alanında eşsiz yeteneğe sahip Amerikan şirketleri bulunduğunu, bunun yanında, teknoloji ve ilaç sektörü şirketlerinin de hızla büyüyen Türk ekonomisinde iş yapmaya ya da ortaklık kurmaya hazır olduğunu belirtti.
     Biden, bugün Amerikan üniversitelerinde okuyan parlak, genç Türk öğrencilerin sayısının, Avrupa'nın her bir ülkesindeki Türk öğrencilerden daha fazla olduğunu kaydederek, bu sayıyı daha da artırmak istediklerini, bunun hem iki ülkenin ekonomik büyümesi, hem de ülkelerin birbirlerini daha iyi anlayabilmesi ve dostlukları güçlendirebilmelerinin yararına olacağını dile getirdi.
    
     -"İlk 10 ekonomiye gireceğinizden kuşkum yok"-
    
     Joe Biden, Türkiye'nin 2002 yılında dünyanın 26'ıncı, bugün ise 17'inci büyük ekonomisi olduğuna işaret etti ve ekonominin üçe katlandığına dikkati çekti.
     "Ancak Başbakan Erdoğan ve hükümeti hakkında beni en fazla etkileyen şey, daha da ileri gitmeye kararlılar" diyen Biden, Erdoğan'ın 2023 yılında Türkiye'nin dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmesi hedefini ortaya koyduğunu hatırlatarak, "O hedefe ulaşacaklarına inanıyoruz" dedi.
     Biden, bunun neticesi olarak da, Türkiye ile ABD arasındaki ortaklığın da daha güçleneceğine emin olduklarını ifade etti.
     ABD Başkan Yardımcısı Biden, "Sayın Başbakan, Türkiye'nin sizin belirttiğiniz zaman diliminde Türkiye'nin ilk 10 ekonomiye gireceğinden hiçbir kuşkum yok" ifadesini kullandı.
    
     -"Biz doğal ortağız"-
    
     Türk-Amerikan dostluğunun savunuculuğunu yapacak daha fazla işadamını görmek istediklerini belirten Biden, "Çocuklarımızın, birbirimizi daha önce hiç olmadığı kadar daha iyi anlamamıza yardım edebilecek şekilde birlikte büyümesini istiyoruz. Türkiye'nin ekonomik başarısıyla, Amerika'nın ekonomik toparlanmasının birbirlerini pekiştirmesini istiyoruz" diye konuştu.
     Biden, daha fazla ekonomik büyüme ve daha fazla güven ve şeffaflığın, hem dış politikada hem de savunma alanında da önemli boyutta daha fazla yararlar sağlayacağını dile getirerek, "Biz doğal ortağız" dedi.
     Joe Biden, "Gelecek Yüzyıl" adlı bir kitapta Türkiye'nin, önümüzdeki 40 yıl içerisinde en güçlü ülkelerden biri olmasının öngörüldüğüne işaret ederek, "Doğru mu değil mi bilemem ama kesin olan bir şey var ki; Türkiye'nin her girişimindeki başarısı, ABD'nin tümüyle çıkarınadır" diye konuştu.
     Bunun kısa vadede faydasının ekonomik olacağını, uzun vadede ise hesap edilemez faydalar getireceğini ifade eden Biden, bu faydaların, bölgede barış umutlarının çoğalması, Avrasya kıtası genelinde uyum beklentilerinin artması gibi konularla alakalı olduğunu dile getirdi.
     "Bu, iki taraf için de kazan-kazan durumu yaratıyor" Biden, şöyle devam etti:
     "Dolayısıyla Türkiye daha iyi iş yaptıkça, biz de öyle yapıyoruz ve bunu sağlamanın en iyi yolu, bu salondaki herkesin, ülkelerimiz arasındaki ekonomik etkileşimi artırmak için çalışmaya başlamaları. Dostluğumuzda yeni fasılı yazmaya başlarken, bizim sadece refahımızı artırmak değil, bizi daha özgür kılabilmek ve hatta çocuklarımız ve torunlarımıza çok daha barışçıl bir dünyada büyümeleri için fırsat sunabilmek için ülkelerimizin birlikte yapabileceği çok şey var. Bu büyük bir sorumluluk, ama aynı zamanda da tarihi bir fırsat ve şuna gerçekten inanıyorum ki bunu yapmaya çalışmak için doğru ortağı seçtik."
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:16

İLGİLİ HABERLER