Gündem
  • 11.5.2013 15:49

Türkiye - Irak - İran üçgeninde çekilme hareketliliği!..

HAKKARİ'nin İran ve Irak'a sıfır noktada bulunan Şemdinli İlçesi'ne bağlı Gare bölgesi, PKK'nın silahlı militanlarını sınırdışına çekme kararıyla birlikte hareketli günler yaşıyor.

 

PKK'nın çözüm süreci kapsamında 8 Mayıs'tan itibaren silahlı militanları sınır dışına çekme kararıyla birlikte Hakkari bölgesi yoğun bir hareketlilik yaşıyor. En büyük hareketlilik ise İran ve Irak'a sınır olan Şemdinli ile sınırın sıfır noktasında bulunan Çukurca ilçelerinde gözleniyor. Yerel kaynaklara göre, 8 Mayıs'taki çekilmeler Şemdinli'nin Gediktepe ve Çarçel ile Derecik bölgesinde bulunan Yeşilova'da; Çukurca'daki çekilmeler ise yoğun olarak Yüksekova-Çukurca arasında kalan ve tamamen boşaltılmış olan Uzundere bölgesi ile Şırnak'ın Beytüşebbap ilçesi, Hakkari sınırları arasında kalan Kato Dağı bölgesinde oldu.

Şemdinli'de hareketli olan yerlerden birisi de İran-Irak-Türkiye üçgeninde bulunan Gare bölgesi. 1999 yılında PKK'lı Ali Sapan başkanlığındaki 8 kişilik ilk PKK'lı grubunun giriş yaptığı Şemdinli İlçesine bağlı Gare bölgesindeki ilk çekilme ise 5 Mayıs'ta oldu. Yerel kaynaklar bu tarihte 200 kişilik bir grubun, 8 Mayıs'ta ise 27 kişilik bir grubun, Irak topraklarında bulunan ve sınıra yaklaşık 60 kilometre uzaklıkta bulunan Hakurk kampına gittiğini belirtti.

Üç ülkenin sınırlarını birleştiği noktada yaşayan vatandaşlar ise bir süredir silah sesleri ile uyanmadıklarını ve huzurlu günler yaşadıklarını anlattı. Bölgede yaşayan vatandaşlar, askeri operasyonların yaşanmaması ve sürecin zarar görmemesi için herkesin elinden geleni yapması gerektiğini belirtti.

Bu arada, BDP Şemdinli İlçe Başkanı Cabbar Taş başkanlığındaki 8 kişilik izleme komisyonu da İran sınırına giderek burada PKK'lıların geçişlerini takip etmeye çalıştı. Taş, PKK'lıların çekilmesiyle ilgili olarak "Cehennemin dibine gitsinler" dediği için de Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ı eleştirdi.      DHA

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:27

İLGİLİ HABERLER