Gündem
  • 23.10.2014 16:50

'Türkiye IŞİD'dan çok Kürtlerden mi korkuyor'

Michael Hughes'in makalesinin başlığı ise "Türkiye IŞİD'dan çok Kürtlerden mi korkuyor?" oldu.

Dış Politika uzmanı Michael Hughes yazısında, Türkiye'nin IŞİD ile mücadele etmeleri için Suriyeli militanları desteklemekte hala direndiğini vurgulayarak "Türklerin kafasında nasıl bir final maçı olduğu merak ediliyor. Bu yalın bir biçimde Esad'ın Alevi rejimini bastırırken bir yandan da IŞİD'in Türkiye'ye yönelmemesi için dua etmek olabilir" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın PKK'ya yönelik düşmanlığını Kürt militanlarla IŞİD'i bir tutarak gösterdiğini hatırlatan yazar, Kobani'deki son gelişmelerin Türkiye'nin bu duruma karşı tutumunu özetlediğini aktararak

Türkiye'nin bir yandan Kürt faktörünün güçlenmesine ve yetki verilmesi korkusu yaşadığını savundu.

Yazar, savunma uzmanı Ivan Eland'ın ABD'nin hava saldırıları ile Türkiye'yi IŞİD saldırılarına karşı korumaması halinde kendi bölgesel tehditleri ile mücadele etmesi için Türkiye'ye bol şans dilenmesi gerektiği yorumuna dikkat çekerek Eland'ın Suriye sınırındaki son gelişmeler ışığında yaptığı "Türkiye Suriye sınırındaki IŞİD ile mücadele eden Kürtlere yardım etmiyor çünkü Türkiye Kürtlerden IŞİD'dan korktuğundan daha çok korkuyor" yorumunu aktardı.

Huffington Post yazarı, makalesini şu ifadelerle noktaladı: "Türkiye muhtemelen Kürtler'den IŞİD'dan korktuğundan daha fazla korkuyor ve Ankara'nın hem askeri hem de ruhuyla girdiği tam bir işbirliği olmazsa Amerika'nın Kürt stratejisinin işe yaraması çok zor. Ancak bir taraftan da Amerika'nın bölgeden çekilip Sunni ve Şii'lerin sorunlarını kendi kendilerine çözmelerine izin vermesini hayal etmek de zor. "

Gonca Yağcı- LONDRA (DHA)

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 00:51

İLGİLİ HABERLER