Gündem
  • 12.8.2009 00:00

'TÜRKİYE KAFATASÇI BİR KAN DEVLETİ DEĞİLDİR!...

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, partisinin TBMM grup toplantısında konuştu. Hükümetin Kürt açılımını değerlendiren Baykal, Başbakan Erdoğan’ın, milli kimlikle etnik kimliği karıştırdığını savundu ve Türkiye’deki herkesin Türk milletinin parçası olduğunu ve milli kimliğin de “Türk milleti” olduğunu kaydetti. Baykal, bu durumun, kimsenin, kendi etnik kimliğini taşımasına engel olmadığını da bu sözlerine ekledi.

“Türkiye bir ırk devleti değildir, bir kan devleti değildir, kafatası devleti değildir,” diyen Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:

BİR IRK MİLLETİ DEĞİLİZ

“Türkiye’de, bir ırkı temel alarak bir toplum, bir millet oluşturmuş değiliz. Milletimizin içinde her ırka, her etnik kimliğe bağlı insanlar bir araya gelmişlerdir. Bizim milletimiz bir ırk milleti değildir, kafatası milleti değildir.”

TÜRK MİLLETİNDEN OLMAMIZ KÜRT OLMAMIZA ENGEL DEĞİLDİR

Başbakan Erdoğan’ın, milli kimlikle etnik kimliği karıştırdığını savunan Baykal, bu iki kimliğin farklı şeyler olduğunu, herkesin Türk milletinin parçası olduğunu ve milli kimliğin de “Türk milleti” olduğunu kaydetti. Baykal, “Türk milletimizin bir ferdi olmamız, bizim, Arap olmamıza engel değildir, Arnavut olmamıza engel değildir, Gürcü olmamıza, Çerkez olmamıza, Kürt olmamıza engel değildir,” dedi.

Baykal, Başbakan Erdoğan’ın, Türkiye’deki etnik kimliklerle birlikte Türk kimliğini de, o etnik kimliklerden biriymiş gibi saydığını kaydetti ve “Bu yanlıştır, bu, ciddi bir yanlıştır. Türkiye’de Türk milli kimliği, etnik kimlik değildir, bunu, Başbakan’ın öğrenmesi lazımdır,” dedi.

Etnik kimliğe saygı gösterdiklerini ve hepsini de sevdiklerini söyleyen Baykal, “Etnik kimliğin herkesin şerefi, şanı olduğundan bir an bile kuşku duymuyoruz; Arnavut olan Arnavut olacak, Kürt olan Kürt olacak, başımla beraber, başı gözüm üstüne, hiçbir mesele yok. Ama burada bitmiyor iş, bu olacak ama biz Türk milletinin bir ferdi olacağız,” dedi.

CHP lideri, kimsenin, tanımlamasını yaptığı etnik kimliği, milli kimliğin önüne geçirmemesi gerektiğini kaydetti.

ETNİK SİTE DEVLETE TAŞINMAMALI

Baykal, Kürt sorunu üzerine kendilerinin de geçmişte yapmış oldukları çalışmayı hatırlattı ve etnisitenin, devlete asla taşınmaması gerektiğini söylediklerini anımsattı. CHP lideri, “Devlet herkesin devleti, öbürü de herkesin sosyolojik gerçeği, ona da saygı göstereceksin, bunu da doğal karşılayacaksın,” dedi.

TÜRK MİLLETİ SÖZÜ ANAYASADAN ÇIKARILAMAZ

Ülkede kaynaşmayı sağlamak amacıyla, “Türk milleti” kullanımının Anayasa’dan çıkarılması girişimleri olduğuna da dikkati çeken Baykal, “Bu milletin yeniden bir kimlik arayışına ihtiyacı yok, bu milletin kimliği oturmuştur. Milli kimliğimiz bellidir, Etnik kimlik kimliklerimiz de tam bir özgürlük anlayışı içinde herkes tarafından, kendi kararıyla yaşanacaktır. Ama milli kimliğimiz değişmez bir biçimde kalacaktır. Türk milletinin bir parçasıyız. Anayasamızdan bunu değiştirmeye kimsenin hakkı yoktur.” Baykal, Hükümetin, Kürt açılımıyla ilgili olarak muhalefet partileriyle görüşme girişimleri konusunda da, “Bizimle görüşmek istiyorlarmış, ‘E ne söyleyeceksiniz’, ‘Ne söyleyeceğimizi bilmiyoruz, sizi dinlemek istiyoruz.’ Bizi dinlemek istiyorsanız, işte dinle bak, burada söylüyorum,” dedi.
(dha)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:48

İLGİLİ HABERLER