Gündem
  • 24.11.2016 00:13

Türkiye Suriye'nin saldırısına karşılık verecek

Başbakan Binali Yıldırım, Suriye’de 3 askerin hayatını kaybetmesine ilişkin, “Bu yapılan saldırılar karşılığını görecektir” dedi. AP'nin Sputnik ve RT'ye dair kararına da tepki gösteren Yıldırım, "Rusya medyasını kapatmaya çalışan AB demokrasi fakiri" ifadelerini kullandı.

Başbakan Binali Yıldırım, Fırat Kalkanı operasyonunda 3 askerin hayatını kaybettiği saldırıda TSK'nın açıklamasının halen geçerli olduğunu söyledi.Yıldırım bu saldırının karşılıksız bırakılmayacağını ima etti..

TRT Haber ve Spor Yayınları Dairesi Başkanı Yaşar Taşkın Koç'un moderatörlüğünde, Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu ve Hürriyet Gazetesi yazarı Vahap Munyar'ın gündeme ilişkin sorularını cevaplıyor.

Başbakan Yıldırım, Suriye'deki hava saldırısında üç askerin şehit edilmesine ilişkin, "Konuyla ilgili Genelkurmay Başkanlığımızın muhataplarıyla gerekli askeri temasları devam ediyor. Nereden kaynaklandı, nasıl kaynaklandı, tekrarı olmaması konusunda da en kesin ve net şekilde uyarılar yapıldı muhataplara." dedi.

"ŞİÖ Avrupa'ya karşı bir meydan okuma değil"

Başbakan Yıldırım, Şanghay İşbirliği Örgütü ile ilişkiler konusunda, "Bu bir tehdit değil, Avrupa'ya karşı bir meydan okuma da değil. Burada karşılıklı irade var. Uzakdoğu ülkeleri, Çin, Rusya, Orta Asya ülkeleri bunlar, ilişkilerimizi hem siyasi hem ekonomik olarak geliştirmek istiyorlar, biz de geliştirmek istiyoruz. Olay bundan ibaret. Yoksa 'AB olmazsa Asya birliği olur' gibi bir zorunlu tercih peşinde değiliz, bunun böyle görülmesinde fayda var." şeklinde konuştu.

"Seçimler birlikte yapılacak ve 2019'da olacak"

Tasarı halindeki "Cumhurbaşkanlığı sistemi hakkında açıklama yapan Yıldırım şunları söyledi:

"Milletvekilleri seçimleri ile cumhurbaşkanlığı seçimleri birlikte yapılacak ve 2019'da olacak. 2019'dan sonra fiilen yüzde 100 cumhurbaşkanlığı sistemi uygulanacak ama bu arada geçiş süreci tamamlanmış olacak. Yüzlerce, binlerce mevzuat yenilenecek."


Avrupa Parlamentosu'nun (AP), Sputnik ve RT'ye karşı konulması için politika geliştirilmesini öngören karar tasarısını onaylamasına Yıldırım sert çıktı. Yıldırım "Rusya medyasını kapatmaya çalışan AB demokrasi fakiri" dedi. Başbakan Binali Yıldırım gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yıldırım'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

‘BELLİ Kİ TÜRKİYE'NİN DEAŞ İLE YAPTIĞI MÜCADELEDEN MEMNUN OLMAYANLAR VAR'

Fırat Kalkanı'nın amacı DEAŞ terör örgütü başta olmak üzere Suriye içerisinde faaliyet gösteren YPG; PYD, PKK gibi örgütlerin vatandaşlarımıza zarar vermemesi için sınırlarımızın güvenliğinden emin olmak için başlatılan bir operasyondur. O bölgenin terörden temizlenmesi için çalışmalar ÖSO ile TSK desteğiyle devam ediyor.

Dün geceki hava saldırısında 3 askerimiz şehit oldu, 10 asker yaralandı. Belli ki Türkiye'nin DEAŞ ile yaptığı mücadeleden memnun olmayanlar var. Ancak bu yapılan saldırılar karşılığını görecektir. Nereden gelirse gelsin, TSK'nın terörle mücadele konusundaki kararlılığını azaltmaz. Suriye'de istikrarın Türkiye'deki can ve mal güvenliğinin teminatı olan temizlik harekatıdır. TSK'nın yaptığı açıklama halen geçirlidir.

‘AB İLE İLİŞKİLER ZATEN ÖYLE AMAN AMAN ÇOK SIKI FIKI İLİŞKİLER DEĞİL'

(AP'nin Türkiye ile müzakereler dondurulsun kararı) Bu kararın bizim açımızdan önemi yok. AB ile ilişkiler zaten öyle aman aman çok sıkı fıkı ilişkiler değil. İte kaka giden, kerhen yürüyen bir ilişkidir. Avrupa şunu anlamalı, AB gelecek vizyonunu Türkiye ile mi şekillendirecek, Türkiyesiz mi? Buna karar vermeli. Avrupa güvenlik için Türkiye vazgeçilmez derken, bir yandan da böyle kararlar alması tam bir çelişkidir. AB üyesi ülkelerin liderlerini vizyonsuzluğa karşı seslerini yükseltmelerini bekliyoruz.

Demokrasi değerlerini bir yandan savunurken bir yandan da Rusya'nın basın yayın organlarının kapatılması bölge dışına çıkarılması yönünde kararlar alıyorlar. Bize demokrasi dersi vermeye çalışanların gerçek yüzünü, demokrasi fakiri olduklarını bütün dünya ibretle izliyor.
 

Güncellenme Tarihi : 24.11.2016 23:55

İLGİLİ HABERLER