Gündem
  • 3.7.2020 23:31

Türkiye Vatiyye Üssü'nü aldı!.. F-16'lar için hazırlanıyor

Türkiye Libya'daki Vatiyye Üssü için hazırlıklarını sürdürüyor..Türk Silahlı Kuvvetleri, Libya'nın batısındaki Vatiyye'de kalıcı bir askeri üs kurmak için çalışmalara devam ediyor.Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Libya'nın batısındaki Vatiyye Hava Üssü'nde kalıcı bir askeri üs kurmak için çalışmalara devam ediyor.

Libya'nın batısındaki en stratejik askeri nokta Vatiyye Hava Üssü ...

Libya'nın batısında bulunan askeri üs 18 Mayıs tarihinde Türkiye destekli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) güçlerinin düzenlediği operasyon sonucunda Halife Hafter'e bağlı güçlerden ele geçirilmişti.

An LNA/AF (Libyan National Army/Air Force) MiG-21 in Tobruk

Ele geçirilmesinin ardından Vatiyye Üssü'nde tuzaklanan patlayıcıların imhası için TSK'ya bağlı bomba imha birimleri çalışmalara başlatmıştı.

"Üssü Türkiye kullanacak"

Vatiyye Üssü'nün Hafter'den alınması dünya basınında - Dünya Haberleri

Libya'nın batısında stratejik bir konuma sahip olan Vatiyye Hava Üssü’nün Türkiye’nin kullanımına tahsis edilmesi planlanıyor.

Bölge kaynakları üste silahlı insansız hava araçları ve hava savunma sistemleri mevzilendirileceğini belirtiyor.

Vatiye Üssü'nün Hafter milislerinden alınması dünya basınında ...

Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre, TSK Vatiyye Üssü'nde son olarak MIM-23 Hawk hava savunma sistemleri konuşlandırdı.

Kullanıma açıldıktan sonra Türkiye'nin Libya'daki hava harekatlarını Vatiyye Üssü'nden icra edileceği belirtiliyor.

Libya hükümeti, Hafter'in komuta merkezi Vatiyye Hava Üssü'ne 5 ...

Öte yandan Türkiye'nin Vatiyye Üssü'nde F-16 savaş uçakları ile T129 Atak tipi helikopterleri konuşlandırma ihtimali de gündemde.

Vatiyye Üssü'nün önemi

Ülkenin başkenti Trablus'un yaklaşık 140 kilometre güneybatısında bulunan askeri üs, Hafter güçlerinin bölgede düzenlediği hava saldırılarında kullandığı ana üslerden biriydi.

UMH ordusu, Vatiyye Askeri Üssü'ndeki askeri araçları ele geçirdi ...

Vatiye Hava Üssü'nün konumu:

Vatiyye Üssü'nün özelde Libya, genelde Kuzey Afrika ve Akdeniz'de Türkiye'nin askeri etkinliğini sürdürmesi için önemli bir merkez olacağı tahmin ediliyor.

Türkiye'nin Vatiyye'ye ek olarak Misrata'da da bir donanma üssü açması bekleniyor.

Vatiyye Hava Üssü veya Okba Ibn Nafa Hava Üssü, (ICAO:HL77) Libya'nın kuzeybatısında yer alan Nuket'ül Hams ilçesinde bulunan askeri hava üssü. Tunus - Libya sınırının 27 kilometre doğusunda bulunmaktadır.

Vatiyye Hava Üssü İkinci Dünya Savaşı sürerken 1942 yılında kullanıma açılmıştır. Hava üssünün 7.000 askeri barındırabilecek kapasitesi olduğu tahmin edilmektedir. Etrafı güçlendirilmiş tahkimat ile çevrilmiştir.

Vatiyye Hava Üssü, 

NATO'nun Libya'ya müdahalesi sırasında bombalanmış, üste bulunan savaş uçakları, mühimmatlar ve radarlar imha edilmiştir fakat üssün altyapısı zarar görmemiştir.

İkinci Libya İç Savaşı sırasında Libya Ulusal Ordusu ile Ulusal Mutabakat Hükümetine bağlı Libya Silahlı Kuvvetleri arasında da bu üssü tutmak için ciddi çatışmalar yaşanmıştır.

9 Ağustos 2014'te Libya Ulusal Ordusu, hava üssünü ele geçirmiştir.

4 Nisan 2019'da Libya Ulusal Ordusu'nun Trablus'a saldırmasıyla birlikte, Trablus'a 125 kilometre uzaklıkta olan[5] üs tekrardan Libya Hava Kuvvetlerinin hedefi hâline gelmiştir.

Selâmi Haktan on Twitter: "Türkiye, Libya Ordusu'nun en büyük ...

 2020 Nisan'da Surman, Sabratha ve El Ajaylat gibi bölgelri ele geçiren Ulusal Mutabakat Hükümetine bağlı Libya Silahlı Kuvvetleri, Vatiyye Hava Üssü'ne de saldırmış, 16 Nisan 2020'de Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı silahlı insansız hava araçlarının da yardımlarıyla üssü kuşatmıştır.

Bir gün sonra Halife Hafter'e bağlı Libya Ulusal Ordusu Libya Silahlı Kuvvetlerinin kuşatmasını yarmak için karşı saldırı başlatmış üssün kuzeyindeki el-Aqrabiya köyü ele geçirilmiş fakat kuşatma yarılamamıştır.

5 Mayıs 2020'ye kadar çatışmalar sürmüştür, 5 Mayıs 2020'de Libya Silahlı Kuvvetlerinin nihai saldırısı başlamıştır.

18 Mayıs 2020'de saldırı başarıyla sonuçlanmıştır ve Ulusal Mutabakat Hükümetine bağlı Libya Silahlı Kuvvetleri Vatiyye Hava Üssü'nü kontrol etmiştir. Üsse giren Libya birlikleri üste bulunan Pantsir-S1 hava savunma sistemini de ele geçirmiştir.

Al Jazeera'nin 12 Mayıs 2020'de İkinci Libya İç Savaşı üzerine yayımladığı bir haberde Türk ordusunun Türk topraklarından Libya'daki savaşı daha fazla yürütmek istemediği, Vatiyye Hava Üssü'nü ele geçirmek için operasyon başlattığı ve üs ele geçirildikten sonra Türk ordusunun hem karadan hem de havadan savaşa direkt dahil olacağı yazılmıştır.

Güncellenme Tarihi : 3.7.2020 23:45

İLGİLİ HABERLER