Dünya
  • 6.7.2020 22:57

Türkiye’ye ders verdik diyen BAE Şeyhi Zayed’in danışmanı korkudan yazdığı sildi

Türkiye’ye ders verdik diyen BAE Şeyhi Zayed’in danışmanı tükürdüğünü yaladı

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Siyasal Bilimler Profesörü Abdulkhaleq Abdullah’ın, sosyal medya üzerinden “BAE, Türkiye'ye tüm onurlu Araplar adına hak ettiği dersi verdi” şeklindeki paylaşımla Libya’daki Vatiyye Hava Üssü’ne düzenlenen saldırıyı kastettiği ileri sürüldü. Ancak saldırıyı henüz Hafter güçlerinin dışında herhangi bir taraf üstlenmiş değil.

Libya'nın Başkent Trablus'a 180 km uzaklıktaki Vatiyye Askeri Hava Üssü 5 Temmuz gecesi savaş uçakları tarafından vuruldu.

Türkiye'nin Libya'da kurmayı planladığı iki askeri üsten biri olan Vatiyye’ye yönelik saldırıyı Türkiye Milli Savunma Bakanlığı da doğrulayarak bazı teçhizatların zarar gördüğünü açıkladı.

Türkiye'nin söz konusu üsse SİHA ve hava savunma sistemleri başta olmak üzere askeri teçhizat yerleştirmeye başladığı sırada yapılan saldırı dikkatleri hangi ülkenin saldırıyı gerçekleştirdiğine çevirdi.

BAE’li danışmanın açıklaması ne anlama geliyor?

Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed'e yakınlığıyla bilinen ve askeri danışmanlık yapmış olan Abdulkhaleq Abdullah, dün Twitter hesabından, "BAE, tüm onurlu Araplar adına Türkiye'ye hak ettiği dersi verdi" şeklinde paylaşım yaptı. Ancak Abdullah kısa süre sonra bu tweeti kaldırdı.

Katar merkezli al-Sharq gazetesi, Abdullah’ın bu açıklama ile açıkça BAE’nin Libya'daki Vatiyye hava üssünün bombalanmasını kastettiğini ve “BAE’nin bu saldırıyı yaptığının açıkça kanıtı” olduğunu ileri sürdü.

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne bağlı kaynaklar da saldırıda Mısır'dan kalkan Birleşik Arap Emirlikleri'ne ait Fransız Mirage savaş jetlerinin kullanıldığını aktardı.

Libya savunma bakan yardımcısı, Salih Nemruş, saldırının Hafter'e destek veren ülkelerce yapıldığı ve uygun zamanda karşılık verileceğini söyledi.

Akdeniz ve Orta Doğu'da güvenlik araştırmaları üzerine çalışmalar yürüten profesör Micheel Tanchim, Fransız Mirage uçaklarının Çad'da konuşlu olduğunu ve Libya sınırındaki Çadlı radikal örgütleri buradan kalkan uçaklarla hedef aldığını belirtti

Ancak Prof Tanchim, Fransız pilot ve uçaklarının Libya'da Türk hedeflerini vurma riskini göze alamayacağı yorumlarına da katıldığını vurguladı.

Vatiyye Hava Üssü 9 defa bombalandı

Libya’da BAE, Mısır ve Rusya tarafından desteklenen General Halife Hafter’e bağlı Libya Ulusal Ordusu (LNA) kaynakları üssün yaklaşık 9 kez vurulduğunu ve TSK tarafından konuşlandırılan MIM-23B Hawk sistemlerinin bazılarının imha edildiğini aktardı.

Libya’daki faaliyetleri yakından gözlemleyen ve aktaran OSINT Editor sayfası Vatiyye Hava Üssü’ne ait 5 Temmuz 2020 tarihli uydu görüntülerini yayınlayarak bahsi geçen hava saldırılarının yaşanmamış dahi olabileceğini ifade etti.

Güvenlik politikaları uzmanı Mete Yarar ise Libya'da durumun bir konvansiyonel savaşa doğru gittiği görüşünü savundu.

Mete Yarar, Vatiyye üssüne Türk askerinin halihazırda yerleştiğini ve bir miktar savaş malzemesini da taşıdığını söyledi.

Saldırının arkasında kimin olabileceği konusunda ise Yarar, "Tanıtım işaretlerini kapatmışlarsa evet kim olduklarını bilemezsiniz ama hangi havalimanından kalktığını ve nereye indiğini tespit etme şansınız var" dedi.

Güncellenme Tarihi : 6.7.2020 23:03

İLGİLİ HABERLER