Sağlık
  • 30.6.2007 12:47

TÜRKİYE'DE 200 BİN ALZHEİMER HASTASI VAR

Dünyada alzheimer hastalarının sayısının 1980 yılından bu yana 2 kat arttığı belirtildi.
 
Ege Üniversitesi (EÜ) Hemşirelik Yüksekokulu İç Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Arş. Gör. Serap Özer, "Bu artışın hızla devam edeceği ve 2050 yılında 12 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir. Türkiye'de ise yaklaşık 200 bin alzheimer hastası olduğu bilinmektedir. Tipik olarak 65 yaş üzerindeki her 10 kişiden birinde, 85 yaş üzerindekilerin de yarısında azheimer görülmektedir. Nadiren de olsa 40-50 yaş arasındaki kişilerde de bu hastalığı rastlanmaktadır." dedi.

Alzheimerin hafıza, düşünme ve yargılama bozukluğuna yol açan nörolojik bir hastalık olduğunu kaydeden Arş. Gör. Özer, "Düşünme, hafıza ve dili kontrol eden beyin bölgelerindeki sinir hücrelerinin etkilenmesiyle demansa sebep olmaktadır. Birçok hücrenin harap olması yüzünden hastalar hafızasını kaybetmekte, iletişim yetenekleri bozulmakta, kişilik ve davranışlarında bozukluklar görülmekte, sonuçta bakıma muhtaç hale gelmektedir. Belirtiler ortaya çıktıktan sonra hastalık genellikle 2 ile 15 yıl arasında ilerlemekte, bazı durumlarda ise ilerleme daha yavaş olmaktadır. Alzheimer hasta, aile ve arkadaşlar üzerinde fizyolojik, psikolojik, sosyal ve ekonomik yönleriyle etkili olan bir hastalıktır." şeklinde konuştu.

Alzheimerin sebebinin tam olarak bilinmediğini vurgulayan Serap Özer, "Birçok faktörün hastalığın gelişiminde etkili olduğu belirtilmektedir ancak bunların etkisi ve muhtemel diğer faktörler henüz kanıtlanmamıştır. Bunlar arasında proteinler, genler, kimyevi haberciler, glikoz metabolizması, kalsiyum miktarı ve çevre yer alır. İleri yaş ve aile öyküsü, alzheimer için önemli bir risk faktörüdür. Yaş ilerledikçe risk artmaktadır. Kadınların alzheimer için yüksek risk altında olduğu gösterilmiştir. Çevre faktörlerinden çinko ve çeşitli gazlar da sinir hücrelerine zarar vererek hastalık riskini arttırmaktadır." diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 17:47

İLGİLİ HABERLER