Spor
  • 6.10.2005 02:28

TÜRKİYE'DE BİR İLK!.. SAVCI FENERBAHÇELİ NOBRE'NİN OFSAYTTAN ATTIĞI GOLÜ VEREN HAKEMLER HAKKINDA DAVA AÇTI

Geçtiğimiz yıl oynanan F.Bahçe-Trabzon maçında "görevini kötüye kullandığı" gerekçesiyle Kadıköy Cumhuriyet Savcısı tarafından hakkında soruşturma açılan Cem Papila ve yardımcılarının durumu, ilginç boyutlara ulaştı.

GEÇTİĞİMİZ sezon oynanan Fenerbahçe- Trabzonspor maçında "görevini kötüye kullandığı" gerekçesi ile hakkında Kadıköy Cumhuriyet Savcısı tarafından soruşturma açılan hakem Cem Papila ve yardımcılarının durumu, ilginç boyutlara ulaştı. Bursa'da oturan ve Trabzonspor sempatizanı olan A. Yaşar Küçükcen'in yanısıra Trabzonsporlu dört taraftarın daha Papila ve yardımcıları hakkında şikayette bulunduğu ortaya çıktı.

Tamamı Kadıköy Cumhuriyet Savcılığı'na yapılan şikayetlerde "Hakemler kamu görevi yapıyor. Papila ve yardımcıları da berbat yönetim gösterek görevlerini kötüye kullandılar. Fenerbahçeli Nobre'nin attığı kafa golü ofsayttı. Trabzonspor'un hakkını yediler. Hakemlerin cezalandırılmaları gerekir" şeklinde iddiada bulunuldu.

Nobre
'nin golünde ofsaytı göremeyen Serkan Gencerler'in İzmir Bornova Karakolu'nda ifade vermesinin ardından, hakem Cem Papila ve diğer yardımcı hakem Adil Sinem'in de ifadesine başvuruldu. Papila, avukat olduğu için yardımcı hakemler gibi karakolda değil, İstanbul'a giderek bizzat Kadıköy Cumhuriyet savcısı Mustafa Ünlüsayın'a ifade verdi. Papila, "Görevimi kötüye kullanmam sözkonusu değil. Oyun kuralları içerisinde maç yönettim" şeklinde savunma yaptı.

Merkez Hakem Kurulu Başkanı Ufuk Özerten, "Konuyu Papila ile görüştüm. Çok şaşırdım. O muhterem savcımız, futbol için bir şey yapmak istiyorsa, tribünlerde hakemlerimize ana avrat küfür edenler hakkında zabıt tutsun. Dünyanın hiçbir yerinde böyle şey olmaz. Adama gülerler. Hukuka saygılıyız. Hakemlerimiz ifade vermekten de kaçınmaz. Savcılığın bu yaklaşımı, Adalet Bakanlığı tarafından mercek altına alınmalı. Herhalde sürç-ü hukuk olmuş" diye konuştu.

Faal Futbol Hakemleri Derneği Başkanı Mustafa Çulcu ise "Şok oldum. Böyle soruşturma olmaz. Görünen o ki faul kararını bile yanlış veren hakem artık karakola düşecek. Hayatımız karakolda mı geçecek? Yasalar ve kurallar doğrultusunda hakemler verdikleri hiç bir karardan sorumlu tutulamaz" şeklinde konuştu.

Bu arada şikayet sonucunun önümüzdeki hafta içinde kesinlik kazanacağı bildirildi. Bu doğrultuda savcılık tarafından ya takipsizlik kararı verilecek, ya da üç hakem hakkında kamu davası açılacak. Dava açıldığı taktdirde Türk Ceza Kanunu'nun 257. maddesine göre üç hakem için de "görevi kötüye kullanmak" suçundan altı aydan iki yıla kadar hapis cezası istenecek. Takipsizlik kararında ise bu kez Faal Futbol Hakemleri Derneği karşı atağa geçecek. Dernek, şikayette bulunan 5 kişi hakkında tazminat davası açacak. Böyle bir savcılık soruşturmasının Türk hakemlik tarihinde bir ilk olduğu da bildirildi.  

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:58

İLGİLİ HABERLER