Sağlık
  • 6.3.2019 01:11

Türkiye'de ilk kez gerçekleşti! Ayaktan eldeki parmağa...

Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ) Evliya  Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, ayaktan ele parmak ucu nakli yapıldı.

KSBÜ'den yapılan açıklamaya göre, yaklaşık 6 ay önce geçirdiği iş  kazası sonucu sol elinin 3. parmağının uç kısmını kaybeden Şükran Görünmez (50),  tedavi için Kütahya SağlıkBilimleri Üniversitesi (KSBÜ) Evliya Çelebi Eğitim ve  Araştırma Hastanesine başvurdu.

KSBÜ Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı  Başkanı Dr. Anvar Ahmedov ve Op. Dr. Furkan Karabulut tarafından gerçekleştirilen  operasyonla, hastanın sol ayağındaki parmaktan alınan parmak ucu, eldeki parmak  ucuna nakledildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Ahmedov, parmak ucu kayıplarının  sıkça rastlanan vakalardan olduğunu belirtti. Türkiye'de ilk kez parmak ucu nakli  gerçekleştirdiklerini dile getiren Ahmedov, şunları kaydetti:

"Parmak ucu kopmalarında genelde yerine dikme yada güdük kapama  yapılmaktadır. Bu durum hastanın hem el parmak fonksiyonlarını zayıflatmakta hem  de parmağın görüntü ve şeklini bozmaktadır. Operasyon için belli kriterler söz  konusudur. Hastanın yaşı, mesleği, sigara içip içmediği ve sosyokültürel durumuna  bakılarak, uygun her hastaya bu işlem yapılabilir. Yurt dışında çeşitli yerlerde,  özellikle Uzak Doğu’da gerçekleştirilen ancak Türkiye'de bugüne kadar yapılmayan  bir ameliyatı gerçekleştirdik."

Operasyonun ardından hastanın sağlığına kavuştuğunu anlatan Ahmedov,  şöyle devam etti:

"Gerçekleştirdiğimiz operasyonla hastamızın sol ayak 2. parmak ucu  eklemden alınıp, sol el 3. parmak ucuna taşındı. Yani hastamızın parmak ucundaki  doku kaybı, mümkün olan en benzer dokuyla onarılmış olup, parmak şekli ve tırnak  bütünlüğü sağlanmış oldu. Bu operasyon belirli bir cerrahi deneyim ve yetenek  istemektedir. Ayaktan alınan parmak ileri mikrocerrahi teknikle el parmağına  nakledilerek yaşatıldı. Operasyonda en son sinirler onarıldı. Bu sinirler  iyileşecek ve günde yaklaşık 1 milimetre ilerleyecektir. Yani 3-6 ay sonrasında  hasta parmak ucunu normal şekilde hissedecektir."

Ahmedov, hastanın ayağından alınan parmak ucunun ikinci parmaktan  olması dolayısıyla yürüyüş bozukluğu yaşanmayacağını da aktardı.

Güncellenme Tarihi : 6.3.2019 00:05

İLGİLİ HABERLER