Asayiş
  • 18.7.2014 22:12

Türkiye'de 'İsrail' protestoları

İsrail alehine slogan atan grup Saraçhane Parkı’na geldi. Burada yapılan dua ve konuşmaların ardından grup sessizce dağıldı.

Fatih Camii avlusunda toplanan yaklaşık 1500 kişilik grup, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etti. Ardından grup ellerindeki bayrak ve dövizlerle Fevzipaşa Caddesi’ni trafiğe kapattı. Grup taşıdıkları ‘Şehitlerin hesabı sorulacak şehitlerin kanı İsrail’i boğacak’ yazılı pankartla yürüyüşe geçti. Ellerindeki Filistin bayraklarıyla tekbir getiren grup ‘Her yer Filistin, hepimiz Filistinliyiz, Filistin halkı yalnız değildir, Hamas’a selam direnişe devam, Kahrolsun İsrail ortadoğudan defol’ sloganları attı. Kadın ve çocuklar Rabia işareti yaptı. Grup, Saraçhane Parkı’na kadar yürüdü. Burada kalabalık adına basın açıklaması yapan Özgür Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya, “İsrail denilen çetenin Ortadoğu’da yeri yok. Biz İsrail denilen bir çeteyi asla tanımıyoruz, tanımayacağız” diye konuştu. Basın açıklamasının ardından Gazze’de ölenler için toplu halde dua edildi. Duanın ardından kalabalık sessiz bir şekilde dağıldı.


GAZZE'DE ÖLENLER İÇİN BATMAN'DA GIYABİ CENAZE NAMAZI

Arif ARSLAN-Reşat YİĞİZ/BATMAN, (DHA)

FİLİSTİN'de Gazze'ye düzenlenen saldırıda yaşamını yitirenler için Batman'da gıyabi cenaze namazı kılındı. Batman Düşünce ve İnanç Platformu ile Peygamber Sevdalıları Platformu'nun düzenlediği protesto yürüyüşünde İsrail bayrakları ateşe verildi.

İsrail'in Gazze'ye saldırıları Batman'da düzenlenen bir yürüyüşle protesto edildi. Batman Düşünce ve İnanç Platformu ile Peygamber Sevdalıları Platformu'nun düzenlediği yürüyüş ve basın açıklamasına, Ak Parti İl Başkanı Murat Güneştekin, Saadet Partisi İl Başkanı Mehmet Fırat, Hüda- Par İl yöneticileri ve bazı vatandaşlar da destek verdi. Atatürk Parkı önünde bir araya gelen sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar, Gülistan Caddesi'ne kadar yürüdü. 'Her Müslüman bir kova su dökse İsrail'i sel alır' pankartını taşıyan kalabalık grup, yürüyüş boyunca da 'Kahrolsun İsrail' sloganları attı.

Gülistan Caddesi'nde toplanan platform bileşenleri, Gazze'de yaşamını yitirenler için gıyabi cenaze namazı kıldı. İsrail bayraklarının ayaklar altına alındığı eylem sonrasında İsrail protesto edildi. İftar öncesi çok sayıda kişinin katıldığı eyleme katılan kalabalık grup, daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.


UŞAK ÜNİVERSİTESİ SENATOSU'NDAN KINAMA


Yavuz KUŞDEMİR / UŞAK, (DHA)- UŞAK Üniversitesi Senatosu, İsrail'in, Filistin halkına saldırılarının kabul edilemez olduğunu belirterek kınama mesajı yayınladı.

Uşak Üniversitesi Senatosu yaptığı yazılı açıklamada, "Aramızda dini, tarihi, toplumsal, kültürel ve duygusal bağların bulunduğu 20'nci yüzyılın en mağdur halklarından olan ve 21'inci yüzyıla da en mazlum halk olarak giren Filistinli kardeşlerimiz, maalesef yine mübarek Ramazan ikliminde, bayrama yaklaştığımız şu günlerde korkunç ve insanlık dışı bir saldırıya maruz kalmıştır. Bu soykırımı andıran saldırıların, tarihi süreçte pek çok sürgünler ve acılar yaşamış bir halk, varoluş gerekçesini 2'nci Dünya Savaşı'ndaki soykırıma uğramışlık argümanına dayandırarak aynı gerekçe ile her türlü taşkınlık, şımarıklık ve insanlık dışı tutumlarını haklı göstermeye çalışan bir devlet tarafından yapılması ise oldukça manidardır. Tarih ve insanlık, İsrail'in bu konumunu ibretlik bir vesika olarak kaydetmektedir. Yıllardır sistematik bir zulüm, işkence ve soykırıma dönüşen ablukalar, utanç duvarları, Filistin'i açık bir hapishaneye ya da adeta Auschwitz'e çeviren bu saldırılar, bu mazlum halkı yıldırma, öz yurdundan çıkarma ve yok etme şeklindeki uygulamalar İsrail'in yaptıklarının bir devlet terörü olduğunu tartışılmayacak kadar açık hale getirmiştir" denildi.

Batı dünyasının, İsrail'in bu saldırgan tutumunu kınamak yerine her zaman olduğu gibi, 'İsrail'in kendini savunma hakkı' olarak görmesi, yeri geldiğinde insan hakları havarisi kesilerek ortaya koydukları söylemlerinin tutarsızlığını ve tutumlarının iki yüzlülüğünü gösterdiğinin vurgulandığı açıklamada, "Daha dün Bosna'da ve bugün de Filistin'de işlenen bu cinayetlere, katliama, çocukların, kadınların, masum sivil halkın bazen plajda, bazen camide, bazen hastanede, bazen evinde, bazen yolda, bazen de alış verişte uğradığı bu insanlık dışı saldırılara sessiz kalması ve hatta 'Kendini Savunma Hakkı' adı altında destek çıkmasını da tarih, acı bir ibret belgesi olarak kaydetmektedir. Bu menfur terörist saldırıların, özellikle Filistin halkının anlaşarak birlik içinde hareket etme iradesi gösterdikleri bir huzur ortamında başlaması, İsrail'in bu durumdan rahatsız olduğunun açık bir göstergesidir" ifadelerine yer verildi.


KONYA'DAN İSRAİL'E TEPKİ

İsmail AKKAYA/ KONYA,(DHA)- KONYA'da cuma namazının ardından Filistin'de, İsrail’in saldırıları sonucu yaşamını yitirenler için gıyabi cenaze namazı kılınıp, dua edildi. Ardından da saldırıları sürdüren İsrail proteste edildi.

İHH İnsani Yardım Vakfı üyeleri, bugün cuma namazının ardından Kapu Camii önünde Filistin'e yönelik bombalı saldırılarını sürdüren İsrail'i protesto etti. Grup önce saldırılarda hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılıp, dua etti. Daha sonra grup adına açıklama yapan Selim Tosun, Filistin'e yapılan zulme, dünyanın duyarsız kalmamasını ve İsrail'in de hain saldırıyı biran önce sonlandırmasını istedi.

Grup, tekbirler eşliğinde İsrail, aleyhine sloganlar attı. Ardından sessizce dağıldı.


BALIKESİR'DEN İSRAİL'E TEPKİ

Hilmi DUYAR- Coşkun YAMAN/BALIKESİR, (DHA) - BALIKESİR'de, cuma namazı sonrası İsrail'in Gazze saldırısı kınandı. Gazze saldırıda ölenler için gıyabi cenaze namazı kılındı. Yaklaşık 1500 kişinin katıldığı yürüyüşte ise atılan sloganlarla İsrail protesto edildi.

Zağnospaşa Camii'nde kılınan cuma namazının ardından İsrail'in Gazze'ye yaptığı saldırılara tepki için cemaat cami önünden ayrılmadı. Namazdan çıkanlara 'Dünyanın en büyük kenesi İsrail', 'Soyun kurusun İsrail' yazılı broşürleri dağıtıldı. Cami önündeki sayı yaklaşık 1500 kişiye ulaştı. Topluluk, saldırılarda ölen Filistinliler için gıyabi cenaze namazı kıldı. Ellerinde 'Büyük şeytan İsrail, Filistin'den defol', 'Ümmetin suskunluğunu sana şikayet ediyorum Allah'ım', 'Diren Gazze', 'Sen Musa'nın çocuğu olamazsın. Katletmeyeceksin (Tevrat)' yazılı pankartlar ile dev Filistin bayrağı bulunan grup, Altıeylül Belediyesi'nin AK Partili Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu da katılımıyla yürüyüşe geçti. Grup, 'Kahrolsun İsrail', 'katil İsrail hesap verecek', 'Müslüman uyuma ümmetine sahip çık' ve 'Katil İsrail hesap verecek' sloganları attı. Anafartalar Caddesi'yle süren yürüyüş Yeşilli Meydanı'nda son buldu. Eyleme katılanlar İsrail mallarını boykota çağrıldı. Kalabalık yürüyüş sonrası sessizce dağıldı.


UŞAK'TA İSRAİL PROTESTOSU

Yavuz KUŞDEMİR/UŞAK, (DHA)- UŞAK'ta, Filistin'e hava operasyonu sonrası kara harekatı başlatan İsrail, düzenlenen eylemle kınandı. Gazze'de ölenlerin gıyabında cenaze namazı kılındı, yapılan yürüyüşle İsrail aleyhine sloganlar atıldı.

Uşak Kardeşlik ve Dayanışma Platformu üyeleri, İsrail'in Filistin'e saldırısını tepki göstermek için Ulucami'de ikindi namazından sonra bir araya geldi. Gazze'de ölenlerin gıyabında cenaze namazı kılındı. Ellerinde Filistin bayrakları ve 'Kahrolsun İsrail' yazılı dövizlerle dikkat çeken grup, gıyabi cenaze namazı sonrası İsmetpaşa Caddesi'nden Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na sloganlar eşliğinde yürüdü.

Grup adına burada açıklama yapan Mustafa Yankın, "İsrail 7 Temmuz'da başlattığı hava saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı her geçen gün artarken, saldırılar inanılmaz boyutlara ulaşmıştır. İsrail karakterine uygun bir şekilde insanların haklarını ihlal etmeye ve öldürmeye devam ediyor. Terör devleti İsrail, Ramazan ayında yeni bir kuşatma başlattı. İşgal güçleri evleri basıyor, gençleri topluyor. Filistinlileri hukuksuz bir şekilde tutukluyor. Günlerdir sahur ve iftar vakitlerinde sivillerin üstüne bomba yağdırıyor. Küçücük çocukları vuruyor. İsrail, Ramazan ayında tüm insani değerleri ayaklar altına almıştır" dedi.

İsrail'i kınadıklarını ve lanetlediklerini ifade eden Yankın, "Gazze ateş altındayken, uluslararası camianın sessiz kalması her yönüyle utanç vericidir. ABD ile İngiltere başta olmak üzere Avrupa'nın desteği ile bilumum kitle imha silahlarını kullanarak Müslümanlara saldıran terörist İsrail hedefine ulaşamamıştır ve asla ulaşamayacaktır" dedi. Platform üyeleri basın açıklamasının ardından sessizce dağıldı.


KÜRESEL BARIŞ VE ADALET KOALİSYONU (BAK) ÜYELERİ İSRAİL'İ KINADI

Yaprak Karadeniz / İstanbul, (DHA) - KÜRESEL Barış ve Adalet Koalisyonu (BAK), İsrail'in Gazze'ye düzenlediği kara harekatını protesto etti.

Saat 18.00 sıralarında Galatasaray Lisesi önünde toplanan yaklaşık 30 kişilik grup adına, Patrak Estukyan basın açıklamasını okudu. Açıklamada, “Türkiye'den tüm dünyadaki barış yanlılarına sesleniyoruz Küresel barışa ve adalete inanıyoruz. İsrail Devleti'nin saldırganlığını kınıyoruz. İnsanlığın adalet ve barış umudu asla sönmeyecek. Bir kez daha söylüyoruz; Gazze'ye uygulanan ambargo bir an önce kaldırılmalıdır. Uluslararası toplum, Birleşmiş Milletler derhal harekete geçmeli, İsrail'in bu saldırganlığını durdurmalıdır. İsrail'in bütün dünyayı alaya alan bu davranışları cezalandırılmalıdır. Direnen Gazze'nin yanındayız denildi.

BAK aktivisti Bülent Aydın'ın sözcülüğünü yaptığı grup, “Hepimiz Gazzeli, Filistinliyiz, “Filistin halkı yalnız değildir ve “Katil İsrail, Filistin'den defol sloganları attıktan sonra eyleme son verdi.
Arif ARSLAN/BATMAN, (DHA)

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 03:12

İLGİLİ HABERLER