Sağlık
  • 28.5.2013 13:07

Türkiye'de reçetesiz ilaç satışı yasak

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, son günlerde bazı basın yayın organlarında yer alan "reçetesiz ilaç satışı" ile ilgili haberlerin gerçeği yansıtmadığı, bunun üzerine 15 Mayıs Çarşamba günü bir açıklama yapıldığı anımsatıldı. Söz konusu haberlerin bazı çevrelerce maksatlı olarak saptırıldığının öne sürüldüğü iddia edilerek, bir kez daha  açıklama yapılmasına gerek görüldüğü belirtildi.

Türkiye'de, reçetesiz  ilaç satışının, ilgili kanuna göre yasak olduğu vurgulanan açıklamada, şunlara yer verildi:

"Reçete mukabili verilmesi gereken ilaçların reçetesiz satılması, hem hasta sağlığı açısından hem de ilaçlara güvenli erişim açısından önemli bir sorun teşkil etmektedir. Özellikle büyüme hormonları, antibiyotikler, antihistaminikler ve antidepresanların reçetesiz olarak satıldığı yönünde şikayetlerin artması üzerine, bu ilaçların bilinçsizce ve amacı dışında kullanımını önlemek amacıyla Bakanlığımız Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından, illere bir genelge gönderilerek gerekli denetimlerin yapılması istenmiştir.

Bakanlık olarak en önemli amacımız, vatandaşlarımızın ilaca güvenli şekilde erişimini sağlamaktır. Zira basit gibi görünen ilaçların dahi, besin ve ilaç etkileşimleri, hamilelik ve emzirme dönemlerine etkileri, çocuklarda, yaşlılarda, böbrek ve karaciğer yetmezliği olanlarda, ilaç alerjisi bulunanlarda ciddi ve beklenmedik yan etkileri olabilmektedir. DSÖ verilerine göre, gelecek 10 yıl içerisinde bilinçsiz kullanılan antibiyotiklere direnç gelişmesi nedeniyle basit enfeksiyonlarda dahi ölümler yaşanabileceği anlaşılmaktadır."

Açıklamada,  Bakanlık olarak halkın sağlığını tehdit eden her türlü yanlış uygulama ile mücadeleye kararlılıkla devam edileceğine dikkat çekilirken, vatandaşların spekülasyonlara kapılmadan hem kendilerinin hem de yakınlarının sağlıklarını korumak amacı ile hekim tavsiyesi almadan ilaç kullanmamaları konusunda hassas davranmaları istendi.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 14:57

İLGİLİ HABERLER