Dünya
  • 30.11.2007 01:33

TÜRKİYE'DEKİ LÖSEMİ HASTALARINA ABD'DEN İLGİNÇ JEST!..

Dünya Kemik İliği Bankası Donör Federasyonu Türkiye Temsilcisi ve İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Kemik İliği Bankası Koordinatörü Doç. Dr. Sarper Diler, yaptığı yazılı açıklamada, Amerikan Ulusal Kemik İliği Donör Programı (NMDP) ve dünyanın en büyük donör merkezi olan Amerikan Savunma Bakanlığı Donör Merkezi (DOD Marrow Center) yetkilileriyle ortak toplantı yaptıklarını belirtti.

Diler, bu toplantıda, Türk lösemi hastaları için uygun donörün (verici) Amerika'da bulunması durumunda, lösemi hastalığında son derece önemli ve kritik bir nokta olan son aşama teyit testlerinin ve donöre ait tüm biyokimyasal ve mikrobiyolojik testlerin başlangıç ücretlerinin talep edilmemesinin kararlaştırıldığını kaydetti.

Ortalama tek bir test için başlangıç ve gönderim ücretinin 3 bin 500 ile 6 bin dolar arasında olduğunu ifade eden Diler, bu testlerin bir günde yapılarak, sonuçların aynı gün içinde gönderilmesinin de karara bağlandığını dile getirdi. Diler, NMDP ve DOD'un ayrıca, Türkiye'nin kemik iliği bankacılığı konusunda uluslararası standartlara ulaşabilmesi için, kendisine her türlü bilimsel ve teknik desteği, oluşturacağı yeni ekibe de eğitim desteği vereceklerine işaret etti.

İki kurumun, Türk hastalar için bulunan donörle ilgili testlerin yapılmasında, Türkiye'de herhangi bir yoğunluk yaşandığı durumlarda da destek vereceklerini bildiren Diler, ''Bu önemli işbirliği sayesinde, ülkemizde kemik iliği ve lösemi hastalığının pençesinde ölümle yaşam arasında çaresizce bekleyen çok sayıda hastamızın yaşama şansı yükselecek, kendilerine en uygun vericinin bulunması için yapılan ileri test sonuçlarını aylarca hatta yıllarca beklemek zorunda bırakılmayacak ya da testlerin geç yapılması sebebiyle nakil şanslarını kaybetmeyecekler'' diye konuştu.

Diler, bu işbirliği sayesinde, başlangıç testlerinin (aktivasyon) ücretsiz gerçekleştirileceği ve bu sayede hastaların zamanla yarıştıkları başta lösemi gibi amansız hastalıklarda, kemik iliği nakillerinin zaman kaybına uğramaksızın Türkiye'de yapılacağından, ülke ekonomisinden milyonlarca dolarlık kaybın da önüne geçileceğini ifade ederek, şunları kaydetti:

''DOD Marrow Center Program Direktörü Dr. Jennifer Ng, hemen uygulamaya konulacak bu önemli işbirliğine ilişkin ayrıntılı bir mektubun Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'a ve Sağlık Bakanımız Recep Akdağ'a da gönderildiğini ve Türkiye'deki kemik iliği bankacılığındaki gelişmeleri yakından takip ettiklerini açıkladı.''

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 15:26

İLGİLİ HABERLER