Spor
  • 29.1.2014 12:41

Türkiye'den 6 sporcu yarışacak

Rusya'nın Sochi şehrinde 7-23 Şubat 2014 tarihleri arasında düzenlenecek 22. Kış Olimpiyat Oyunları için geri sayım sürerken, Oyunlarda ülkelerini temsil edecek sporcular da kesinleşti.

Kadınlar ve erkeklerde yaklaşık üç bin sporcunun katılması beklenen oyunlarda yedi dalda 15 kış sporu yer alacak. 2014 Sochi'de, buz pateni disiplinlerinden artistik buz pateni, sürat pateni ve kısa mesafe sürat pateni, kayma sporlarından alp disiplini, kayaklı koşu, serbest stil kayak, kuzey kombine, kayakla atlama ve snowboard yarışmaları yapılacak. Kızak disiplinlerinden bobsled ve skeleton'da madalya dağıtılacak. 2014 Kış Olimpiyat Oyunları'nda sahnelenecek diğer dört spor ise biatlon, körling, buz hokeyi ve luge olacak. Ayrıca, 12 yeni disiplin de yarışmalar ilk kez gerçekleştirilecek.

22. Kış Olimpiyat Oyunların da en çok sporcu ile katılan ülke ABD. ABD, Rusya'nın Sochi şehrindeki Kış Olimpiyat Oyunlarına 224 sporcu ile katılacak. Sochi'de 222 sporcu ile temsil edilecek olan Kanada ikinci sırada. Ev sahibi konumundaki Rusya ise 22. Kış Olimpiyat Oyunlarına 216 sporcu ile katılacak. Türkiye'yi ise Sochi'de 6 sporcu temsil edecek. Buna göre, 22. Kış Olimpiyat Oyunları Sochi'de ülkemizi buz dansında Alper Uçar - Alisa Agafonova ikilisi, kayaklı koşuda Kelime Çetinkaya ve Sabahattin Oğlago, Alp disiplininde ise Tuğba Kocaağa ve Emre Şimşek temsil edecek.

OLİMPİYAT TARİHİNİN EN DETAYLI DOPİNG TESTİ UYGULANACAK

Uluslararası Olimpiyat Komitesi IOC, Sochi 2014 Kış Olimpiyat Oyunları'nda olimpiyat tarihinin en detaylı doping testi uygulamasına hazırlanıyor.

IOC Başkanı Thomas Bach 2006 Torino Kış Oyunları nümunelerinin yeniden test edildiğini, Sochi için ise doping konusunda çok sıkı denetimler getirdiklerini açıkladı. Bach, "Sochi Kış Oyunları için yapılacak doping testi sayısı bir önceki oyunlar Vancouver 2010'dakinden yüzde 57 daha fazla olacak" dedi.

IOC Başkanı ayrıca sporcuların antrenman sırasında denetlenmesi eksikliğini de gidereceklerini belirtti. Bach, doping testlerinin en zayıf halkası olarak yorumladığı antrenman aşamasının test prosedüründe daha ağırlıklı yer alacağını söyledi.

RUSYA, SOCHI KIŞ OLİMPİYATLARI'NA SANCILI GİRİYOR

Rusya 7-23 Şubat tarihleri arasında şimdiye kadarki en pahalı Olimpiyatlar olan Kış Olimpiyatlarını Sochi'de yapabilmek için yaklaşık 51 milyar dolar harcadı. Bu yüksek miktarda harcanan parada bir sürü yolsuzluk iddiasına neden oldu. En son Avukat ve blog yazarı olan Rus muhalefet lideri Navalni tarafından Sochi'deki yolsuzluklara dikkat çekmek için bir web sitesi açıldı. Navalni 'en az 10 Olimpiyat mekanında, inşaat için gerekli miktarın iki katı kadar para harcandığını' iddia etti. Navalni, "Sochi'de sadece atletler yarışmayacak. Oyunlarda yetkililer ve işadamları da yer alıyor. Dolayısıyla oyunları da gelir kaynaklarına çevirdiler" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise yolsuzluk iddialarını reddediyor. Putin kısa süre önce katıldığı bir televizyon röportajında "Eğer birilerinde böyle bilgiler varsa lütfen bizimle paylaşsınlar ama biz şimdiye kadar spekülasyon dışında hiçbir şey görmedik" demişti.

Karadeniz'deki Sochi kıyılarında gerçekleşecek olan Olimpiyat Oyunları, Rusya'nın dağılan Sovyetler Birliği'nden sonra modernleştiğini tüm Dünya'ya göstermek isteyen Putin için eşsiz bir fırsat fakat oyunlardan önce Rusya'nın insan hakları konusundaki imajını yükseltmek isteyen Putin, gözaltında bulunan Pussy Riot isimli protesto grubunun üyelerinin ve eski petrol kralı Mikhail Khodorkovsky'nin afla serbest kalmasını sağladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin her fırsatta oyunlara verdiği önemi de yeniliyor ve Kış Olimpiyatları'nda hiç bir sporcunun ayrımcılıkla karşı kalmayacağını belirtiyor. Putin bununla alakalı, "Olimpiyat Oyunları, Olimpik Tüzük'e tam itaatli bir şekilde düzenlenecek ve hiç bir ayrımcılık yaşanmayacaktır. Ben inanıyorum ki Olimpiyatlar tüm milletleri birleştiren ve aralarında güçlü bağlar kurmasını sağlayan önemli organizasyonlardır. Rusya, kendi atletlerinin başarılı olmasını istese de, tüm sporculara başarılar diliyoruz" şeklinde konuştu.

TERÖR SALDIRISI İÇİN ALARM VERİLDİ

Sochi Kış Olimpiyatları'nda korkulan bir diğer durum ise terör saldırısı endişesi. Sochi'nin coğrafi konumu ve bazı terör örgütleri tarafından tehdit ediliyor olması Rus yetkilileri endişelendiriyor. Son 2 ayda Rusya'da gerçekleştirilen ve en az 34 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırılarından sonra Rusya Devlet Başkanı Putin, Sochi'de ki Kış Olimpiyatları için yaklaşık 37.000 güvenlik personelini şehrin ve sporcuların güvenliği için görevlendirdi. Rusya'da yapılacak 2014 Kış Olimpiyat Oyunları öncesinde Devlet Başkanı Vladimir Putin, Sochi'yi ziyaret edeceklerle ilgili güvenlik önlemlerini artıran bir kararnameye imza attı.

Buna göre, olimpiyatlara ülke dışından gelecek ve vizeye ihtiyacı olmayan yabancılar ülkede 90 gün yerine en fazla 30 gün kalabilecek. Ayrıca otel rezervasyonu olmayanlar 24 saat içinde yerel yönetimlere kayıtlarını yaptırmak zorunda olacak. Olimpiyatların açılışına katılmak isteyenler de internet üzerinden pasaport bilgileri ve iletişim bilgilerini vererek bilet alabilecek.

MİLLİ TAKIM KAFİLESİNE BAŞKANLIĞI BAYKAN YAPACAK

22. Kış Olimpiyat Oyunları'nda mücadele edecek Türk kafilesine başkanlığı Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan yapacak. Çalışmalarını Moskova'da sürdüren buz dansı sporcuları Alper Uçar - Alisa Agafonova ikilisi, oyunlara buradan geçiş yapacak. Kayaklı koşuda yarışacak Kelime Çetinkaya ve Sabahattin Oğlago ile Alp disiplininde mücadele edecek olan Tuğba Kocaağa ve Emre Şimşek de 5 Şubat'ta İstanbul'dan Sochi'ye geçecek.

İSTANBUL / DHA

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:05

İLGİLİ HABERLER