Gündem
  • 28.3.2022 21:10

Türkiye'den ABD'ye flaş "S-400" mesajı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "S-400 konusunda pozisyonumuzu daha önce açıkladık, değişiklik söz konusu değil. ABD olumlu yönde adım atarsa Türkiye bunları karşılıksız bırakmayacaktır" diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, CNN TÜRK'te gündeme ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Ukrayna-Rusya krizine ilişkin önemli açıklamalarda bulunan İbrahim Kalın, ABD'ye de S-400 konusunda mesaj verdi.

"Sahadaki durum giderek kötüleşiyor maalesef. Ukrayna şehirlerine saldırılar devam ediyor, siviller ölüyor, mültecilerin sayısı artıyor. Karmaşık yapı içinde kolay netice almak mümkün değil. Ama biz müzakerelerden vazgeçmeyeceğiz. İlk planda ateşkesin ilan edilmesi, insani koridorların kurulması için somut adımların gerekiyor. İki tarafla da görüşmeye devam ediyoruz her düzeyde. NATO zirvesinden yeni geldik, orada da bir takım kararlar alındı" diyen Kalın şunları kaydetti:

"Bunların hiçbiri Rusya ile yürütülen diyaloglara engel olmamalı. Bir kanala çık kalmalı. Herkes Rusya ile köprüleri atarsa Rusya ile kim konuşacak. Biz o bildiriye de imza attık. Prensip olarak adımları yanlış görmüyoruz. Müzakereleri destekleyici biçimde hayata geçirilmeli. Eş zamanlı olarak Rusya tarafı ile kanalların açık tutulması gerekiyor"

S-400 meselesi

S-400 meselesine değinen Kalın şu ifadeleri kullandı:

"Amerika yöneticileri bu süreci doğru değerlendirirlerse bence burada netice alabiliriz. S-400 konusunda pozisyonumuzu daha önce açıkladık, değişiklik söz konusu değil. ABD olumlu yönde adım atarsa Türkiye bunları karşılıksız bırakmayacaktır."

SAMP-T projesinden hiçbir zaman vazgeçmediklerini söyleyen Kalın, "SAMP-T projesinden hiçbir zaman vazgeçmedik ama dönem dönem iniş çıkışları oldu biraz Avrupa'dan kaynaklanan. Projeyi baştan beri hep destekledik. Önümüzdeki günlerde umarım bunun somut neticelerini hep birlikte göreceğiz. F16'larla ilgili bildiğim kadarıyla birkaç toplantı yapıldı. Son heyet galiba Ankara'ya gelecek ama karşılıklı gidip geliyorlar. Sıra kimde hatırlanmıyorum ama ziyaret trafiği devam edecek" şeklinde konuştu.

Güncellenme Tarihi : 28.3.2022 20:11

İLGİLİ HABERLER