Ekonomi
  • 30.6.2010 10:16

TÜRKİYE'NİN DOĞAL GAZDA UMUDU TRAKYA

EDİRNE - Bölgede doğal gaz çıkaran ve kuyu sayısını artıran ABD'li Transatlantik Petroleum Firması yetkililerinden alınan bilgiye göre, Türkiye'de Doğu, Güney Doğu ve İç Anadolu bölgelerinde doğal gaz çıkartılıyor. Firma yetkilileri Trakya'da halen 8 kuyudan doğal gaz çıkardıklarını belirterek, şunları kaydetti:
''Günlük 200 bin metre küp doğal gaz çıkartıyoruz. Bu gazı Rusya'dan gelen Botaş'ın hattına yaptığımız bağlantı hattı ile naklediyoruz. İhtiyaca göre, gaz basıncı ayarlanarak İstanbul veya Trakya kullanıma sunuluyor. Firmamız 15 yeni kuyu için hazırlıklarını tamamladı. Bu sayıyı 20'ye çıkartmayı amaçlıyoruz. Böylece bölgede 28 kuyumuz olacak. Hedefimiz günlük 600 bin metre küp doğal gazı çıkartarak, hatta vermek. Bu arada Zorlu gurubunun bölgede bulunan doğal gaz arama bölgesi içinde doğal gaz çıkartılan 2 kuyu ile birlikte almak için çalışmalarımız sürüyor.''
Firma tarafından Edirne'de Çamurbaba, Bademlik, Ortakçı, Büyükdöllük 1, Kavak 1, Batı Arpacı, Karabaş, Musulca, İkihöyük, Karahüseyin, Kum, Küçükburun, Kaynakdere, Dolhan ve Karatoprak bölgelerinde kuyuların açılması için gerekli ön çalışmaların yapıldığı ve kısa bir süre sonra kuyu başına 1 milyon doları bulan maliyetle kuyular açılacağı kaydedildi. Edirne Bölgesinde bu kuyuların dışında 5 kuyunun daha açılması için ön çalışmalara başlanıldığı da öğrenildi.
Transatlantik Petroleum Firması yetkilileri, Türkiye'nin mevcut duruma göre günlük 37 milyar metre küp doğal gaz kullandığını ve bunun yüzde 4-5 kadarının yerli üretimden sağlandığına çekerek, ''Doğal gaz için yurt dışına önemli miktarda döviz veriyoruz. Trakya doğal gaz konusu Türkiye için çok önemli. Buradan çıkarılacak daha fazla doğal gazla ihtiyacımızın bir kısmını daha karşılayabiliriz. Trakya doğal gaz konusunda önemli bir bölge ve Türkiye'de en çok doğal fazın çıkarıldığı yer. Bölgede 2'si yerli 4 firma doğal gaz çıkartıyor.'' dedi.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 06:22

İLGİLİ HABERLER