Dünya
  • 27.7.2022 13:42

Türkiye'nin iadesini istediği FETÖ'cüyü böyle kaçırmışlar

Rusya Ukrayna savaşı sonrası İsveç ve Finlandiya NATO'ya üyelik süreci devam ederken İsveç'te PKK/YPG skandallarına bu kez de FETÖ eklendi. Madrid'de yapılan kritik zirve sonrası Türkiye'nin taleplerini yerine getirmeyi taahhüt eden İsveç'ten 33 ismin iadesi istenmişti. Silahlı terör örgütü yönetme/kurma suçlarından iadesi istenen Yılmaz Aytan'ın ise iadesi durdururlmuştu. FETÖ'cü Yılmaz Aytan ile ilgili İsveç basınından itiraf geldi...

NATO’ya böyle mi girecekler? İsveç basınından itiraf! Türkiye’nin iadesini istediği FETÖ’cüyü böyle kaçırmışlar

Finlandiya ile NATO'ya üyelik başvurusu yapan ve NATO Zirvesinin gerçekleştirildiği İspanya'nın başkenti Madrid'de terör örgütlerine karşı Türkiye ile iş birliği taahhüdünde bulunarak üçlü muhtıraya imza atan İsveç, teröristlerin iadesine yönelik talepleri karşılıksız bırakmayı sürdürüyor. İsveç Yargıtayı, Terör Örgütü (FETÖ) mensubunun örgütün üst düzey yöneticilerinden sözde Afganistan imamı Yılmaz Aytan'ın iadesini durdurmuştu. FETÖ'cü Yılmaz Aytan ile ilgili İsveç basınından itiraf geldi.

FETÖ'CÜYE YARDIM!

İsveç'te online yayınlanan Samnytt gazetesinin haberi skalnalı ortaya çıkardı. Haberde ülkede FETÖ'cülere nasıl yardım edildiği gözler öününe serilirken FETÖ'cü Yılmaz Aytan'ı Türkiye'ye iade etmemek için neler yapıldığı detaylarıyla anlattı.

TERÖRİSTE YARDIM

Türkiye Adalet Bakanlığı tarafından silahlı terör örgütü yönetme/kurma suçlarından iadesi istenen, ancak İsveç tarafından iadesi durdurulan Yılmaz Aytan hakkındaki haberde "İsveç aktif bir şekilde Türkiye'nin terörizm suçlamasıyla iadesini istediği Yılmaz Aytan'a yardım etti.

PASAPORTUNA EL KONULDU

Haberde, 2018 Aralık ayında Afganistan'da bulunan Yılmaz Aytan burada eğitimci olarak bulunduğu sırada Afganistan'ın FETÖ baskınları dolayısıyla ülkeden kaçmaya çalıştı. Afgan yetkililer ise Aytan'ı tutuklayarak ev hapsine aldılar ve pasaportuna el koydu.

İADE EDİLECEKKEN İSVEÇ DEVREYE GİRDİ

Türkiye, örgütün üst düzey isimleri arasında olan Aytan'ın Türkiye'ye iadesini istedi. Haberde, Afganistan FETÖ'cü ismi Türkiye'ye iade etmek üzereydi ancak Aytan Afganistan'dayken İsveç'e iltica talebinde bulunduğu belirtildi. Talebin kabul edilmesinin ardından kendisine geçici pasaport verilen Aytan İsveç'e giderek 2018'de ülkede kalıcı oturum izni aldı.

Aytan'ın İsveç'e sığınma talebine anında olumlu cevap verdiğini yazıp "İsveç Göçmenlik Ajansı, Aytan'a geçici yabancı statüsü pasaportu verdi. Aytan bu sayede İsveç pasaportuyla ülkeden ayrılabilir" bilgisini paylaştı.

15 TEMMUZ DETAYI

Haber, İsveç hükümetinin bir başka skandal uygulamasını da gündeme taşıdı: "İsveç Göçmenlik Ajansı'nın Türkiye karşısındaki hukuki pozisyonuna göre Erdoğan'a karşı 2016 yılındaki darbe girişimine destek vermek İsveç'te göçmenlik başvurusu için gerekçe olabiliyor. Türkiye'nin hukuki süreçleri de sürekli sorgulanmakta ve terörizmle suçlananlar ülkede adil bir yargılanma süreci yaşayamama riskiyle karşı karşıyalar. Yılmaz Aytan davasındaki durumda da bu değerlendirme hakimdi."

Haberde, 2019 yılının başından itibaren Burdur'daki Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Aytan'ın ülkeye iadesinin istendiğini ancak İsveç otoritelerinin bu talebi görmezden geldiği belirtildi. Habere göre, Türkiye'nin Stockholm'deki Büyükelçiliği'nin Ocak 2021'de İsveç Adalet Bakanlığı'na Aytan'ın iadesine ilişkin talepte bulunduğu bilgisi paylaşıldı.

Bu talebin resmi evrağını da okuyucularıyla paylaşan yayın organı Aytan'ın ülkenin istihbarat birimi SAPO tarafından sorgulandığını ancak bu sorgulamanın da sembolik olduğunu ifşa etti.

SEMBOLİK SORGULAMA

Habere göre Aytan, Türkiye'nin talebinden sekiz ay sonra, Eylül 2021'de İsveç'in güneyindeki Güvenlik Polisi (SAPO) tarafından sorguya çağrıldı. Sorgulamanın çoğu gizliydi ama sembolik bir sorgulamaydı. Haberde "Sorgulayıcı, ülkesinde aranan Türk'e tutuklanmayacağını ve "İsveç'in uluslararası sözleşmelere bağlı olduğu ve bu nedenle onunla birlikte sorgulanması gerektiği" gerekçesiyle sorgunun yapıldığını derhal bildirdi" denildi.

13 Temmuz'da İsveç Üst Mahkemesi'nin kararıyla hakkında Türkiye'ye iade edilemez kararı çıkarılan Yılmaz Aytan'ın hakkındaki suçlamaların 2016 yılına ait olduğu ancak bu tarihte Aytan'ın İsveç'te suçlu olarak bulunmadığı iddiası karara gerekçe gösterildi. Aytan'ın bu şekilde İsveç'te kalması ve daimi kalma hakkına sahip olması sağlandı.

 

 

Güncellenme Tarihi : 27.7.2022 13:49

İLGİLİ HABERLER