Gündem
  • 30.9.2014 13:16

Türkiye'nin IŞİD politikası 'U Dönüşü'

Gazetenin Dış Politika Yazarı Rainer Hermann tarafından kaleme alınan analizde, “IŞİD’in yükselişi tamamen Ankara’nın bilgisi dahilinde oldu. Erdoğan şimdi, olması gerektiği gibi gerçeği görerek, naif tutumunu revize etti” ifadelerine yer verildi.

IŞİD’e karşı oluşturulan koalisyonda bölgesel iki güçten biri olan İran’ın Suudi Arabistan’ın istememesi nedeniyle yer alamadığı belirtilen makalede şu ifadeler kullanıldı:

“Ancak Türkiye tam bir U dönüşü yaşadı. Öncelikle IŞİD tarafından rehin tutulan Musul Başkonsolosluğu görevlilerinin serbest bırakılması önemliydi. Önemli olan bir diğer konu da, Ankara’nın, IŞİD’in Kürtlerden daha az zararlı olduğu yönündeki oldukça naif düşüncesini revize etmesidir. Türk hükümeti PKK ile bir barış anlaşması üzerine müzakereler yürütüyor. Görüşmelerde, şartları kendisi dikte etmek istiyor. Bu bağlamda IŞİD’in yükselişi tamamen Ankara’nın bilgisi dahilinde oldu. Ancak şu aşamada IŞİD’in Türkiye sınırlarına kadar dayanması, Ankara’yı güçlü bir PKK’dan daha çok rahatsız etmeye başladı. Türkiye erken hareket etmiş olsaydı, son mülteci dalgasını yaşamasına gerek kalmayacaktı.”
Ahmet YILDIRIM – DORTMUND / DHA

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 01:25

İLGİLİ HABERLER