Gündem
  • 27.6.2022 13:13

Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'dan iadesini istediği isimlerin listesi!

Rusya Ukrayna savaşı sebebiyle NATO'ya girmek isteyen İsveç ve Finlandiya'nın Türkiye ile yaptığı görüşmeler hız kesmeden devam ediyor. NATO'ya girmek isteyen iki ülkeden iadesi istenen 33 kişinin listesi ortaya çıktı. Listeyle ilgili bir dönüş alınamadığı da belirtildi. Öte yandan İsveç'in katilleri bile vermediği kaydedilirken, ülkenin listedeki bazı isimlere vatandaşlık dahi verdiği öğrenildi.

Rusya Ukrayna savaşının yankıları olarak İsveç ve Finlandiya geçtiğimiz aylarda NATO'ya girme talebinde bulunmuştu. İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya girmesindeki tek engel ise Türkiye. Türkiye kararı bu ülkelerin teröre verdikleri destek nedeniyle veto ediyor.

Türkiye, NATO'ya üyelik talepleriyle gündeme gelen İsveç ve Finlandiya'da terör örgütlerine verilen desteği belge ve bilgileriyle ortaya koydu. İsveç'in PKK ve uzantılarıyla kurduğu ilişkiler fotoğraflarla tek tek tespit edilirken, her iki ülkeden bugüne kadar iadesi istenen isimlerin listesi de yeniden gündeme getirildi.

Finlandiya, bugüne kadar Türkiye'nin iadesini talep ettiği 10'u terörden, 2'si ise diğer suçlardan arananlar olmak üzere 12 kişiyi teslim etmedi. İsveç de Türkiye'nin iadesini istediği 26'sı terör, 7'si diğer suçlardan arananlar olmak üzere 33 kişiyle ilgili dosyaya olumlu cevap vermedi.

Hürriyet'in haberine göre çoğunun iade talebini reddeden İsveç, 11 terör zanlısının dosyasına ise henüz hiç cevap vermedi. İsveç'in dosyasını beklettiği terör zanlılarının çoğunluğunu ise FETÖ'cüler oluşturuyor. FETÖ'cü Alperen Melikhan Doğan, Orhan Er, Ramazan Faruk Güzel, Orhan Er (aynı ad ve soyisimle iki kişi var), Bülent Keneş, Levent Kenez, Murat Çetiner, Harun Tokak, Yılmaz Aytan ile PKK'lı Derdiye Kül ve Nuray Şen'in iadesine yönelik Türkiye'nin gönderdiği dosyalar beklemede tutuluyor.

 

 

 

 

Güncellenme Tarihi : 27.6.2022 13:16

İLGİLİ HABERLER